ставка «Вервольф»Таке завдання поставив голова облдержадміністрації Микола Джига на нараді по створенню історико-меморіального комплексу на території ставки «Вервольф». «У нас ідеологія одна – увіковічнити пам’ять жертв фашизму і героїзм нашого народу. Якщо інтерес до «Вервольфу» є, потрібно його зберегти, окультурити цю територію, відкрити туристичний маршрут і музей», - наголосив він.

Згідно з концепцією створення історико-меморіального комплексу, яку представила на нараді начальник управління культури і туризму Марія Скрипник, музей отримає статус філії краєзнавчого музею. Територію колишньої гітлерівської ставки облаштують відповідно до туристичних потреб. При вході до ставки планують розмістити інформаційний стенд з картою Вервольфу з позначенням усіх об’єктів та їхніми характеристиками. У центральній частині ставки буде встановлений пам’ятний знак жертвам фашизму та розміщені інформаційні щити про роки окупації Вінницької області. Також на території ставки мають намір частково реконструювати декілька історичних об’єктів з максимально правдивим відтворенням. Зокрема, дерев’яні будинки, сторожові вишки, земляні вогневі точки, засоби захисту з металевого дроту, маскувальні сітки та інші споруди.

Окрім того, передбачається створити майданчик для демонстрації одиниць бойової техніки. Огляд території ставки буде супроводжуватися пішохідною або автотранспортною екскурсією. Для цього будуть створені пішохідні доріжки та автомобільна дорога.ставка «Вервольф»

Оглядова екскурсія розпочинатиметься з огляду інформаційного стенду про ставку «Вервольф» та пам’ятного знаку жертвам фашизму. По дорозі до залишків загального бункера пропонується огляд музею. Далі екскурсанти прямують до залишків бункера Гітлера, з переглядом майданчика бойової техніки періоду Великої Вітчизняної війни та реконструйованих будинків. Продовжує екскурсію огляд залишків басейну. Завершується екскурсія на Меморіалі військовополоненим, які загинули при будівництві ставки «Вервольф». «Ми повинні показати реальні історичні факти і події, - зазначив очільник області, - показати зловісне обличчя ворога – фашизму і нагадати про силу народу, який переміг це зло».

Микола Джига підкреслив, що створення такого музею особливо важливе для виховання свідомого та об’єктивного погляду на Велику Вітчизняну війну у молоді.

Голова облдержадміністрації Микола Джига доручив створити спеціальну робочу групу, яка повинна відпрацювати юридичні моменти, пов’язані з земельними та архітектурними питаннями. Землю, яка сьогодні належить «Віноблагролісу», планують передати краєзнавчому музею, а далі розробити генплан території майбутнього історико-меморіального комплексу.


Для довідки:
На території Вінницької області біля м.Вінниці під час Великої Вітчизняної війни була збудована ставка «Вервольф» для вищого керівництва фашистської Німеччини.

Ставка була побудована приблизно за 8 км на північ від Вінниці, праворуч від шосе Вінниця-Житомир.

На території ставки буде збудовано ряд об’єктів стратегічного значення та життєзабезпечення.
Ставка мала телефонний зв\'язок з Берліном, Вінницею, ставкою Герінга, аеродромом у Калинівці.

Спорудження ставки під Вінницею було розпочато наприкінці 1941 року. Воно велося за участю німецьких архітекторів, інженерів, робітників та громадян окупованих німцями країн. Широко застосовувалась рабська праця радянських військовополонених і жителів України.

Від багатоденної праці, нещадної експлуатації, голоду, хвороб і сильних морозів багато полонених загинуло. Їхня братська могила – по інший бік шосе.

На початку березня 1944 р. всі споруди «Вервольфу» були підірвані чи спалені.


Переглядів: 6482
Поширень: 0