Сьогодні, 16 травня, у Вінниці проходить одна з сесій конференції мережі DDLGN «Децентралізація, демократизація та місцеве самоврядування». Вперше цей захід, який кожні два роки організовує Швейцарська агенція розвитку та співробітництва (SDC) в різних країнах світу, проходить в Україні. Триває він з 13 по 17 травня. Один день учасники конференції провели у Вінниці. Під час візиту до Вінниці гості з Європи, Азії, Африки та Південної Америки дізнались серед іншого й про співпрацю із швейцарськими партнерами.

DDLGN – це спільнота співробітників SDC та швейцарських експертів, які допомагають впроваджувати децентралізацію та реформу місцевого самоврядування в різних країнах-партнерах SDC по всьому світу.

В Україні фахівці спільноти зустрічаються вперше. Приводом проведення конференції у нашій державі стало динамічне реформування органів місцевого самоврядування та децентралізація, які стартували в країні з приходом в Уряд Володимира Гройсмана.

В рамках конференції тривають панельні дискусії, презентації, обговорення, екскурсії. Розпочалась робота із зустрічі з керівництвом міста та області. Вінницький міський голова Сергій Моргунов та голова облдержадміністрації Валерій Коровій розповіли учасникам конференції про здобутки та досягнення області і міста за останні роки. Презентували інвестиційну привабливість регіону та його туристичний потенціал.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що за роки співпраці із швейцарськими партнерами вдалося реалізувати ряд важливих проектів для міста. «Ми розпочали свою роботу із швейцарськими партнерами у 2008 році. І 2018-ий – ювілейний рік нашої плідної співпраці. По великому рахунку вона була направлена на вирішення важливих для міста Вінниці питань. В результаті ми маємо модернізовані швейцарські трамваї – 116 вагонів. Це є родзинкою міста Вінниці. Сума цієї допомоги була близько 2,9 млн франків. Ведемо переговори щодо оновлення парку швейцарських трамваїв. Ця співпраця навчила нас тому, що ми почали виробляти власні трамваї завдяки тому, що спеціалісти Цюріха і нашої транспортної компанії змогли реалізувати будівництво власних вагонів. Також ми розпочали ряд заходів щодо енергозбереження, отримали європейську енергетичну відзнаку і стали першими в Україні і на пострадянському просторі, хто пройшов цей шлях. Цього року ми розпочинаємо новий проект – розвиток мережі велопрокатів, в тому числі і для муніципалітету. Ця співпраця дає можливість ефективно розвивати інфраструктуру міста Вінниці і налагоджувати інші цікаві проекти, які можна було б реалізувати», - каже міський голова Сергій Моргунов.

Окремо міський голова зупинився на масштабному проекті, який фінансується Швейцарською конфедерацією і стосується модернізації системи теплопостачання трьох мікрорайонів міста.

Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій зазначив, що в Україні не проста ситуація, але за останні роки вдалося зробити чимало позитивних кроків. «Усі наші іноземні партнери говорять про одну дуже позитивну реформу – децентралізацію. Можливо ви побачите під час перебування у Вінниці, як не в непростих умовах, але при правильних рішеннях і бажанні змінювати ситуацію на краще ми можемо робити кроки вперед. Місцеві бюджети виросли в три рази. Мені дуже приємно, що саме на прикладі Вінниці та Вінницької області ви побачите ці зміни. В рамках нашої співпраці із Швейцарським бюро нам вдалося реалізувати 62 проекти», - зазначив голова вінницької ОДА Валерій Коровій.

Під час візиту до Вінниці учасники DDLGN вивчатимуть досвід України щодо децентралізації, розвитку демократії та місцевого самоврядування а також робота ЗМІ в умовах нестабільності.



Переглядів: 1438
Поширень: 0