11 грудня о 19.00 год у Вінниці біля Вишенського озера в парку Дружби народів зібралося понад сотню людей. Молодь запускала в небо так звані небесні ліхтарики. Вони мали форму серця та купола.

"Це давня китайська традиція, коли поєднується вогонь та повітря. Люди пишуть маркером на ліхтарику своє бажання та запускають у небо. Ліхтарі мають форму об\'ємних різнокольорових куполів (105 сантиметрів) або білих та червоних сердечок (110 сантиметрів). Вони зроблені із негорючої рифлової бумаги. Знизу є пальник — суміш сухого спирту та парафіну. Він розігріває повітря всередині ліхтарика, піднімає його вгору і ефектно підсвічує зсередини. Ми спеціально запускаємо ввечері, щоб був ефект таємничого ореолу. Всі бажаючі купують ліхтарики за 40-50 гривень, підпалюють та запускають одночасно після сигналу. Обрали місце, де немає будівель, коло озера. Це в цілях техніки безпеки. Хоча, ліхтарик гасне у повітрі і падає просто папір на землю. Він екологічно чистий", - розповів один із організаторів, 21-річний Андрій Зембицький.

Небесні ліхтарики

Тривалість польоту складає 15-20 хвилин. За цей час ліхтарик піднімається на висоту 50-100 метрів.

"Це нова течія флешмобу, - додав Андрій. - В Україні така традиція з\'явилася тільки три роки тому. Ліхтарики ми привезли із Києва. Плануємо повторити такий захід у Вінниці ще. Точно буде на день Святого Валентина, бо сьогодні найбільше купували ліхтарі-сердечка закохані пари".


Переглядів: 8341
Поширень: 0