“Головне – не перемога, – вчить народна мудрість. – Головне – участь”. І в якійсь мірі це правильно. Але не цими словами керувалися учасники військово-спортивного свята “Нумо, хлопці!”, що днями пройшло у Вінницькій середній загальноосвітній школі-гімназії №30 імені Тараса Шевченка. Зокрема, девізом команди військовослужбовці окремої бази забезпечення Командування Повітряних Сил ЗС України, де командиром полковник Олександр Онищук, стало гасло “Участь добре, а перемога краще”. Це не лише налаштовувало на чесну безкомпромісну боротьбу, а й змушувало кожного докладати максимум зусиль до перемоги. Зрештою, бути сильнішими вимагала ще одна обставина – суперниками військових були учні старшокласники.

Спортивне свято проходило у спортзалі школи-гімназії. Змагаючись у різних конкурсах військовослужбовці та старшокласники, демонстрували глядачам свою силу, спритність та кмітливість. Розпочалися змагання з представлення та привітання команд. Далі між юнаками розпочалася справжня боротьба. Конкурсанти стрибали на скакалках, перетягували канат, змагалися у піднятті гир. Але найбільше задоволення, хвилювання і азарту у глядачів викликав конкурс “Зрозумій мене”. Як і в телепрограмі “Зроби мені смішно”, кожна команда повинна була відгадати зашифроване слово, яке жестами та рухами показував випадково обраний хтось із глядачів. Хто швидше, той і переміг. Ще однією родзинкою свята став конкурс “Хто краще”, в ході якого конкурсантам потрібно було намалювати плакат-рекламу із закликом до служби в Збройних Силах України та презентувати його.

Якщо на початку змагань численну групу підтримки мала команда старшокласників, то, починаючи з третього конкурсу, ситуація з вболівальниками практично вирівнялась. Глядачі азартно підтримували конкурсантів, що створювало атмосферу справжнього свята.

Загалом програма змагань включала шість різноманітних завдань. У перерві між ними глядачі насолоджувалися концертними номерами, які на військово-спортивне свято “Нумо, хлопці!” були підготовлені гуртківцями шкільної художньої самодіяльності. Цього часу як раз вистачало для журі, щоб радитись і визначати переможця того чи іншого конкурсу.

Відверто кажучи, журі було дуже важко оцінювати змагання, адже жодна з команд не хотіла поступатися. По закінченню шостого конкурсу рахунок між командами був нічийним. Порадившись, журі не стало проводити додатковий конкурс. Відтак, переможців і переможених цього дня не було.

За словами заступника командира батальйону з виховної роботи майора Андрія Афанасьєва – члена журі військово-спортивного свята “Нумо, хлопці!”, шефська співпраця командування військової частини з керівництвом школи-гімназії триває не перший рік. З нагоди військово-професійних свят, річниць славетних героїчних дат спільно проводяться культурно-виховні заходи, організовуються спортивні змагання, концерти художньої самодіяльності. Школярі завжди присутні на тематичних вечорах для ветеранів Великої Вітчизняної війни.

– Під час таких заходів, – говорить майор Андрій Афанасьєв, – до сердець школярів ми намагаємось донести любов до історії рідного краю, прищепити найкращі загальнолюдські якості: чесність, порядність, мужність і відповідальність за долю рідної землі. Це загалом сприяє військово-патріотичному вихованню молоді.

– Військово-патріотичне виховання молоді сьогодні є дуже гострою проблемою, – розповідає педагог-організатор школи-гімназії Наталія Фандєєва, – ми намагаємось створити альтернативне "вулиці" середовище спілкування молоді, а військові нам у цьому допомагають. Гадаю, що спільно проведені заходи військово-патріотичного виховання спонукають молодь до фізичного самовдосконалення, вивчення бойових традицій та героїчних сторінок історії свого народ, формують у школярів розуміння громадянського обов\'язку, готовність у будь-який час стати на захист Вітчизни.


Переглядів: 11643
Поширень: 0