В ході конференції трудового колективу Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова, яка відбулась 2 грудня на порядок денний було винесене питання про обрання ректора закладу. В закладі викладають 729 фахіців, які навчають 6 тисяч 375 студентів.

В ході таємного голосування 213 із 217 делегатів конференції віддали свої голоси за переобрання на посаду ректора академіка, професора, члена-кореспондента АМНУ Василя Максимовича Мороза, який займає цю посаду вже 22 роки, із 1988 року - ректора Вінницького медичного інституту, а з 1994 року - ректора Вінницького медуніверситету.

Привітав новообраного ректора і голова облдержадміністрації Микола Джига, який відзначив колосальну роботу закладу проведену із навчання та підготовки молодих лікарів, і як результат Вінниччина стала регіоном, де дитяча смертність одна із найнижчих, і в цьому році суттєво знизилася кількість хворих на туберкульоз.

«Сьогоднішнє голосування - показник не лише вашої роботи, але й довіри виказаної колективом ВУЗу. Освічені кваліфіковані кадри – основне багатство України. І ви не лише досягаєте успіхів на науковій ниві, але й навчаєте професійні кадри. Впродовж багатьох років з різних показників в роботі університет займає одне з провідних місць серед медичних вузів України. Вам дійсно є чим пишатися» - зазначив Микола Джига.

З приводу переобрання ректора голова облдержадміністрації надав закладу своєрідний подарунок – обласна влада лобіює у Кабінеті Міністрів виділення для забудови 7 гектарів землі, на яких на базі медуніверситету та обласної клінічної лікарні ім.М.Пирогова буде створено сучасний медичний центр (університетська лікарня) для надання висококваліфікованої медичної допомоги вінничанам і жителям прилеглих областей.

Привітали новообраного ректора і від імені Міністерства охорони здоров’я України. Начальник управління освіти і науки МОЗ України, професор Олександр Волосовець відзначив значення ВУЗу в освітній карті держави і побажав В.Морозу реалізації всіх починань та міцного здоров’я.

Для довідки:
Вінницький національний медичний університет засновано в 1921 р. Національний статус університет набув у 2002 році, в цьому ж році нагороджений почесними грамотами Кабінету міністрів України і Верховної ради України. За останніх 14 років в ВНМУ організовано стоматологічний і фармацевтичний факультети, розпочато підготовку з п\'яти нових спеціальностей. В університеті функціонує 12 наукових шкіл.
Університет підтримує творчі зв\'язки та співробітничає з медичними факультетами університетів 19 зарубіжних країн (в тому числі США, Німеччини, Франції, Англії, Росії та ін.), тісні зв\'язки мають клінічні кафедри з 28 іноземними фармацевтичними фірмами. Викладачі кафедр задіяні у виконанні 62 міжнародних проектах.
Ректор закладу – Мороз Василь Максимович, автор понад 225 наукових праць, в т.ч. 10 монографій та навчально-методичних посібників, 24 винаходів. Наукові пошуки В.М. Мороза стосуються досліджень ролі структур головного мозку у формуванні центральних механізмів програмування і контролю довільних рухів; проблеми адаптації.
Під керівництвом В.М. Мороза підготовлено 15 докторів та кандидатів медичних наук. При його сприянні і активній підтримці за останніх 5 років співробітниками ВНМУ захищено 30 докторських і більше 150 кандидатських дисертацій З ініціативи В.М. Мороза університетом налагоджене активне співробітництво з медичними факультетами 13 зарубіжних країн, університетом отримуються гранти фондів Спаркмана і Фогерті (США).
Заслуги В.М. Мороза високо оцінені керівництвом держави. За досягнення в розбудові ВНМУ, внесок у підготовку в Україні висококваліфікованих медичних і фармацевтичних кадрів, організацію досліджень з актуальних для України проблем охорони здоров\'я її населення В.М. Мороз нагороджений: відзнакою Президента України - орденом „За Заслуги" III ступеня (1993 р.); Почесною Грамотою Верховної Ради України (2003 р.). 24 серпня 2003 року Указом Президента України В.М. Мороз удостоєний високого звання Герой України.


Переглядів: 7726
Поширень: 0