Вінниччину з робочим візитом відвідали представники «Української Ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги»Метою візиту є розвиток системи паліативної та хоспісної допомоги в регіоні за підтримки влади та громадськості.

Під час перебування в обласному центрі представники організації оглянули обласний онкологічний диспансер, дитячу обласну лікарню, будинок - інтернат геріатричного профілю, медичний коледж.

Василь Князевич розповів про те, що в нашій країні кожного року помирає близько 700 тисяч людей, приблизно 500 тисяч з яких потребують спеціалізованої паліативної допомоги. Голова правління наголосив про необхідність створення в Україні закладів, що поєднають в собі соціальні і медичні функції задля того, щоб людина мала можливість провести останні хвилини життя в гідних умовах, не терплячи сильний фізичний біль та муки.

Він акцентував увагу присутніх на тому, що хоспісна допомога – це окрема філософія, яка включає в себе не тільки медичну допомогу, а й психологічну, юридичну, духовну підтримку. Василь Князевич зазначив, що Ліга вивчає, окрім стаціонарної допомоги, досвід створення хоспісів на дому, велика увага приділяється вивченню питання контролю за болем. Одним із завдань, яке лобіює Ліга є доступність знеболюючих препаратів і зняття з медичної галузі клейма розповсюджувача наркотичних речовин. Адже в усьому світі, питання доступу важко хворих до знеболювальних препаратів давно знято. Організація ініціює введення до програми медичних університетів розширеного курсу паліативної допомоги та супроводу болю.

Вінниччину з робочим візитом відвідали представники «Української Ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги»На зустрічі з представниками влади, медичної громадськості та священиками різних конфесій, Василь Князевич наголосив:

- Реформа медичної галузі, яка наразі триває на теренах Вінниччини, передбачає створення хоспісних закладів. На Вінниччині планується створення хоспісного відділення на 25 ліжок. Але, державі буде досить складно в односторонньому порядку забезпечити створення та роботу закладів подібного типу. Тому це вкрай необхідне починання повинні активно підтримати громада, меценати та представники духовенства. У всьому світі до цієї гуманної справи активно долучається ще й волонтерський рух.

Звертаючись до студентів медичного коледжу ім.акад. Д.К.Заболотного він висловив сподівання,  що молодь не буде стояти осторонь і активно долучатиметься до цієї надзвичайно потрібної роботи.

Довідково: На Україні сьогодні функціонує близько 10 хоспісів, найбільші з яких знаходяться в Івано-Франківську, Харкові, Львові. Також у деяких регіонах при онкологічних диспансерах відкриті відділення паліативної допомоги, в яких розгорнуто ліжка для паліативних хворих.


Переглядів: 3633
Поширень: 0