Сьогодні, 17 травня, у перинатальному центрі інтенсивної терапії Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова, у рамках обласної акції «Народжені у вишиванках» до Всесвітнього дня вишиванки голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій вручив вишиті сорочки ручної роботи новонародженим вінничанам.

Також до зустрічі долучилися заступники голови ОДА Ігор Івасюк та Олександр Крученюк, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк, директор Департаменту охорони здоров'я ОДА Людмила Грабович, начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Департаменту охорони здоров'я ОДА Тетяна Бондаренко.

Новонароджені вінничани отримали свої перші вишиванки

Звертаючись до матерів та медичного персоналу з вітальним словом, Валерій Коровій зазначив: «Сьогодні особливий день – Вознесіння Господнє. Символічно, що Всесвітній день вишиванки цьогоріч збігається із таким великим релігійним святом. Хочу побажати матерям та їх новонародженим діткам міцного здоров'я, щасливого майбутнього та всього найкращого. Дарування вишиванок-оберегів є чудовою традицією, яка має сакральний зміст, переданий з покоління в покоління. Нехай Бог оберігає цих діток». Також Валерій Коровій висловив подяку працівникам закладу та зазначив про подальше сприяння в оснащенні корпусів ВОКЛ ім. М. І. Пирогова з метою підвищення надання якості медичних послуг.

Новонароджені вінничани отримали свої перші вишиванки

Цьогоріч вишиванки-обереги ручної роботи отримали шестеро немовлят перинатального відділення інтенсивної терапії – дівчинка та п’ятеро хлопчиків (дві пари двійнят). «Сьогодні народилися четверо немовлят, але наразі у відділенні інтенсивної терапії знаходиться шестеро діток з критичною та надкритичною вагою. Є немовлята вагою 600 г, а також дитина вагою 590 г. Деякі дітки вже мають більшу вагу, але мають певні проблеми, оскільки вони народжені передчасно. На сьогодні у нас є технічна, медикаментозна можливість для того, щоб виходити таких дітей. Безумовно, це також залежить від природи малюків та нашої допомоги», - зазначила завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених ОПЦ Тетяна Наліжита.

Новонароджені вінничани отримали свої перші вишиванки

За словами головного лікаря ВОКЛ ім. М. І. Пирогова Олександра Жупанова, на сьогодні у найсучаснішому відділені медичного закладу є необхідні умови для того, щоб забезпечити дітям можливість вирости здоровими.

З метою покращення якості надання медичної допомоги вагітним, породіллям та новонародженим протягом 2017 р. коштом обласного бюджету закуплено сучасне обладнання на суму 1 097, 3 тис. грн., а саме: два фетальних монітора, апарат штучної вентиляції легень, дефібрилятор-монітор, насос шприцевий, підігрівач інфузійних розчинів.

Новонароджені вінничани отримали свої перші вишиванки

Також за рахунок благодійних коштів до відділення інтенсивної терапії новонароджених було придбано необхідну апаратуру на суму 4 764,7 тис. грн.

Сьогодні на базі центру планування сім’ї та репродуктології працює сучасний симуляційний тренінговий центр для підвищення професійного рівня лікарів та медичних сестер, які надають медичну допомогу вагітним, породіллям та новонародженим.

Новонароджені вінничани отримали свої перші вишиванки

Довідково:

Обласний перинатальний центр на базі обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова створено у 2013 р. До складу Центру входить відділення патології вагітних на 50 ліжок, відділення інтенсивної терапії новонароджених на 5 ліжок, центр планування сім’ї та репродуктології, гінекологічне відділення на 40 ліжок.

Щорічно в обласному перинатальному центрі приймають 1500 пологів у мешканок Вінницької області та м. Вінниці. Це жінки з ускладненим перебігом вагітності, екстрагенітальними захворюваннями та з високим ризиком ускладнених пологів.

Новонароджені вінничани отримали свої перші вишиванки

На сьогодні цей заклад єдиний в області, де приймають пологи у жінок з важкими екстрагенітальними патологіями, такими як цукровий діабет, вроджені вади серця, нирок, тощо.Протягом року у відділенні інтенсивної терапії новонароджених народжується (отримують) 300 дітей.

До центру планування сім’ї та репродуктології щорічно звертається близько 16 тис. жінок з ускладненим перебігом вагітності та репродуктивними проблемами.

Щорічно навчання проходять близько 600 медичних працівників.



Переглядів: 3009
Поширень: 0