Таких домовленостей досягли пацієнти та Міністерство охорони здоров’я за результатами круглого столу 31 травня 2012 року.

Відповідно до документу, підписаного Міністерством охорони здоров’я, фармацевтичними компаніями та пацієнтами, вже з 2015 року в Україні буде введено прекваліфікацію ВООЗ для препаратів, що закуповуються за кошти Державного бюджету України для хворих на туберкульоз та ВІЛ-інфікованих. 2013-2014 роки вважатимуться перехідними, тобто будуть відведені компаніям-виробникам для проходження сертифікакації.

«Процедура прекваліфікації ВООЗ є безкоштовною для виробників. Вона була розроблена міжнародними експертами та її основною метою є захист пацієнтів. На сьогодні ці стандарти запроваджені вже в багатьох країнах світу, навіть в африканських» – розповіла Богдана Щербак-Верлань, представник Бюро ВООЗ в Україні.

Сьогодні в Україні всі препарати, які закуповуються за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, тобто за рахунок допомоги, наданої Україні іншими країнами для боротьби з епідеміями, мають обов’язкову прекваліфікацію ВООЗ і відповідають всім міжнародним стандартам якості. Але ця допомога складає лише 15% від усіх препаратів, які на сьогодні надходять до українських лікарень та тубдиспансерів. 85% із них закуповує держава, яка не вимагає міжнародних стандартів якості від виробників.

«Сьогодні неякісні ліки, закуплені за рахунок бюджету заради економії, призводять до важких ускладнень та побічних ефектів у пацієнтів, – стверджує Дмитро Шерембей, голова Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні, ВІЛ-інфікований.

– Ті препарати, про які ми сьогодні говоримо, є дуже специфічними та токсичними. Вони вимагають чіткого дозування та високої якості. Навіть найменші помилки в дозуванні вмісту певних речовин в препараті можуть призвести до безповоротних змін в організмі пацієнта. До того ж, ці ліки необхідно вживати кожного дня, що безумовно впливає на стан здоров’я пацієнта. Саме тому міжнародні стандарти у виробництві цих препаратів є надзвичайно важливими».

«Міністерство охорони здоров’я виступає за впровадження сучасних вимог до рівня виробництва лікарських засобів, які підтверджуються одержаним сертифікатом інспектування PIC/S та проходженням прекваліфікації ВООЗ, до умов закупівель препаратів за бюджетні кошти. Ця вимога буде введена з 2015 року, тож ми даємо час фармацевтичним виробникам на здійснення всіх процедур, аби отримати підтвердження якості з боку PIC/S та ВООЗ», – каже Радник Міністра охорони здоров’я Дмитро Підтуркін.

«Юля, моя племінниця, вживає такі ліки вже 2 роки, – розповіла опікунка 13-літньої ВІЛ-позитивної дівчинки. Кожен день у дитини виникають важкі побічні ефекти в результаті дії препарату: від нудоти до важкої блювоти. Раніше, коли вона вживала інші препарати, в неї такого не було. Вона дуже схудла і аж почорніла. Ми на деякий час припинили вживання препарату, що звичайно ж, дуже відображається на здоров’ї Юлі. Ми сподіваємося, що обов’язкова наявність міжнародних стандартів для виробництва ліків в Україні допоможе підвищити їхню якість та вирішити ту проблему, з якою ми стикнулися. А допоки будемо шукати інші ліки для нашої дитини та чекати».
 



Переглядів: 4007
Поширень: 0