Для вручення його нашому земляку до Вінниці приїде член капітула (комісії, яка визначає лауреатів цієї нагороди) Марек Павловський. Таку почесну нагороду українець, тим паче вінничанин, отримує вперше за весь час існування ордену.

«Орден Усмішки» - це нагорода, заснована польським журналом «Kurier Polski» у 1968 році. Через 11 років Генеральний секретар ООН Курт Вальдгайм надав польському ордену статус міжнародного. З того часу ним нагороджують відомих людей, які присвятили своє життя дітям та дарують їм радість - лікарям, письменникам, педагогам, релігійним діячам тощо. За час існування ордену його кавалерами стали понад 900 людей із 45 країн світу. Серед найбільш відомих лауреатів - Астрід Ліндгрен, Стівен Спілберг, Сергій Міхалков, Іоан Павло ІІ, Мати Тереза, Джоан Роулінг та багато інших знаменитостей.

Цікавою особливістю «Ордену Усмішки» є те, що кандидатуру на кавалерів ордену подають винятково діти. Далі комісія (капітул) у складі 60 чоловік (громадяни Польщі, Великобританії, Австралії, Білорусі, Бельгії та багатьох інших країн світу) обговорює того чи іншого кандидата, яким чином він присвятив своє життя дітям, та обирають кавалера ордену шляхом голосування.

На самій церемонії вручення «Ордену Усмішки» також існує обов\'язкова процедура: людина, яка отримує нагороду, повинна випити склянку лимонного фрешу із посмішкою на обличчі. Це є своєрідним свідченням того, що попри усілякі негаразди, кавалер ордену завжди крокує по життю, усміхаючись. Лише після цього йому вручають орден, який покрито блакитною емаллю із зображенням сонця, що посміхається.

Цьогоріч таку нагороду отримає директор «Барвінку» Петро Бойко. Вихованці міського центру художньо-хореографічної освіти, юнаки та дівчата віком від 5 до 17 років, вважають, що директор Центру як ніхто інший заслуговує на цю нагороду, адже атмосфера дружби, взаємоповаги та творчості, яка панує у «Барвінку» - вагомий результат діяльності педагогічного колективу та в першу чергу Петра Бойка, людини із щирою посмішкою.


Переглядів: 4691
Поширень: 0