У Вінниці робитимуть ДНК-експертизи28 грудня у вінницькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при УМВС у Вінницькій області відбулось відкриття лабораторії молекулярно-генетичної ідентифікації, робота якої базується на методі ДНК-аналізу.

Найсучасніше обладнання, так званий генний аналізатор, відтепер значно полегшить роботу правоохоронців з ідентифікації особи.

В урочистому відкритті лабораторії взяли участь народний депутат України, голова ЦР ФСТ «Динамо» України Віктор Корж, мер міста Володимир Гройсман, начальник УСБУ у Вінницькій області Сергій Ратієв

Начальник УМВС України у Вінницькій області генерал-майор міліції Валерій Нонік, виступаючи перед працівниками експертного центру зазначив, що сьогодні держава виділяє великі кошти на боротьбу зі злочинністю, в свою чергу запевнивши, що таку високу довіру працівники міліції виправдають позитивними результатами в роботі.

Крім того Валерій Нонік вручив керівнику вінницького НДЕКЦ Олександру Федотову ключі від службового автівки «Toyota-Corolla», який покращить оперативність служби, та 30 експертно-криміналістичних валіз з усім необхідним обладнанням та реактивами для належної роботи експертів на місці злочину. Нове оснащення для НДЕКЦ було профінансовано МВС України.

Генний аналізатор є у правоохоронних структурах 5 областей України.

- Відтепер і вінничани зможуть проводити днк- експертизи на найсучаснішому обладнанні, що значно полегшить роботу з встановлення осіб злочинців. Лабораторія обслуговуватиме і сусідні області, - розповідає начальник сектору біологічних експертиз Олександр Любченко.

У Вінниці робитимуть ДНК-експертизи

При розслідуванні багатьох злочинів виникає необхідність доведення причетності певної особи, що підозрюється, до скоєного злочину. В якості одного з основних засобів рішення цієї проблеми, в світовій практиці, отримав розповсюдження метод ДНК-аналізу, що дозволяє з високим ступенем ймовірності ідентифікувати людину за слідами біологічного походження.

У практиці судової експертизи велике значення має використання досягнень біологічних наук. Ідентифікація особи, встановлення спірного батьківства та в розв’язанні інших проблем вирішальну роль грає молекулярна генетика, а саме визначення ДНК-профілю людини.

Створення і впровадження принципово нової ефективної технології визначення особи є значним кроком вперед у справі ідентифікації злочинців або потерпілих. На озброєнні судової медицини є метод, який за своїми можливостями значно перевершує й доповнює традиційні методи цитологічного й білкового аналізу. Практика використання аналізу ДНК в розвинутих країнах довела високу її ефективність і значно розширила можливості криміналістів.

Піонером використання аналізу ДНК у судовій медицині вважається англійський учений Алекс Джефріс. Завдяки його роботам в лексикон судової медицини введено поняття «геномної дактилоскопії». З 1985 року типування ДНК стає одним із найбільш ефективних засобів ідентифікації особи. На початку 90-х років минулого століття розроблено метод аналізу ДНК за допомогою полімеразної ланцюгової реакції, який є основою сучасних технологій визначення специфічності ДНК.

У Вінниці робитимуть ДНК-експертизиБезперечною перевагою методу є те, що навіть дуже малої кількості зразка виявляється достатньою для проведення аналізу. Крім того, як початковий матеріал для виділення ДНК можуть бути використані кров, сперма, слина, волосся, кісткові тканини - будь-які зразки, що містять хоч би декілька цілих клітин.

Важко переоцінити значення ДНК-експертиз в розслідуванні кримінальних справ, адже вони дозволяють встановити походження сліду від певної особи з високим ступенем імовірності, аж до ідентифікації особи; визначити кожного з учасників події у випадках, коли сліди утворені шляхом змішування крові декількох осіб; ідентифікувати особу у випадках вбивства з розчленуванням, встановити, чи можуть дані чоловік і жінка бути біологічними батьками дитини у випадках дітовбивства, крадіжки, підміни дітей.

ДНК- експертиза дозволяє також ідентифікувати залишки жертв катастроф, якщо є близькі родичі. Крім того, НДЕКЦ проводитиме експертизи з встановлення батьківства, що коштуватиме для громадян близько 5 тисяч гривень.
 


Переглядів: 9142
Поширень: 0