Як не парадоксально звучить, але Україні потрібно бути більш українською – так було поставлено питання громадською організацією на нараді оргкомітету з відзначення Дня захисника Вітчизни у заступника губернатора напередодні 23 лютого.

І хоча всі ми ще 20 років тому були частиною Радянського Союзу і кому 40 років і більше, служили ще у тій армії, але то все «приказало долго жить». Залишилась певна ностальгія за друзями-однополчанами з багатьох куточків величезного колишнього СССР, за минулою юністю й молодістю. Але, закономірно, спираючись на багатовікову історію та інтереси саме цієї країни, земля якої щедро полита потом і кров’ю її захисників, а наших прадідів, протягом тисячоліть, – постала держава Україна.

Сьогодні є реальність – інтереси держави України. Ці інтереси для всіх її громадян на потребу дня вимагають з’єднати традиції багатовікової національно-визвольної боротьби. При всій пошані до ветеранів останньої кривавої антигітлерівської борні, ми ні в якому разі не протиставляємо їх подвиг Україні, а лише відокремлюємо їх героїзм від безсовісних політичних інтриганів-експериментаторів, що свій егоїзм, прорахунки і страх прикривали мільйонами і мільйонами людських життів й своєю ненавистю до України і котрі до цих пір нагло втручаються в суспільне життя України, збурюючи наше суспільство.

Однак за законами життя Всесвіту і здорового глузду ключ нашої землі і наших прадідів невпинно пробиває собі шлях через відновлення історичної пам’яті – джерела нашої духовності. Все більше і більше цьому прикладів: то з новою силою проходить хвиля за перейменування вулиць та цілого Правобережного району Вінниці, то потужною канонадою б’ють десятки нових унікальних краєзнавчих публікацій, цілих історичних романів та біографічних довідників місцевих краєзнавців за сприяння місцевих підприємців та депутатів, що особливо важливо.

Особливо до цього підштовхує необхідність формування патріотичної єдності і, як наслідок, виховання молоді на кращих зразках героїзму, служіння і беззаперечної відданості інтересам українського народу.

Одним з таких чи не найяскравіших прикладів є постать тричі полковника та тричі наказного гетьмана Івана Богуна. Вся Європа його знала як одного з найкращих лицарів – і я не раз пересвідчився, як дивувались гості Вінниці з того, що ми не маємо пам’ятника славетному захиснику України. І це в той час, коли литовці пропонують Вінниці за свої кошти встановити пам’ятник своєму князю Ольгерду, а поляки, котрих Богун тут перемагав, все більше приєднуються до вшанування його лицарських чеснот – це справді по-шляхетному і по-європейські цивілізовано. А міська рада містечка Монастирища сусідньої Черкаської області прийняла рішення встановити пам’ятник І. Богуну протягом 2011 року.

У Вінниці в лютому-березні відбувається ціла низка цікавих і важливих у цьому відношенні дійств. Крім інтерв’ю по ВДТ із дослідниками цієї теми, 11-го березня в конференц-залі готелю «Поділля» відбувся неординарний круглий стіл «Іван Богун: кроки до вічності». Громадськість нашого краю за участю експертів – письменника Дмитрука О.М. , професора Струкевича О.К., соціального психолога Киринюка М.С., краєзнавців Коваля О.І. й Нестеровича А.О. та багатьох учасників небайдужих вінничан дізналась багато унікального про І.Богуна, чого, на жаль, зовсім не має в шкільних програмах. Учасники ставили запитання й висловлювали свою думку, окреслювали свої дії щодо кращого майбутнього України.

Одночасно готується ділова гра для молоді з історичними пригодами та завданнями – козацький квест за назвою «Скарби Івана Богуна». В ігровій формі учасники не тільки познайомляться з унікальними завданнями по краєзнавству, але й самі спробують виконати вправи, пов’язані з нашою бурхливою історією, проявляючи винахідливість, кмітливість та мужність, приблизно так, як це робили козаки й ополченці міста, захищаючи свою рідну землю. Тому сьогодні ми маємо свою державу і лише від нас залежить, якою їй бути.

Організатори козацького квесту, а саме : ГО Вінницький козацький полк ім. І.Богуна, благодійний фонд «Подільська громада», молодіжна громадська організація «Демократичний альянс» та благодійний фонд «Здорова нація» запрошують молодих, активних та свідомих вінничан взяти участь у пригодах «Скарби Івана Богуна».

Поважаймо свою історію, звичаї та традиції, ведімо здоровий спосіб життя, будьмо сміливими, організованими, здоровими, сильними, освіченими. Будьмо справжніми Українцями!

Інформацію, щодо КВЕСТу та заявку можна знайти на сайті: gromada.vn.ua.  Та за телефоном 0969158640

Хорунжий полку
Плахотнюк І.П.

 


Переглядів: 4121
Поширень: 0