Ця Програма на території України зареєстрована Міністерством економіки України і стартувала у 2004 році. На сьогоднішній день уже є позитивний досвід різних регіонів в реалізації багатьох проектів з допомогою ПРООН, тому міська влада Вінниці прийняла рішення також взяти участь у Проекті, залучивши до розвитку обласного центру додатковий фінансовий ресурс, який пропонує ООН.

Підготовча фаза Програми в Україні була започаткована у квітні 2004 року для розробки спільного та прозорого механізму локалізації принципів сталого розвитку. У 2005 році Програма увійшла у другу фазу своєї діяльності для демонстрації ефективності громадсько-приватного партнерства з метою вирішення соціальних, економічних та екологічних проблем. Третя фаза Програми "Муніципальне врядування та розширення повноважень громад" триває протягом 2008-2010 років.

Проект «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» передбачає співфінансування детально опрацьованих і обґрунтованих заходів щодо розвитку міста. Основні напрямки підтримки стосуються створення різних організацій громадян (ОСББ, обслуговуючих кооперативів, громадських організацій шкіл та інших), спроможності місцевих громад чітко окреслювати та реалізовувати місцеві ініціативи для розвитку в партнерстві з міською владою.

В рамках проекту будуть надаватись дорадчі послуги, обладнання та інформаційно-комунікаційні технології, проводитимуться тренінги. Окрім цього, фахівці Програми розвитку ООН допомагатимуть у стратегічних плануваннях та інтегруванні громадських ініціатив у план розвитку міста.

Від початку діяльності Проекту до цього часу вже підтримано 232 громадських проекти у різних регіонах України. 55% з яких пов\'язані з енергоефективністю та збереженням довкілля, а решта - проекти соціального спрямування. Їх загальна вартість сягнула 26,3 мільйони гривень, які було виділено агенціями ООН. Також проведено більш ніж 363 навчальних заходів для представників місцевих громад та посадовців. Вони включали у себе конференції, круглі столи, семінари, тренінги та оглядові візити.

У Вінниці уже окреслені стартові напрямки співпраці. В першу чергу вони стосуються розвитку уже існуючих ОСББ та створення нових. В рамках Програми будуть надаватись інформаційні, консультаційні та навчальні послуги, а також передбачається співфінансування тих проектів, які будуть відпрацьовувати самі об\'єднання багатоквартирних будинків. До них можуть належати ремонт покрівель, що на сьогоднішній день досить актуально, відновлення мереж та місць загального користування, облаштування прибудинкових територій та інші проекти, які мешканці погодяться співфінансувати.

Інший напрямок стосується навчання дітей шкільного віку основам енергозберігаючих заходів та технологій. Вінниця вже давно обрала шлях до ефективного енергозбереження. Цей процес триватиме не один рік, тому планується ще у шкільному віці формувати у дітей розуміння важливості таких заходів. Це досить актуальна тема, що потребує додаткових методичних матеріалів, які готові надати фахівці Проекту «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку».

Вінницькі проекти в рамках ПРООН розпочнуть фінансуватись у наступному році. Поки що будуть готуватись усі матеріали, які допоможуть прискорити розвиток різних громадських формувань і відповідають напрямку Проекту «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку».

З допомогою такої співпраці з ПРООН у місті Новоград-Волинський на кінець 2009 року реалізовано 20 проектів. Серед них розробка стратегічного плану розвитку міста, облаштування кювету питної води, реконструкція приміщення під діагностичний центр, обладнання приміщення під створення молодіжного реабілітаційного центру. Є також успішний досвід реалізації Програми в місті Долина, що на Івано-Фрнаківщині. Там в партнерстві з ПРООН побудовано мережу водогону у віддаленій частині міста, створено ОСББ та ще три проекти знаходяться в процесі реалізації. У Вознесенську з допомогою Проекту «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» реалізовано 10 проектів. Серед них - створення НГО «Мережа сприяння розвитку освіти м. Вознесенськ «Діалог»; проведення капітального ремонту каналізаційної системи в одному з дошкільних закладів; будівництво каналізаційного колектору та водопровідних мереж та інше.

З допомогою самоорганізації населення і підтримки Проекту у різних містах України вирішено проблему централізованого водопостачання, ремонтуються приміщення шкіл, дахи будинків, здійснюється заміна вікон в дитячих садках та ремонти в різних навчальних закладах.


Переглядів: 2953
Поширень: 0