У Вінницькій міській раді обговорили впровадження електронного рецепту для пацієнтів. Представники проекту SAFEMed (Безпечні та доступні ліки) спільно із організацією «Management Sciences for Health, Inc» (MSH) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) допомагатимуть впроваджувати у місті електронний рецепт для пацієнтів. На думку фахівців він має полегшити роботу лікарів і буде корисним для вінничан, оскільки автоматизує процес виписки ліків від хронічних захворювань для пільгових категорій населення.

З 2011 року у Вінниці впроваджують електронну медичну систему в центрах первинної медико санітарної допомоги. Як зазначив директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш, Вінниця зацікавлена у впровадженні електронного рецепту.

«З 2011 року ми працювали над інформатизацією первинного рівня. Завершили у 2016 році. Сьогодні у нас вся первинна ланка об’єднана в єдину медичну інформаційну систему. Зараз у нас йде другий етап інформатизації – ми підключаємо заклади вторинного рівня. І тому логічним продовженням є використання електронного рецепта», - зазначив Олександр Шиш.

До впровадження електронного рецепта МОЗ запросили іноземних фахівців. Зокрема, старшого технічного директора з питань технологій охорони здоров’я та фармацевтичної політики (MSH) Майкла Гремілліона. Як відмітили фахівці, не усі українські міста готові до такого проекту.

Вінниця стане одним із пілотних міст, де буде запроваджено електронний рецепт для пацієнта

«Ціль нашого візиту до Вінниці – допомогти з тим, аби впровадження електронного рецепту пацієнтам було якомога ефективнішим. Я уже не вперше займатимуться розробленням такого пакету послуг. Наразі ми розглядаємо різні системи електронних рецептів, хочемо подивитися, як вона працюватиме, і як її вдосконалювати. Наше завдання допомогти виконати роботу ефективніше. Рецепт, який випише лікар, має попасти в аптеку, після чого нам необхідно, щоб пацієнт прийшов і отримав ліки, а лікар про це інформацію», - каже Майкл Гремілліон.

Як зазначила заступник директора проекту SAFEMed Нінель Кадирова, електронні рецепти зможуть отримувати ті, хто підписав декларацію із лікарем. Впровадження електронного рецепту дасть можливість лікарю відслідковувати, чи дотримується пацієнт того лікування, яке йому було прописано.

«Кілька областей в Україні йдуть як пілотні по впровадженню електронного рецепта пацієнту. Ви впроваджуєте інформаційну систему на первинному рівні уже давно, і ваша статистика уже побудована на цих даних. Ми дуже раді, що ви у цьому є піонерами. Мета проекту - полегшити життя і лікарям і пацієнтам. Ми готові вислухати усі ваші пропозиції по впровадженню електронного рецепту», - зазначила Нінель Кадирова.

Після зустрічі у Вінницькій міській раді з медиками, фармацевтами та представниками IT-сфери, Нінель Кадирова, Майкл Гремілліон та старший технічний радник з питань фінансування лікарських засобів проекту SAFEMed Іван Лобода відвідали вінницькі Центри первинної-медико санітарної допомоги, де подивилися, як працює електронна медична система.



Переглядів: 2294
Поширень: 0