Записатися на обстеження у Вінниці можна з 22 квітня по телефону гарячої лінії: 0(800) 501508. За цим номером вінничанам також підкажуть, в який із найближчих пунктів обстеження їм краще звернутися.

- Фахівці нашої клініки вже третій рік застосовують так званий дистанційний метод діагностики, - каже координатор проекту «Євромеланома» в Україні, головний лікар Інституту дерматології та косметології доктор медичних наук, професор Ольга Богомолець. - Медичний персонал, що працює в клініці, за допомогою спеціального дорогого обладнання фотографує уражену ділянку шкіри хворого. Пізніше лікар дивиться цей знімок, ставить попередній діагноз і дає рекомендації. Це зроблено для того, щоб за день фахівець зміг оглянути більшу кількість хворих. Торік у День меланоми в Україні оглянули понад чотири з половиною тисяч осіб, і практично у кожного шостого виявили онкологічне захворювання шкіри. А у шістдесят одного пацієнта виявили меланому. Причому це були в основному молоді працездатні люди. За останні роки кількість таких хворих значно збільшилася. Однак високий рівень смертності в Україні пов\'язаний не з відсутністю сучасних методів діагностики і лікування, а з тим, що люди надто пізно звертаються до лікаря.

Дійсно, меланома зараз вважається найбільш підступним і агресивним серед злоякісних утворень.

- Якщо хворобу виявляють на пізній стадії, смерть настає в 90 відсотках випадків, у той час як при своєчасній діагностиці та лікуванні вдається врятувати дев\'ять чоловік з десяти, - каже Ольга Богомолець.

День меланоми не випадково проводиться у травні.

Лікарі нагадують як потрібно поводитися у спеку:

  • не можна відвідувати пляжі в години, коли сонце найбільш активне (з 11.00 до 16.00),
  • варто користуватися сонцезахисними кремами і загоряти в тіні.

Особливу увагу на ці правила потрібно звернути людям з так званої групи ризику. До неї належать ті, хто раніше отримував сонячні опіки, а також люди, у прямих родичів яких виявили рак шкіри або меланому. Поберегтися сонячних променів варто й представникам «скандинавського» типу: світлошкірим, білявим, з блакитними, сірими, зеленуватими очами. Адже у них ризик переродження родимок значно вище, ніж у смаглявих людей. Також раз на рік усім, у кого є вроджені пігментні невуси або п\'ять і більше родимок діаметром більше п\'яти міліметрів, потрібно проходити обстеження у лікаря-дерматолога.

- Кожному необхідно виробити звичку регулярно оглядати себе і своїх близьких, - каже Ольга Богомолець. - У випадках, якщо родимка почала видозмінюватися, потрібно відразу звернутися до лікаря. Щоб симптоми хвороби було легше запам\'ятати, ми придумали спеціальну абревіатуру - АКОРД. Буква «А» позначає асиметрію (умовна вісь, проведена через центр родимки, повинна ділити її на дві рівні частини), «К» - краї (в нормі повинні бути рівні, без зазубрин, вм\'ятин), «К» - кровоточивість, «О» - окрас (рівномірний, без зміни кольору, прожилок, вкраплень), «Р» - розмір (чим більше родимка, тим вище ризик переродження), «Д» - динаміка (маються на увазі будь-які зміни, пов\'язані з родимкою: поява кірочок, тріщин, виразок, випадання волосся, втрата шкірного малюнка).



Переглядів: 9567
Поширень: 0