Як повідомляє Boston Herald, 15-річний Джек Ендрека (Jack Andraka) став переможцем конкурсу наукових досягнень школярів Intel ISEF.

Школяр з Краунсвілля, штат Меріленд, розробив тест-смужки, аналогічні використовуваним для глюкометрів, і простий датчик. Пристрій визначає наявність білка мезотеліна, секретованої злоякісними клітинами мезотеліоми, а також аденокарцином підшлункової залози і яєчників. В якості досліджуваного матеріалу може використовуватися як кров, так і сеча.

Випробування показали, що точність діагностичної методики перевищує 90 відсотків. Новий метод виявився в сто раз більше чутливим, ніж тести, що застосовуються дотепер. Крім того, тривалість і вартість діагностики злоякісних пухлин скоротилися в десятки разів.

За свою розробку Ендрек був удостоєний премії Гордона Мура, який є засновником і почесним головою ради директорів компанії Intel. В якості нагороди підліток отримав 75 ​​тисяч доларів.

Як повідомляється, наразі американський школяр отримує патент на свою розробку. За словами Ендрека, до нього вже звернулися представники двох біотехнологічних компаній, які зацікавилися новою діагностичною методикою.

Раніше повідомлялося, що в Кембриджі проводяться перші клінічні дослідження нового методу лікування раку підшлункової залози, який показав обнадійливі результати під час перших випробувань.



Переглядів: 4033
Поширень: 0