звіт генерала Валерія Ноніка про роботу міліціїПро результати діяльності вінницької міліції, пріоритети в роботі та наявні проблеми сьогодні на сесії обласної Ради звітував начальник УМВС генерал-майор міліції Валерій Нонік.

В період докорінних перетворень та радикальних змін, які відбуваються в Україні, стан правопорядку виступає своєрідним індикатором результативності роботи влади, показником її спроможності забезпечити громадський спокій в країні та створити сприятливі умови для розвитку суспільства.

Валерій Нонік зазначив, що сьогодення вимагає змін в критерії оцінки діяльності міліції. Найвищим пріоритетом визначаються інтереси людини, права і свободи особистості. А головне – міліція змушена відійти від переважно каральних методів роботи і зосередитися на профілактиці правопорушень.

Начальник УМВС озвучив кадрові зміни, які відбудуться найближчим часом. За попередніми підрахунками у 2011 році планується скоротити 802 посади, у 1-му кварталі 2012 року ще 267 посад. Всього – 1069.

Вживаються рішучі заходи по декриміналізації міліції, очищенню її рядів від тих, які своїми діями дискредитують звання правоохоронців.

- На сьогодні ми принципово реагуємо на будь-які порушення в роботі наших працівників, - зазначив генерал Нонік. - Кожен прецедент прискіпливо розслідується органами внутрішньої безпеки чи інспекцією по особовому складу або ж прокуратурою, і якщо вина працівника підтверджується, покарання невідворотне.

Всього до дисциплінарної відповідальності притягнуто 447 співробітників, з яких 14 - за порушення законності, одного засуджено, 13 звільнено з ОВС за негативними мотивами.

Докорінно змінено підходи до роботи зі зверненнями громадян, виключення випадків бездушного ставлення до тих людей, які звертаються до ОВС зі скаргами та заявами.

Активно застосовується практика проведення виїзних прийомів громадян. В обов’язковому порядку беруться на контроль навіть ті звернення, які не відносяться до компетенції міліції.

В цілому аналіз статистичних даних свідчить про те, що в останні роки кримiногенна ситуація в областi вiдзначається стабiльнiстю. Щорічно в області реєструється від 12 до 13 тисяч кримінальних проявів.

В цьому році органами внутрішніх справ області зареєстровано майже 23,5 тисяч заяв і повідомлень про злочини, що на 30,5% більше ніж в попередньому і свідчить про певне зростання довіри населення до міліції.

Задокументовано 633 раптових смертей громадян, 48 нещасних випадків та 89 самогубств, 33 факти виявлення некримінальних трупів та 64 - безвісного зникнення громадян.

Щоденно по спецлінії «102» в чергові частини райвідділів надходить майже 4 тис. різних звернень громадян, в тому числі понад 1,5 тис. заяв та повідомлень про злочини, правопорушення, пригоди, сімейні конфлікти, ДТП, пожежі, раптові смерті, самогубства та нещасні випадки, на які в обов’язковому порядку забезпечуються виїзди співробітників міліції. Лише на сімейно-побутові конфлікти по області в середньому за добу здійснюється 130-150 виїздів працівників міліції.

В першому кварталі поточного року зареєстровано 3271 злочин, що на 4,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року, по Україні це збільшення відбулось на 4,7%.

В основному зростання кількості облікованих злочинів відбулось за рахунок крадіжок всіх форм власності, яких зареєстровано 1355.

В той же час, вдалось зменшити кількість вчинених особливо тяжких злочинів, зокрема, умисних тяжких тілесних ушкоджень – на 11,8%, розбоїв - на 8,4% та грабежів на 25,7%. Не зареєстровано жодного умисного вбивства звіт генерала Валерія Ноніка про роботу міліціїта умисних тяжких тілесних ушкоджень з використанням вогнепальної зброї.

Працівники міліції встановили підозрюваних осіб по усіх 13 скоєних в цьому році умисних вбивствах та 11 розбійницьких нападах. Покращились результати роботи з викриття злочинів, пов’язаних з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин. З незаконного обігу вилучено 27 одиниць вогнепальної зброї, 5 карабінів, 6 пістолетів, 16 обрізів рушниць, понад 2-х кг вибухівки, 47 одиниць холодної зброї та майже 2 тисячі набоїв різного калібру.

Розшукано та знято з обліку 111 злочинців, на сьогодні проводяться оперативні заходи по затриманню ще 327 осіб. В числі розшуканих один вбивця, 10 грабіжників, 4 з них переховувались за межами держави. Встановлено місцезнаходження 38 безвісно зниклих осіб.

Вперше за останні два роки задокументовано злочин, пов\'язаний з торгівлею людьми, та викрито 10 злочинів у сфері суспільної моралі, з яких 5 – по фактах створення місць розпусти та звідництва.

Потребує більшої уваги питання захисту від злочинних посягань одиноких, пристарілих громадян. Дана категорія мешканців області є одна з найменш захищених. Особливо гостро стоїть це питання в сільській місцевості. Як показує проведений аналіз, вбивства самотніх осіб пенсійного віку, які проживають у сільській місцевості, скоювалися, як правило в їх оселях, знайомими та односельчанами з корисливих мотивів. Вони довірливо впускали до будинку осіб, останні вимагали віддати гроші і цінності, а при вчиненні опору грабіжники наносили тілесні ушкодження із смертельними наслідками. Всього з початку року відносно літніх людей скоєно 349 злочинів, серед яких 6 умисних вбивств, 4 тяжких тілесних ушкоджень, 8 розбоїв та 12 грабежів. Міліція в межах своєї компетенції вживає відповідних заходів щодо профілактики таких злочинних посягань. Дільничними інспекторами міліції проведена паспортизація кожного населеного пункту із зазначенням у паспорті всіх осіб цієї категорії.

Налагоджено регулярне відвідування таких громадян, працюємо з патронажними сестрами органів соціального захисту населення. В дні отримання пенсій дільничними інспекторами міліції спільно з громадськими помічниками здійснюються відвідування одиноких осіб за місцем їх проживання.

Вирішити цю проблему лише силами міліції фактично неможливо, - зауважив Валерій Нонік. - Сподіваємось на допомогу в профілактиці подібних злочинів з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівників територіальних громад та депутатів усіх рівнів.

звіт генерала Валерія Ноніка про роботу міліціїНадзвичайно актуальною є, була та залишається проблема протидії наркоманії. Міліцією задукументовано 433 злочини, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, у наркоторговців вилучено понад 60 кг, викрито 43 наркопритони.

Лише упродовж останнього року припинено діяльність 3-х організованих злочинних угруповань наркоділків. Так, порушена та направлена до суду кримінальна справа відносно ОЗГ з числа осіб циганської народності, які займались збутом наркотиків, в тому числі важких. 3-х учасників угруповання заарештовано, у злочинців вилучено пістолет, 25 гр героїну, накладено арешт на майно на суму 550 тис. грн. Уже в цьому році затримано 3-х мешканців обласного центру, які займались збутом метамфетаміну, а отримані кошти використовували на подальше здійснення своєї злочинної діяльності. Накладено арешт на майно злочинців на загальну суму 133 тис. гривень.

Головні зусилля органів внутрішніх справ спрямовуються на декриміналізацію економіки області. З початку року викрито 138 злочинів в сфері бюджетних коштів та 22 - у сфері регулювання земельних відносин. Так, в лютому порушено кримінальну справу відносно службових осіб одного із спиртових заводів області, які уклали фіктивний договір на виконання капітального ремонту підприємства і незаконно заволоділи коштами, виділеними з державного бюджету на суму 1 млн. 189 тис. грн.

Крім того міліцією викрито 165 злочинів у сфері службової діяльності, 42 факти хабарництва, 93 у сфері господарської діяльності, 5 пов’язаних з надровикористанням, 85 злочинів, що вчинені державними службовцями різних категорій, в діях яких вбачаються ознаки кримінальної корупції.

звіт генерала Валерія Ноніка про роботу міліціїПотребує активізації робота по захисту споживчого ринку від недоброякісної та фальсифікованої продукції. Підрозділом ветеринарної міліції вилучено та утилізовано майже 30 тон такої продукції на суму більше півмільйона гривень.

Складним і болючим залишається питання щодо забезпечення ОВС матеріально-технічними ресурсами в умовах недофінансування з державного бюджету. Не менш актуальною є житлова проблема. З цього приводу нами вивчено досвід колег із сусідніх областей у будівництві дольового житла.

В даний час також ініціюємо залучення інвестиційних коштів на реконструкцію окремих споруд під житло працівникам міліції.

На завершення виступу Валерій Нонік звернувся до присутніх депутатів та керівників інших обласних відомств з проханням не бути байдужими до вказаних проблем, а спільно вживати адекватних заходів щодо їх вирішення.

Це в свою чергу зобов’язує нас також працювати ефективніше, постійно удосконалювати оперативно-службову діяльність для успішного виконання поставлених завдань, для чого у нас є необхідний кадровий потенціал, умови та бажання працювати, - запевнив присутніх головний міліціонер області.


Переглядів: 5504
Поширень: 0