21 грудня Вінницю відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Пітер Ян Волтерс. Із закордонним гостем зустрічались перші особи міста та області: голова облдержадміністрації Микола Джига, голова обласної ради Сергій Татусяк та міський голова Володимир Гройсман. Основною метою візиту Посла Нідерландів стало ознайомлення з соціально-економічними можливостями та інвестиційним потенціалом регіону та, зокрема, обласного центру.

Україна вже довгий час співпрацює з Голландією. Нідерланди сильно представлені в промисловості, сільському господарстві та сфері послуг. За останні роки в Україні зареєстровано багато голандських компаній.

На Вінниччині працює ряд спільних підприємств та компаній із голландським капіталом:

  • Гайсинска філія ДП «Тегра Україна ЛТД». Інвестор – THEEUWES GROUP. Обсяг інвестицій – більше 2 млн. євро. Вид діяльності – вирощування та переробка масличних культур (сої, рапсу, льону).
  • ВАТ «Хмільницький елеватор», м. Хмільник. Інвестор – компанія «Alfred C. Toepfer International», яка є однією з провідних зернотрейдерських компаній на українському ринку.
  • СП «Бізнес-Про», м. Вінниця, оптова торгівля продуктами харчування, підприємство є власником ринку «Привокзальний».
  • ТОВ «Вапнярський елеватор», Томашпільський район. Вид діяльності – продаж та зберігання зернових с/г культур.
  • СТОВ «Поділля - Плант» м. Бар. Вид діяльності – виробництво та реалізація безвірусного посадкового матеріалу (в основному суниці), що має сертифікат європейського зразку, що підтверджений інститутом НАКТуінбау (Нідерланди).
  • СТОВ «Декоплант» Вінницький район, с. Ведмеже Вушко. Вид діяльності – виробництво саджанців троянд та інших декоративних, плодових та ягідних культур (загалом більше 200 позицій).
  • ТОВ «Ф\'ючер Форест Некрасово», м. Вінниця. Вид діяльності – вирощування зернових та технічних культур. 24 червня 2010 року, в м. Гайсин, відбулось урочисте відкриття заводу з виробництва комбікормів, преміксів та концентратів, який побудовано згідно проекту «Друге покоління свинарства на промисловій основі в Україні», що реалізований в рамках Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Нідерландів про технічне та фінансове співробітництво. Бюджет проекту склав 1,5 млн. євро.

Голова облдержадміністрації Микола Джига поінформував іноземного гостя про пріоритети розвитку Вінниччини, зокрема відзначив, що традиційно область вважається аграрною, але водночас розвинена і промислова зона. Так зовнішньоторговельний оборот Вінниччини з Королівством Нідерландів за січень-жовтень 2010 року склав 19179,8 тис. дол. США (18731,7 тис. дол. США у 2009 році).

За словами Миколи Джиги на 1 жовтня 2010 р. в економіку Вінницької області вкладено 2,81 млн. дол. США іноземних інвестицій з Королівства Нідерланди, що становить 1,4% від загальної суми прямих іноземних інвестицій в області (204,4 млн. дол. США).

В цілому Вінниччина може запропонувати Королівству Нідерландів ряд перспективних проектів. Зокрема, нові умови ринку диктують оновлення та технологічне переформатування цукрової галузі, якою здавна славиться Подільський край. Фактично з 1 га цукрового буряка можна отримати прибуток на 2 тис. доларів.

«Інша інвестиційна сфера - молокопереробна галузь. В області щодня збирається 1750 тонн молока (з них 1200 від населення), з яких в процесі переробки виготовляється широкий спектр молочно-сирної продукції. Молокопереробна галузь в Нідерландах дуже розвинена – країна має більш ніж столітній досвід у цій сфері – а це стимул для солідного партнерства» - зазначив Микола Джига.

Також можливими сферами залучення голандських інвестицій може стати зернова галузь та рослинництво (особливо садівництво), які активно розвиваються в регіоні.

21 грудня Вінницю відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Пітер Ян ВолтерсВінницький міський голова Володимир Гройсман в свою чергу повідомив про те, що у Вінниці створено індустріальний парк, під який відведена земельна ділянка для будівництва різнопрофільних підприємств. Окрім цього, мер зазначив, що міська влада готова супроводжувати іноземних партнерів в оформлення усіх необхідних документів та організаційних питаннях. «Ми зацікавлені у тому, щоб бізнес іноземних інвесторів у Вінниці був успішним, - говорить Володимир Гройсман. - Адже це буде доказом того, що ми спроможні створити всі необхідні для цього умови і є надійними партнерами у реалізації інвестиційних проектів».

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів підкреслив, що його країна та Вінницька область можуть мати чимало спільних інтересів, адже сільське господарство, тваринництво, модернізація житлово-комунального господарства Вінниччини, сміттєпереробка та співпраця у біоенергетиці, і застосуванні енергозберігаючих технологій – це спільне коло інтересів наших країн.

Для довідки:
Свою дипломатичну кар’єру Ян Волтерс розпочав у Москві 1978 року. Після цього працював в багатьох країнах Центральної і Східної Європи.
До призначення Надзвичайним i Повноважним послом Королівства Нідерланди в Україні, Пітер Ян Волтерс був послом Нідерландів у Румунії, Росії. Камеруні. Працював заступником голови місії Нідерландів до Польщі, учасником делегації Нідерландів до НАТО, учасником переговорів у Австрії щодо зменшення військових сил, головою відділу контролю озброєнь Міністерства зовнішніх справ Нідерландів.

За інформацією прес-центрів
Вінницької міської ради та Вінницької ОДА


Переглядів: 7051
Поширень: 0