9 грудня виконавчий комітет міської ради прийняв рішення про внесення змін до Програми «Муніципальне житло м. Вінниці». У відповідності до нього розширено коло осіб, які мають право на участь у Програмі, змінено вартість квадратного метра житла, зменшено ставку іпотечного кредиту та визначено два нові об\'єкти, будівництво одного з яких розпочнеться на початку наступного року.

Програма "Муніципальне житло м. Вінниці» (ПМЖ) стартувала у травні 2009 року. Її основною метою є надання можливості працівникам бюджетної сфери придбати житло за нижчою ціною, ніж на комерційному ринку нерухомості. Перший будинок по вул. Келецькій, 128а в рамках цієї Програми був введений в експлуатацію у жовтні поточного року і 73 вінницькі родини бюджетників змогли придбати собі квартиру на вигідних умовах.

Досвід будівництва муніципального житла показав, що бажаючих придбати собі муніципальну квартиру є досить багато, адже зафіксовано чисельні звернення мешканців міста до виконкому міської ради та профспілкових організацій. Тому було прийнято рішення подовжити дію Програми і будувати нові багатоповерхівки, які міститимуть одно- та двокімнатні квартири.

Для того, щоб не допустити зловживання і спекуляції під час формування списків претендентів на купівлю муніципальних квартир, визначати майбутніх власників житла, як і раніше, будуть галузеві профспілки. А розподіл квартир вже традиційно буде здійснюватись шляхом жеребкування.

Що ж до змін, які відбулись в Програмі, то відтепер, окрім працівників бюджетних установ, квартиру за меншою ціною зможуть купувати вінничани з інвалідністю, молоді люди (як сімейні так і одинокі), ветерани праці, багатодітні родини.

Враховуючи інфляцію та подорожчання будівельних матеріалів, ціна одного квадратного метру дещо зросла і становитиме 4700 гривень (у першому будинку квадратний метр коштував 4200 грн.), але вона буде фіксованою і не змінюватиметься протягом всього періоду будівництва.

Поряд з цим банк «Аркада», який залишився партнером Програми, пішов назустріч майбутнім покупцям і знизив ставку іпотечного кредиту, яка коливатиметься від 15 до 17% (минулого разу вона становила 19%).

Наступні муніципальні багатоповерхівки будуть зводитись на Старому місті: перша - на перехресті вулиць Смирнова і 1-го провулку Українського, друга - по вулиці Щорса.

Перший будинок буде мати 10 поверхів. На першому - розмістяться офісні приміщення, всі інші займуть знову ж таки одно- та двокімнатні квартири. Середня площа однокімнатних квартир, яких в цьому будинку буде 46, складатиме 44,54м2, а двокімнатних - 71 м2, їх, згідно проекту, буде 60.

По вулиці Щорса будуватиметься 144-квартнирна муніципальна дев\'ятиповерхівка. У цьому будинку буде 80 однокімнатних квартир з орієнтовною площею 40,4 м2, а двокімнатних - 64 і середня площа кожної становитиме 68,3 м2.

«Сьогоднішнім рішенням ми надаємо можливість купувати муніципальне житло молодим людям та іншим категоріям населення, яких раніше Програма не охоплювала, - розповідає міський голова Володимир Гройсман. - Сьогодні проводиться підготовча робота, вся необхідна документація уже є і ми ставимо перед собою завдання до 20 січня наступного року провести усі необхідні процедури і розпочати будівництво з тим, щоб до 1 грудня 2011-го було здано в експлуатацію наступний муніципальний будинок і 106 сімей отримали довгоочікуване житло».


Переглядів: 8443
Поширень: 0