​Вінничани, які мають активну громадську позицію, хочуть брати участь в розвитку міста та мають цікаві ідеї, з 1 квітня по 15 травня можуть подати свій проект для участі в конкурс «Бюджет громадських ініціатив». Ідеї, які наберуть найбільше голосів, будуть реалізовані за кошти міського бюджету. Про деталі цьогорічного конкурсу сьогодні, 29 березня, розповів директор департаменту правової політики та якості міської ради Роман Бочевар.

Тематика проектів повинна бути спрямована на поліпшення комфорту проживання мешканців та естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних проектів в усіх сферах життєдіяльності міста. Вимоги до проектів зазначені в «Положенні про Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці».

Проекти за обсягом фінансування розподіляються на великі (з обсягом фінансування від 200 тис. грн до 1,0 млн грн) та малі (обсяг фінансування до 200 тис. грн).

В 2019 році на реалізацію проектів в міському бюджеті передбачено 7 млн грн: 85% - на великі та 15% - на малі. В разі потреби Координаційна рада таке співвідношення може змінити.

«Я хочу запросити вінничан бути активними, адже мешканці генерують досить креативні ідеї. З кожним роком проекти стають цікавішими і якіснішими. Тому очікуємо, що цей рік буде позитивним, і ми будемо далі розвивати цей проект та збільшувати фіксування», - сказав Роман Бочевар.

 3 1 квітня розпочинається прийом проектів, які можуть бути реалізовані в 2019 році

Автором проекту може бути громадянин України, який досяг 16-річного віку. Кожен автор може подати два проекти: великий і малий. Але перед цим він має отримати підтримку не менше 10 вінничан

Проекти можна подати електронною поштою у вигляді сканованого оригіналу документів на електронну адресу: [email protected] з поміткою «Бюджет громадських ініціатив» або на всеукраїнську платформу «Громадський бюджет». У паперовому вигляді ініціативи прийматимууться з поміткою «Бюджет громадських ініціатив» за адресою м.Вінниця, вул. Соборна,59 (відділ звернень).

Інформація щодо правил написання проектів на конкурс «Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці» у 2018 році розміщена на сайті конкурсу. Також консультацію можна отримати за номерами телефонів 59-53-21, 59-51-59, 59-51-36, 59-51-55.

Додатково

У 2016 році Вінницькою міською радою місті впроваджено одну з світових практик - учасницького бюджетування, яке є інструментом прямої демократії, за допомогою якого мешканці міста через свої власні ідеї, проекти мають можливість брати участь у розподілі бюджетних коштів для розвитку та розбудови рідного міста.

З 1 лютого 2016 року у нашому місті вже тричі проведено конкурс «Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці», як результат – реалізовано 24 проекти-переможці та ще 13 проектів заплановано втілити в життя протягом 2018 року.

Формат конкурсу унікальний тим, що громада сама формує проекти і підтримує їх під час загальноміського голосування. Цю світову практику Вінниця започаткувала однією з перших міст України, впровадивши щорічний конкурс проектів «Бюджет громадських ініціатив м.Вінниці».

Після проведення кожного конкурсу аналізувались недоліки та проблемні питання і вносились зміни до Положення про Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці. Дані зміни затверджено рішенням міської ради від 23.02.2018 року №1071.

В результаті цього року конкурс буде відбуватись вже з нововведеннями



Переглядів: 2131
Поширень: 0