21 червня постійна комісія міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи розглянула результати вивчення громадської думки щодо створення парку культури і відпочинку «Хімік», яке здійснило КП «Інститут розвитку міст» протягом квітня цього року. Додатково до основного звіту дослідники підготували для депутатів наочну презентацію, у ході якої директорка «Інституту розвитку міст» Аліна Дяченко розповіла про особливості проведеного дослідження, перебіг публічних обговорень та отримані результати.

У підсумку депутатська комісія підтримала рекомендації «Інституту розвитку міст» щодо подальших дій, зокрема, необхідності здійснення урбаністичного аналізу території та провести аналіз стейкхолдерів, після чого розробити Концепцію парку «Хімік» за активної участі місцевих мешканців. Депутати висловили сподівання, що громадяни, які користуються парком та брали участь в обговореннях, не менш активно долучаться до його майбутнього розвитку.

Депутатська комісія розглянула результати вивчення громадської думки щодо парку «ХІМІК»

Вивчення громадської думки щодо створення парку «Хімік» фахівці «Інституту розвитку міст» проводили на виконання рішення міськради №1143 від 30.03.2018. Протягом квітня було проведено 3 публічні події, що передбачали зустрічі та спілкування з користувачами парку, а також роботу з експертами-урбаністами. До організації і проведення заходів було залучено 15 волонтерів та ініціативну групу мешканців. Крім того, було проведено моніторинг поточного використання території за участі студентів-архітекторів.

Дослідники ставили за мету з’ясувати, у чому саме полягає громадський інтерес стосовно території парку «Хімік», які уявлення та очікування мають місцеві мешканці щодо майбутнього парку. Також важливою метою було залучення мешканців до процесу дослідження в активній ролі – для досягнення ефекту спільних дій у створенні нового міського простору.

Депутатська комісія розглянула результати вивчення громадської думки щодо парку «ХІМІК»

У результаті вивчення громадської думки шляхом обговорень та анкетування було поглиблено розуміння сильних та слабких сторін існуючого стану парку і території довкола, розширено уявлення про коло відвідувачів парку, виявлено потреби різних типів користувачів. Крім того, дослідники з’ясували, що є цінністю парку для мешканців та як це впливає на їх ставлення до території. Разом з експертами було сформовано потенційні сценарії розвитку парку, серед яких місцеві мешканці визначили найбажаніший, що має назву «Активний». Цей варіант передбачає створення на території парку спортивних об’єктів громадського користування, відновлення дитячого майданчика, збереження зелених насаджень та мінімум об’єктів культурно-розважального характеру.

Депутатська комісія розглянула результати вивчення громадської думки щодо парку «ХІМІК»

«Зелена оаза району, якісний відпочинок та здоровий спосіб життя – такі акценти ми побачили у відповідях мешканців, і саме ці аспекти мають лягти у майбутню концепцію парку», - підсумувала Аліна Дяченко.

Довідка:

Пунктом 1 рішення Вінницької міської ради №1143 від 30.03.2018 «Про створення парку культури і відпочинку «Хімік» КП «Інститут розвитку міст» було доручено «провести вивчення громадської думки шляхом публічних обговорень щодо розвитку рекреаційних зон території кварталу обмеженого вулицями Некрасова, Академіка Янгеля, Батозька, Героїв Крут, зі створенням парку культури і відпочинку «Хімік» та забудовою і розміщенням об’єктів передбачених містобудівною документацією, з прийняттям пропозицій від осіб передбачених п.7 ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», та представити результати на розгляд постійної комісії міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи в термін до 1 травня 2018 р.».



Переглядів: 2193
Поширень: 0