У Вінниці на річці Південний Буг тестують роботу нового земснаряду

В червні минулого року на сесії Вінницької міської ради депутати підтримали рішення виділити понад 3 млн грн коштів з міського бюджету для придбання сучасного земснаряду, який очищатиме річку Південний Буг. Наразі він працює у тестовому режимі в районі забору води КП «Вінницяоблводоканал». Це дасть можливість поглибити дно річки та покращити забір води. Роботу земснаряду проінспектував під час виїзної наради 14 червня Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Новий сучасний земснаряд знаходиться на балансі міського КП «Комбінат комунальних підприємств». Працювати у тестовому режимі почав із сьомого червня.  За цей час уже викачано 3200 м3 пульпи, що становить 640 м3 мулу.

«Фахівцями було досліджено ринок земснарядів і було прийнято рішення закупити його у вітчизняного виробника. Він є потужний і сучасний. Він повністю пройшов тестування, представники компанії його налагодили і наразі він проводить очистку водозабору на Вінницькому облводоканалі. На замовлення департаменту капітального господарства та благоустрою замовлено проектно-кошторисну документацію на очистку річки Південний Буг. Це дуже потужний і складний проект. Ми залучатимемо до цього процесу рятувальну службу»,  – повідомив директор департаменту комунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко.

Земснаряд, який придбали за кошти міського бюджету, піднімає ґрунт з глибини водойми 0,7 - 7 м, проштовхує по пульпопроводу до 300 м з геодезичним ухилом не більше 10 м. Його використання дасть можливість розширити водойму, прибрати зайву рослинність, поглиби річку, водойма позбудеться мулу і не буде процесу заболочування. Відповідно, поліпшиться санітарний стан Південного Бугу.

Міський голова Сергій Моргунов зазначає, що поліпшення стану води у річці Південний Буг – це комплексна робота. І вона потребує не одного року та залучення усіх структур: як державних, так і органів місцевого самоврядування. 

«Це комплексна проблема, враховуючи те, що облводоканал - це спільна комунальна власність Вінницької області. Якщо говорити про річку Південний Буг, то це єдина наземна водойма, де ми можемо брати воду для мешканців, в тому числі і міста Вінниці. Цю проблему нам варто вирішувати спільно з іншими містами, які беруть воду у річці. Вінницька обласна рада також купила земснаряд для очищення приток Південного Бугу, і зараз він працює на річці Десенка, що у Стрижавці. Ми рік назад прийняли рішення купити земснаряд за кошти міського бюджету і спільно з керівництвом облводоканалу уже працюємо щодо очищення водозабору води у місті. Якщо говорити про довжину ріки у межах нашого міста, то за один рік це питання не вирішиться, його потрібно вирішувати в комплексі. Крім того, обласний водоканал взяв кредит  у Світовому банку на модернізацію відповідних водних станцій та замін мереж водовідведення і водопостачання. Буквально вчора Уряд прийняв рішення щодо виділення з соціально-економічного фонду бюджету держави 30 млн грн на реконструкцію очисних споруд на Сабарові, тому тут відчувається підтримка Уряду Володимира Гройсмана. Якщо ми спільно будемо так і надалі працювати, то з кожним роком якість води буде покращуватися. Ми працюватимемо по всій довжині річці, є плани в обласній раді взяти ще два земснаряди в оренду, аби підсилити цю роботу», - розповів міський голова Сергій Моргунов

Директор КП «Вінницяоблводоканал» Олександр Чернятинський говорить, що на річці Десенка, де працює подібний земснаряд, стан води уже почав покращуватись. «Ми брали проби по очистці річки Десенки – то  стан води покращився, вона стала прозорішою. По Вінниці ми розпочали очистку в районі водозабору, а далі вона буде продовжуватися згідно проекту. Річка Південний Буг не обмежується лише Сабаровим, а очистка одного водозабору не може дати бажаного ефекту.  Це тривалий процес», - додав Олександр Чернятинський




Переглядів: 5826
Поширень: 0

Останні новини