Зовнішня адміністрація банку Надра, призначена Національним банком України на початку 2009 року, завершить роботу до 12 серпня, після чого клієнти отримають повний доступ до своїх рахунків, зазначила глава адміністрації Валентина Жуковська.

"На сьогодні ліквідність банку повністю відновлена, всі зобов\'язання, взяті тимчасовою адміністрацією перед клієнтами, виконуються. Відразу після виведення тимчасової адміністрації всі грошові кошти, що знаходяться на рахунках клієнтів, будуть доступні їм у повному обсязі", - розповіла В. Жуковська в інтерв\'ю Рейтер.

З активами у розмірі 22,45 мільярда гривень ($ 2,8 мільярда) Надра посідає 12-е місце серед 176 діючих у країні банків.

"У банку розпочинається процес формування органів управління, зокрема, наглядової ради і правління банку", - повідомила В. Жуковська.

Національний банк кілька разів продовжував роботу зовнішньої адміністрації, яка повинна була пропрацювати один рік. Востаннє режим, що обмежує вільний рух клієнтських грошей, був продовжений до 12 серпня.

"Плануємо, що тимчасова адміністрація вийде з банку раніше встановленої Національним банком України дати, тобто до 12 серпня", - зазначила В. Жуковська.

У 2009 році Національний банк ввів зовнішні адміністрації та встановив мораторій на виплати майже в двох десятках українських банків, що втратили платоспроможність в умовах фінансово-економічної кризи, яка охопила країну та закрила доступ до міжнародних ринків. Значна частина установ, у тому числі Укрпромбанк, були закриті. Три великих банки - Укргазбанк, Родовід і Київ - націоналізовано.

Надра став другим великим банком України, який за останні три роки вдалося врятувати від банкрутства завдяки приходу стратегічного інвестора. В 2009 році російська корпорація ВЕБ придбала 93,84% акцій Промінвестбанку і відновила діяльність цього банку, що посідає за розміром активів сьоме місце.

І КАПІТАЛ, І КЛІЄНТИ

За словами керівника зовнішньої адміністрації, ліквідність відновлена, в тому числі завдяки розміщенню додаткової емісії акцій на суму 3,5 мільярда гривень ($ 439 мільйонів) у другому кварталі цього року. За підсумками розміщення статутний капітал банку збільшився в 10 разів - до 3,9 мільярда гривень.

Всю додаткову емісію викупила зареєстрована в Австрії компанія Centragas Holding GmbH, підконтрольна українському бізнесменові Дмитру Фірташу.

Минулого тижня банк повідомив, що інвестор завершив оформлення операції і став повноправним власником 89,97% акцій. Близько 10% належать колишнім акціонерам, зареєстрованим на Кіпрі компаніям Novartik Trading Limited (6,12%), Manmade Enterprises Limited (3,08%).

За словами В. Жуковської, прихід мажоритарного акціонера сприяв розширенню клієнтської бази та покращенню показників діяльності банку, який і в майбутньому залишиться універсальною установою.

"Стабілізація діяльності банку дозволила нам, починаючи з другого півріччя 2010 року, залучити на обслуговування нові, досить великі компанії корпоративного сектора, в тому числі і підприємства нового акціонера банку. Всього це близько 400 організацій", - зазначила В. Жуковська.

Зокрема, клієнтами стали ряд підконтрольних Фірташу найбільших підприємств хімічної галузі - концерн Стирол, Рівнеазот, Сєвєродонецьке об\'єднання Азот, акціонерне товариство Кримський Титан, а також держкомпанії Укргазвидобування і Укртрансгаз.

"Також спостерігається позитивна динаміка і серед клієнтів - представників малого та середнього бізнесу: банк залучив у цьому році близько 700 нових клієнтів, і ще 600 компаній даного сегмента вийшли з режиму очікування і повернулися до активної роботи з нами", - додала керівник зовнішньої адміністрації.

За її словами, у банку 10 636 активних клієнтів - юридичних осіб. Завдяки цьому за перше півріччя банк збільшив активи на 14% у порівнянні з даними на початок року - до більш ніж 26,2 мільярда гривень, а кошти клієнтів зросли на 11%, перевищивши 13,2 мільярда гривень. У першому півріччі банк отримав чистий прибуток на суму 404 911 гривень.

БОРГИ ЗА РОЗКЛАДОМ

За даними на 1 квітня 2011 року на балансі банку значаться виділені наприкінці 2008 року стабілізаційні кредити Нацбанку - близько 8 мільярдів гривень, які Надра повинен погасити до 2018 року.

Із 21,97 мільярда гривень загальної суми залучених коштів банку заборгованість в іноземній валюті на 1 квітня становила 8,91 мільярда гривень ($ 1,1 мільярда).

Значний обсяг зовнішніх боргів, як результат надмірно ризикованої діяльності колишніх власників банку, був однією з основних причин втрати його платоспроможності в умовах глобальної фінансової кризи наприкінці 2008 року.

У серпні 2010 року адміністрація Надра повідомила, що домовилася з кредиторами і реструктурувала на сім років всі зовнішні зобов\'язання, які становлять $ 877 мільйонів. Зокрема, були відстрочені виплати за євробондами на суму $ 175 мільйонів з погашенням 28 червня 2010 року і за кредитами експортних кредитних агентств - на $ 95 мільйонів.

"Сума заборгованості переважно була реструктурована без списання, на умовах збільшення строків виконання кредитних угод. Такий термін виплат абсолютно відповідає можливостям банку", - розповіла В. Жуковська.

За її словами, в середині червня 2011 року банк виплатив щорічні відсотки - близько $ 6 мільйонів за єврооблігаціями, які були реструктуровані в червні 2010 року. Сплачено також відсотки за реструктурованою в червні 2010 року заборгованістю перед Експортно-кредитними агентствами (ЕКА). 30 червня 2011 року банк почав виплату основної суми заборгованості перед ЕКА, яка здійснюватиметься на піврічний основі до грудня 2017 року.

Надра став другим великим банком України, який за останні три роки вдалося врятувати від банкрутства завдяки приходу стратегічного інвестора. У 2009 році російська корпорація ВЕБ придбала 93,84% акцій Промінвестбанку і відновила діяльність цього банку, що займає за розміром активів сьоме місце. У той же час Укрпромбанк, що входить до першої двадцятки, був закритий.


Переглядів: 5472
Поширень: 0