Проект буде реалізовано за підтримки Міністерства закордонних справ Ізраїлю, яке готове взяти на себе витрати по підготовці приміщень та забезпечення їх спеціальним дороговартісним обладнанням. Попередня домовленість про реалізацію такого проекту, яка була досягнута між Вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом та Надзвичайним та Повноважним послом Держави Ізраїлю в Україні Зіною Калай-Клайтма, отримала підтвердження в ході нещодавнього візиту Прем\'єр-міністра України Миколи Азарова до Ізраїлю.

Перемовини із ізраїльською стороною про створення у Вінниці муніципального діагностичного центру розпочались ще у грудні минулого року під час відвідин Вінниці Надзвичайного та Повноважного посла Держави Ізраїлю в Україні Зіни Калай-Клайтман. Тоді, під час зустрічі з Вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом, поважна гостя повідомила про готовність держави, яку вона представляє, надати допомогу місту у реалізації різного роду проектів.

Вже за місяць після цього візиту було сформовано плани щодо створення муніципального діагностичного центру, який би надавав якісні послуги і мав зручне розташування. У середині лютого поточного року міський голова Володимир Гройсман разом із вінницькими фахівцями знову зустрівся із послом Ізраїлю в Україні Зіною Калай-Клайтман вже у Києві і обговорив ідею створення у Вінниці діагностичного центру.

Наступним етапом перемовин став візит до Вінниці на початку березня пані Зіни Калай-Клайтман та експертів МЗС Ізраїлю в галузі медичної співпраці з іноземними державами, які мають чималий досвід реалізації подібних проектів у різних країнах світу. Ізраїльські фахівці вивчили приміщення декількох діючих поліклінік та лікарень, ознайомились із технічною документацією, провели консультації з фахівцями міського управління охорони здоров\'я. Найбільш вдалим місцем для діагностичного центру на думку ізраїльських фахівців є приміщення першого поверху поліклініки лікарні швидкої медичної допомоги, що знаходиться по вул. Київській. На сьогоднішній день вся передана ізраїльській стороні документація опрацьовується більш детально. І вже на наступному тижні технічні фахівці з Ізраїлю планують знову приїхати до Вінниці і продовжити підготовчу роботу.

«Нам вкрай потрібен такий центр, оскільки якісне лікування неможливе без сучасної діагностики, - розповідає міський голова Володимир Гройсман. - Необхідне для цього обладнання є надзвичайно дороговартісним. Тому ми дуже вдячні ізраїльській стороні за готовність нам допомогти. Зазначу, що мова йде не тільки про технічну, а й методичну допомогу - а це теж дуже цінно. Адже на сьогоднішній день ізраїльська медицина вважається однією з найбільш фахових у світі».

Планується, що реалізація проекту по створенню діагностичного центру займе біля шести місяців, а отже вже восени центр зможе прийняти перших пацієнтів.

Втім, згідно попередньої домовленості, проект співпраці з Вінницею цим не обмежиться. Ізраїльські фахівці ознайомились з планами міської влади щодо реформування міської системи охорони здоров\'я і пообіцяли також надати методичну допомогу щодо підвищення кваліфікації медичних працівників та організації системи управління галуззю у місті.

Домовленість вінницької влади із ізраїльською стороною щодо реалізації цього проекту була підтверджена цими днями під час зустрічі Прем\'єр-міністра України Миколи Азарова із Віце-прем\'єр-міністром - міністром закордонних справ Держави Ізраїлю Авігдором Ліберманом. Як зазначається у офіційній інформації, розміщеній на урядовому порталі, вибір Вінниці для спільного пілотного медичного проекту визначається готовністю муніципалітету до його реалізації.


Переглядів: 4475
Поширень: 0