Сьогоднішня чергова сесія міської ради розпочалась із нагородження 15-річного юнака-героя Олега Галенка, який кілька тижнів тому врятував життя 11-річному хлопчику, що провалився під лід неподалік Центрального мосту. Мужньому старшокласнику вручили Почесну відзнаку міського голови «За честь та мужність» та грошову премію у розмірі 5 тисяч гривень.

Міський голова Сергій Моргунов подякував юнаку за його по-справжньому мужній і людяний вчинок і сказав, що хлопець є прикладом для наслідування.

«Олег Галенко врятував 11-річного хлопчика, який провалився під кригу. Самому Олегу 15 років, він не злякався, а дійсно проявив у свій вік мужність, став прикладом і для дорослих, і для однолітків того, як треба ставитись до людського життя і допомоги людям. Олегу хочу побажати, щоб він гарно закінчив школу, щоб успішно займався своїм улюбленим видом спорту, щоб знайшов свій шлях в дорослому житті», – зазначив Сергій Моргунов.

11 березня 15-річний учень ЗШ№32 Олег Галенко став свідком того, як біля спорткомплексу «Авангард» провалився під кригу 11-річний хлопчик. Разом з друзями Олег побіг рятувати дитину. Але крига була крихка і одна з дівчат, яка хотіла допомогти дитині, сама опинилися у воді. Олег витягнув подругу з ополонки. Далі спробував подати палицю дитині, щоб таким чином витягти з води. І провалився сам. Допомогла вибратись інша дівчина. Тим часом підібратися ближче до дитини, яка тонула, уже ніхто з однолітків не наважувався через небезпеку. Але Олег Галенко все ж дістався до хлопчика і витягнув його з ополонки за руки.

Юного рятівника Олега Галенка, який витягнув іншого хлопчика з-під криги, нагородили Почесною відзнакою міського голови «За честь та мужність»

Далі прибули рятувальники та швидка, яких викликали діти. Потерпілого хлопчика доправили до обласної дитячої лікарні і після необхідних заходів дитину відпустили додому. Головне управління ДСНС України у Вінницькій області номінуватиме Олега Галенка на участь у Всеукраїнській акції «Герой-рятівник року».

Для інформації:

Олег Галенко – шостий вінничанин, удостоєний Почесної відзнаки міського голови «За честь та мужність». Вперше така нагорода була вручена у 2012 році. З того часу її отримали:

  • У 2012 році 11-річна Яна Чубатюк, яка врятувала свою восьмирічну подружку, котру засипало піском під час кар’єрного обвалу. Не розгубившись, дівчинка розгорнула пісок над головою подружки, аби вона почала дихати, а тоді звільнивши її тіло, витягла з кар'єру і майже кілометр тягла полем. Привівши її до тями, побігла кликати на допомогу дорослих.
  • У 2013 році відзнакою «За честь і мужність» посмертно було нагороджено водія тролейбусу Зою Ткаченко. У 1977 році вона ціною власного життя врятувала пасажирів тролейбусу під час дорожньо-транспортної пригоди, що сталася по вулиці Лебединського. Сама ж Зоя Ткаченко згоріла заживо.
  • Також у 2013 році Ольга Твердохлібова – за проявлені мужність, відвагу і героїзм під час бойових дій у ІІ світовій війні та з нагоди 90-річного ювілею. Ольга Твердохлібова до сьогодні має активну громадську позицію, часто спілкується з молоддю та ділиться життєвим досвідом.
  • У квітні 2014 року почесну відзнаку отримав військовий льотчик 1-го класу, полковник Повітряних Сил ЗСУ, командир 204-ї бригади тактичної авіації Юрій Мамчур. Без зброї, тільки з бойовим стягом та Державним прапором України, співаючи національний гімн, разом із своєю 204-ї бригадою тактичної авіації, він пішов на озброєних російських військових, які захопили в березні 2014-го авіабазу в Бельбеку Автономної Республіки Крим. Першим йшов саме Юрій Мамчур. Пізніше його викрали і тримали три доби у полоні, чинивши на нього тиск, з вимогою перейти на бік Російській Федерації. Юрій Мамчур залишився вірним присязі і українському народу та перейшов служити на материкову Україну, пізніше був обраний народним депутатом України.
  • У червні 2014 року відзнаку отримав вінничанин Олександру Прібиш. Олександр воював за територіальну цілісність нашої країни у Слов’янську. В зону АТО він пішов служити добровольцем, був старшим стрільцем Національної гвардії України. Захищати українську землю від терористів він поїхав в середині квітня. А в травні, коли протистояння з бойовиками розгортались все активніше, отримав поранення від осколку гранати і був госпіталізований. Після лікування, у серпні 2014-го, знову повернувся на передову.



Переглядів: 2308
Поширень: 0