2 грудня із робочим візитом Вінницю відвідали представники Швейцарського бюро співробітництва в Україні. Вінницький муніципалітет досить тісно співпрацює із цією міжнародною інституцією вже майже п\'ять років. Тому цього разу, під час зустрічі із керівництвом міста, мова йшла про результати тих спільних проектів, які вже реалізовані або ж перебувають у стадії реалізації. Утім, основною метою візиту швейцарських партнерів стало обговорення перспективних планів співпраці із Вінницею на майбутні чотири роки.

Початком співробітництва та налагодження тісних партнерських взаємовідносин між подільською столицею та Швейцарією став проект «Цюріхські трамваї для Вінниці», коли у 2006 році між МКП «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління», Вінницькою міською радою та урядами Швейцарії та України був підписаний відповідний Меморандум про співпрацю. Згідно цього документу Вінниця безкоштовно отримала більше сотні цюріхських трамваїв, що дозволило повністю модернізувати трамвайний парк обласного центру. 2 грудня, під час візиту швейцарських партнерів, було досягнуто домовленості продовжити дію Меморандуму іще на півроку, що передбачає поповнення ТТУ 10 цюріхськими трамваями додатково.

Наприкінці 2009 року розпочались переговори з швейцарською стороною щодо реалізації нової програми, яка спрямована на модернізацію теплоенергетичного комплексу міста. За своїми обсягами цей проект майже втричі більший ніж по трамваях і передбачає комплексну модернізацію всієї системи теплозабезпечення Вінниці (реконструкцію існуючих 14 котелень із заміною основного котельного обладнання та закриття 12 малопотужних котелень з переведенням споживачів на реконструйовані котельні; будівництво 175341 метрів теплових мереж з попередньоізольованих трубопроводів; встановлення 1681 індивідуального теплового пункту). Усі ці заходи визначені у схемах перспективного розвитку системи теплозабезпечення Вінниці, які було розроблено і затверджено міською радою у поточному році. Наявність цього документу дозволила вести предметну розмову із швейцарською стороною про обсяги робіт.

«В ході сьогоднішньої зустрічі ми прийняли рішення про реалізацію не локального, а цілісного плану конкретних дій, який буде розрахований на досить великий проміжок часу, але в кінцевому результаті він дасть комплексний ефект від запровадження енергозберігаючих технологій та повної модернізації всієї системи теплозабезпечення міста, що є стратегічним завданням, яке ми ставимо перед собою», - говорить міський голова Володимир Гройсман.

Закордонні партнери досить ретельно вивчають ситуацію у тих містах, де вони планують втілювати свої проекти. Так було і перед підписанням Меморандуму про постачання трамваїв, коли фахівці з Швейцарії прискіпливо знайомились із роботою вінницького трамвайно-тролейбусного управління та аналогічних підприємств інших міст України. По такому ж принципу Вінниця розглядається для втілення проекту по модернізації енергетичного комплексу, який планується розпочати вже у наступному році.

«Прогрес у якості надання послуг у Вінниці привабив інтерес у різних містах Швейцарії. Позитивний досвід співпраці із вінницькими партнерами і їх професійне ставлення до питань модернізації у різних сферах дозволили нам прийняти рішення про втілення у Вінниці нового масштабного проекту, - розповідає директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Мануель Еттер. - Ми розпочнемо роботу із глибокого технічного обґрунтування, побачимо всю систему в перспективі і сформуємо план подальших дій. Швейцарія візьме на себе фінансування у розмірі 10-15 мільйонів швейцарських франків. Точна цифра залежатиме від пропорційності тих фінансових ресурсів, які зможе акумулювати на реалізацію проекту друга сторона». Утім, Володимир Гройсман під час короткого брифінгу по підсумках візиту представників Швейцарського бюро співробітництва в Україні запевнив, що Вінниця віднайде необхідний фінансовий ресурс в потрібних обсягах, оскільки місто вкрай зацікавлене у тому, щоб споживати менше енергоресурсів, що, в свою чергу, дозволить істотно заощаджувати кошти, які йдуть на оплату енергоносіїв. Спільний проект між Вінницею і Швейцарією передбачає також впровадження технологій по використанню альтернативних джерел енергії. Яких саме - буде відомо вже безпосередньо перед початком реалізації проекту, коли експерти нададуть свої рекомендації та відповідні технічні висновки. Проектом також передбачається, що Вінниця стане партнером одного з енергоефективних міст Швейцарії. Це підвищує шанси Вінниці стати побратимом Цюріха, переговори з яким з цього приводу розпочались весною поточного року.

Окрім цього, попередньо визначено, що подільська столиця стане й одним з трьох пілотних міст, які будуть брати участь у ще одному проекті, - «Енергоефективність в житловому секторі України». Цей проект здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією (структура Всесвітнього банку) за фінансової підтримки Швейцарського агенції розвитку та співробітництва. Одним з його основних напрямків є створення сприятливих законодавчих та фінансових умов кредитування ОСББ для втілення проектів енергоефективності в житловому секторі. Планується, що обидва проекти доповнюватимуть один одного і будуть інтегровані в програму комплексної модернізації міської теплоенергетики.

У Вінниці за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (ШАРС) та Державного секретаріату Швейцарії з питань економіки (ДСШЕ) планується також втілювати й інші проекти. Серед них - підтримка децентралізації в Україні DesPro, яка спрямована на вирішення інфраструктурних проблем за участю місцевих громад, а також сприяння розробці та здійсненню реформи децентралізації. Швейцарці також підтримують співпрацю Вінниці з Програмою Розвитку ООН (ПР ООН), до одного з проектів якої обласний центр долучився навесні 2010 року.

Втім, Вінниця не лише залучає додаткові фінансові ресурси для активного розвитку різних сфер життєдіяльності міста, а й поступово стає повноцінним партнером для різних закордонних інституцій. Протягом 2009-2010 років на території України Німецьке бюро технічної співпраці (GTZ) спільно із Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (ШАРС) реалізовувало проект, який стосувався покращення якості адміністративних послуг. У відповідності до якого Центр адміністративних послуг «Прозорий офіс» Вінницької міської ради став базою для навчання представників місцевого самоврядування з різних міст України.


Переглядів: 4849
Поширень: 0