Делегація нашої держави в Конгресі Ради Європи складається з 12 осіб: по шість представників у Палаті місцевих влад і Палаті регіонів. Вперше делегація України увійшла до складу Конгресу Ради Європи у 1996 році.

Починаючи з 1957 року Рада Європи, визнаючи значимість, яку демократія відіграє на місцевому і регіональному рівнях, працює над тим, щоб місцеві влади отримали належне представництво. Тому захист та зміцнення органів місцевої і регіональної влади, місцевого самоврядування в цілому поступово перетворився на один з ключових напрямів діяльності Організації.

17 років тому в якості консультативного органу Ради Європи було засновано Конгрес місцевих та регіональних влад Європи (КМРВЄ), що прийшов на зміну Постійній конференції місцевих та регіональних влад Європи. Він функціонує на засадах сутужної резолюції (2000)1 Комітету міністрів Ради Європи.

Конгрес складається з двох палат: Палати місцевих влад і Палати регіонів. Асамблея обох палат налічує 318 повноправних представників та 318 заступників, кожен із яких є обраним представником одного з-поміж 200 000 органів місцевих або регіональних влад в державах - членах Ради Європи.

Конгрес збирається на сесійне засідання один раз на рік у Страсбурзі, куди в якості спеціальних гостей або спостерігачів запрошуються делегації від європейських організацій, з якими існує відповідна домовленість, та деяких країн, що не є членами Ради Європи.

Указом Президента України № 241/2011 від 24 лютого 2011 року було затверджено склад Делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи на 2011 - 2012 роки. Згідно цього документу Вінницький міський голова Володимир Гройсман став другим у списку представників України в Палаті місцевих влад Конгресу. Разом із очільником Вінниці в цій палаті працюватимуть: Галина Герега (депутат Київської міської ради), Іван Куліченко (Дніпропетровський міський голова), Олександр Лук\'янченко (Донецький міський голова), Олександр Саінсус (Кіровоградський міський голова) та Володимир Удовиченко (Славутицький міський голова, Київська область).

До складу представників України в Палаті регіонів Конгресу увійшли Валерій Голенко (голова Луганської обласної ради), Олексій Гончаренко (заступник голови Одеської обласної ради), Павло Матвієнко (голова Запорізької обласної ради), Володимир Константинов (Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим), Наталія Романова (депутат Чернігівської районної ради), Сергій Чернов (голова Харківської обласної ради).

Участь у діяльності Конгресу дає можливість Україні: брати участь у виробленні спільних підходів щодо розвитку місцевого і регіонального самоврядування у Європі; пропагувати на європейській арені досягнення у галузі розвитку місцевої та регіональної демократії в Україні, а також обмінюватись досвідом із цих питань; сприяти здійсненню політики європейської інтеграції України.


Переглядів: 4598
Поширень: 0