Уже третій рік поспіль Вінниця відзначає День Європи в незвичному форматі – у форматі фестивалю стріт-арту (вуличного мистецтва). Ідея організаторів фестивалю полягала у тому, щоб Вінниця все більше набувала духу європейського міста, треба робити акцент не тільки на традиційну культуру, а й на сучасне життя міст Європи. У 2007 році вулиця Соборна вперше перетворилась на виставку «живих скульптур» та майданчик для вистав вуличних театрів, глядачами яких стали десятки тисяч вінничан, які вийшли на вулиці міста.

Стріт-арт, який бурхливо розвивається в Америці та Європі у другій половині ХХ сторіччя, націлений на те, щоб зробити міське оточення більш близьким до людей, повернути вулиці у розпорядження всієї громади. По своїй суті стріт-арт є соціальним мистецтвом, яке з\'явилося і розвинулося в бідних кварталах великих мегаполісів. Митці вбачають у ньому можливість вийти за межі галерей і салонів, звернутись до широкого кола людей. Стріт-арт вбирає у себе всі тенденції, протиріччя і теми повсякденного життя і використовує для їх інтерпретації всі доступні митцям засоби. Це не лише граффіті, до якого всі звикли, але і багато іншої техніки: трафарети, плакати, вуличні інсталяції та ін.

вже вдруге до нашого міста на святкування у Вінниці Дня Європи з’їдуться байкери з усієї України

Вінницький фестиваль європейського стріт-арту кожен рік поповнюється новими елементами, але має вже і свої традиції. Так, вже вдруге до нашого міста на святкування у Вінниці Дня Європи з’їдуться байкери з усієї України. Очікується близька 300 учасників. На площі Василя Стуса знову відбудеться виставка мототехніки. Після того володарі залізних коней привітають вінничан із Днем Європи, проїхавши містом святковою колонною. I-й байкерський з’їзд дав новий імпульс розвитку цього напрямку у нашому місті, адже сьогодні на Вінниччині зареєстровано вже п’ять мотоклубів.

Взагалі, цікавим є те, що новий формат загальноміських свят щоразу отримує своє продовження і дає нові поштовхи для формування нового вуличного середовища. Наприклад, дітищем минулорічного Дня міста, коли Вінниця перетворилась на танцювальний майданчик просто неба, стало створення муніципального колективу «Маленькі хіп-хопери». Його учасниками є діти віком від 4 до 11 років. І вже 15 травня на Парижі (площі Театральній) колектив дебютує із спеціально підготовленою програмою до Дня Європи.

об’ємні зображення на асфальті

Рік тому на святкування Дня Європи Вінниця вперше познайомилась з одним з напрямків вуличного мистецтва стріт-арту (відмінністю якого є яскраво виражений урбаністичний стиль), коли польські мадоннарі (майстри малюнків на асфальті) створювали об’ємні зображення на асфальті на святкових майданчиках. Цього разу вінничани готуються вже винятково власними силами розмалювати об’ємними зображеннями тротуар біля міського БТІ (до кінотеатру ім. Коцюбинського) та скейт-майданчик у парку ім. Горького (частково там з’являться і елементи графіті). До речі, паралельно у скейт-парку проходитимуть відкриті змагання на кубок Вінниці з екстремальних видів спорту серед скейтерів, ролерів та біміксерів. А у сквері біля готелю «Поділля» буде презентовано новий напрямок стріт-арту – Knitta. Замість фарб та крейди прихильники цього виду вуличного мистецтва використовують яскраві в’язані полотна. Їхня мета – зробити вуличний дизайн більш домашнім та «теплим». І вони небезпідставно вважають, що їх витвори прикрашають екстер’єр міського середовища. Цей напрямок стріт-арту побачив світ лише п’ять років тому.

А зовсім поруч, по вулиці Грушевського, цього дня розташується Арт-майдан: художники, фотографи та майстри декоративно-прикладного мистецтва зможуть вінничанам себе показати та на роботи колег «по цеху» подивитись. По вулиці Козицького, біля будівлі «Укртелекому», буде створено «стародавнє містечко». Театр бойової пластики «У-ВЕЙ», клуби історичної реконструкції «Білий вовк» та «Аркона» готують для глядачів показові виступи та майстер-класи, приміром, володіння мистецтвом плетіння кольчуги. А ще прямісінько у серці міста відбудеться презентація європейських страв (низка ресторанів міста вже розробляють дегустаційне меню української, польської, італійської, французької, іспанської та турецької кухонь). Спробувати на смак ту чи іншу країну Європи городяни зможуть за мінімальними цінами, багато чого можна буде продегустувати задарма. А володарі «вінницьких євро» обов’язково отримуватимуть знижки та презенти. Окрему презентаційну програму готує Генеральне консульство Польщі у Вінниці.

«Досвід проведення цього свята у Вінниці свідчить, що воно подобається вінничанам, адже вони із задоволенням беруть у ньому участь, – зазначає міський голова Володимир Гройсман. – До цьогорічного Дня Європи залишилось зовсім небагато часу. Ми дуже переживаємо, підготовка іще триває, але ми стараємося зробити свято максимально цікавим для городян і гостей міста. І запрошуємо усіх 15 травня відзначити День Європи разом».

Алея «живих скульптур»

За традицією, вулиця Соборна протягом дня перетвориться на пішохідну зону, де з’явиться Алея «живих скульптур», серед яких можна будуть представлені і вінницькі роботи. Щодо професійних «живих пам’ятників», то городяни зможуть побачити більше сотні професійних робіт. Організатори заходів розповідають, що це будуть абсолютно нові скульптури, робота над якими іще триває. Вінниця побачить їх другою після Євпаторії, де на початку травня відбудеться відкриття сезону «живих пам’ятників». Втім саме у нашому місті фестиваль цього напрямку вуличного мистецтва є наймасштабнішим в Україні. Разом з «живими скульптурами» святкову атмосферу на Соборній створюватимуть вуличні музиканти, які також з’їдуться до нас з різних куточків України. Надвечір у Центральному парку відбудеться їх гала-концерт.

Ввечері естафету від вуличних музикантів підхопить вінницький гурт «Клондайк», який на Майдані Незалежності цього дня чекатиме на шанувальників легендарних «Бітлів». Для концерту у стилі «Бітлз» є чудова нагода – цьогоріч «Ліверпульській четвірці» виповнилося б 50! Чим не привід разом з «Клондайком» згадати улюблені багатьма поколіннями пісні?! Символічно, що концерт відбуватиметься біля мерії, адже свого часу 100-метрівку від будівлі колишньої міської Думи до «Криниченьки» у Вінниці називали саме Ліверпулем.

Поки прихильники Джона Леннона, Пола Маккартні, Джорджа Гаррісона та Рінго Старра ностальгуватимуть за «вчорашнім днем» The Beatles – біля Літнього театру у парку на відкритій сцені шанувальники акторського таланту Богдана Бенюка та Анатолія Хостікоєва зможуть насолодитись грою метрів українського театру в комедії «Швейк». Ця вистава є вільною інтерпретацією роману Ярослава Гашека. Автори, використавши основну сюжетну лінію, ведуть розмову про справжню чоловічу дружбу, про людяність і доброту – вічні категорії буття, які не в змозі знищити навіть лихоліття війни. Саме ця комедія здобула Диплом за найкраще прочитання знаменитого твору Ярослава Гашека на Міжнародному Театральному Фестивалі "Театральні конфронтації-1997" у м.Люблін (Польща). Вистава є Лауреатом Міжнародних Театральних фестивалів у Словаччині, Румунії, Італії, Санкт-Петербурзі та Югославії.

Генеральним партнером Вінницької міської ради у проведенні Дня Європи як і завжди є компанія «Київстар».

Зустрічаємось 15 травня о 14:30 біля мерії. Гарного усім настрою!

 

ЧАС

НАЗВА / МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ

Площа ім.В.Стуса
12-00 до 14-00 Привітання від учасників мото-з’їзду, виставка мото-техніки
Майдан Незалежності
14-30 до 15-00 Офіційне відкриття Дня Європи
14-50 Презентація нових елементів стріт-арту
15-00 до 18-00 Інтерактивні творчі програми для дітей «Дитяча майстерня», «Європейський боді-арт», «Весела футболка»
15-00 до 19-00 Презентація європейської та української кухні від ресторану «Диканька» (борщ, сальце, поросятко, свіжина, голубчики та коропчик)
15-00 до 16-00 Виступ міського естрадно-духового оркестру «Вінбенд»
17-30 до 19-30 Творча молодіжна програма від МПМ «Зоря»
20-00 до 21-30 Концерт до 50-річчя «Бітлз» від гурту «Клондайк»

Вулиця Соборна

14-00 до 18-00 Перекриття руху автотранспорту та створення пішохідної зони по вул.Соборній (від вул.Театральної до вул.Козицького) 
14-40 до 18-00 Виступи вуличних музикантів
14-50 до 16-50 Виставка Живих скульптур
15-00 до 17-00 Презентація стріт-арту «Малюнки на асфальті»
15-00 до 19-00 Презентація європейської кухні від кафе «Тет-а-Тет»
15-00 до 19-00 Дегустація національних страв Туреччини від ресторану «Шафран»
16-30 до 17-30 Виступ барабанщиць

Площа Театральна

15-00 до 16-00 Танцювальні виступи маленьких хіп-хоперів
16-00 до 17-00 Виступи молодіжних колективів сучасних танців
17-00 до 21-00 Всеукраїнський хіп-хоп-фест «Інтенсивна теRAPія»

Площа біля Вежі, вулиці Козицького та Грушевського

14-00 до 18-00 Арт-майдан/виставки: робіт художників, виробів майстрів народної творчості, фотохудожників
14-00 до 19-00 Італійське містечко та дегустація італійських страв від піцерії «Тірамісу»
14-30 до 19-00   Театр «У-ВЕЙ», клуби історичної реконструкції: «Білий Вовк» та «Аркона» представляють: середньовічне європейське містечко, рицарські бої та трюкова пластика 
15-00 до 20-00 Смачна програма та дегустація європейського торту від кафе «CANDY Club»
15-30 до 21-00 Дегустація китайської кухні та десертів, романтична музика від «Fashion cafe»
16-00 до 18-00 Жива музика від піцерії «New York Street Pizza»
16-00 до 19-00 Ексклюзивна програма та дегустація від кав’ярні «Масай Мара»

Центральний парк культури і відпочинку

11-00 до 14-00 Презентація стріт-арту на території скейт-парку
14-00 до 19-00 Кубок Вінниці з екстремального спорту /ролики, скейт, ВМХ/ на території скейт-парку
16-30 до 18-00 Концерт за участю національних спільнот на майдані «Водограю»
18-00 до 20-00 Гала-концерт вуличних музикантів на майдані «Водограю»
12-00 до 22-00 Презентація європейської кухні на відкритому майданчику від ресторану «CITY»
12-00 до 22-00 Спеціальна європейська програма ресторану «Європа»
20-00 до 22-00 Комедійна вистава «Швейк»» у виконанні Богдана Бенюка та Анатолія Хостікоєва (на площі біля Літнього театру)

Музично-драматичний академічний театр ім. М.Садовського 

17-00

Концерт Європейської музики. Дж. Россіні, «Святкова меса», П. Чайковський, Сцени з опери «Євген Онєгін»


Переглядів: 10980
Поширень: 0