Головною метою створення ГІС є забезпечення оптимальних умов для задоволення інформаційних потреб виконавчих органів Вінницької міської ради та мешканців обласного центру.

На сьогоднішній день роботи по створенню ГІС уже проводяться. Відповідальні працівники різних управлінь міської ради наповнюють даними відповідні шари електронної карти в програмі для редагування.

Частиною геоінформаційної системи є також моніторинг роботи транспортних засобів різних комунальних підприємств. На початку 2009 року було обладнано прибиральну техніку пристроями GPS. На сьогоднішній день система функціонує та вдосконалюється: вносяться зміни до програмного забезпечення та виправляються виявлені помилки. Система, яка створюється, дозволяє будувати звіти по маршруту руху, прогнозувати витрати пального, контролювати напругу борт-мережі та якість сигналу від супутників. В разі перемоги проекту «Створення географічної інформаційної системи для органів місцевого самоврядування м. Вінниці» на Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування планується підключення до системи моніторингу маршрутного транспорту громадського користування, оперативно-рятувальних служб, автомобілів швидкої допомоги (з системою радіозв\'язку).

В рамках формування геоінформаційної системи міста уже організовано обмін інформацією про різні мережі для спільної роботи усіх оперативно-диспетчерських служб міста. Також створено відповідні шари карт та надано доступ до них відповідним працівникам аварійно-диспетчерських служб. На даний момент диспетчерські служби міста за допомогою мережі Інтернет (або прямого підключення до мережі міської ради) при наявності відповідного рівня доступу, можуть переглядати інформацію про всі наявні мережі (кабельні, електричні, водопровідні та тепломережі) у необхідному місці. На сьогоднішній день опрацьовані та уже внесені до бази даних мережі каналізування та водопостачання, тепломережі ця інформація було опрацьована управліннями житлового господарства та «ОКП Водоканал». У стані розробки знаходиться інформація про мережі електропостачання та база даних місць проведення розкопок.

Для врахування потреб мешканців приватного сектору у формуванні плану розвитку інфраструктури міста уже виконано перший етап робіт, які пов\'язані з створенням електронної карти з відображенням інфраструктури територій з приватною забудовою (наявність чи відсутність зовнішнього освітлення, каналізування та водопостачання, об\'єктів торгівлі, побуту та інших об\'єктів обслуговування населення).

В геоінформаційній системі буде також знаходитись повна інформація, яка стосується усіх земельних питань. На сьогодні працівники управління земельних ресурсів проводять інвентаризацію земельних ділянок, нерухомості, комунальних та інших об\'єктів, яка ведеться за допомогою програмного забезпечення "Земля та нерухомість". Система дозволяє вводити у базу даних пов\'язані між собою відомості про власників та орендарів, про земельні ділянки, об\'єкти нерухомості, які на них розташовані, реєстр договорів оренди, адресний реєстр та відображення цієї інформації у графічному вигляді на електронній карті міста.

Окрім цього, геоінформаційна система дозволяє формувати велику кількість звітів, форм, довідників та класифікаторів. Вся інформація зберігається у єдиній базі даних, та пов\'язана між собою. На даний час розробка технічного завдання на вдосконалення цієї системи знаходиться у стадії завершення та адаптації у відповідності до законодавства України.

Для довідки:
Геоінформаційна система - це сучасна комп\'ютерна технологія, що дозволяє поєднати модельне зображення території (електронне відображення карт, схем, космо-, аерозображень території) з інформацією табличного типу (різноманітні статистичні дані, списки, економічні показники та інше).


Переглядів: 4103
Поширень: 0