Розпочинаючи прес-конференцію Сергій Одарченко зазначив, що з першого жовтня в Україні стартував проект "Турбуйся про них!", спрямований на проведення протягом жовтня низки інформаційно-роз\'яснювальних заходів на тему профілактики захворювання на рак молочної залози.

Мета цієї акції - активізувати діяльність із запобігання виникненню і поширенню захворювань на рак молочної залози, привернути увагу суспільства до цієї проблеми.

Він зазначив про те, що рак молочної залози посідає перше місце в структурі онкологічних захворювань жіночого населення України та більшості економічно розвинутих країн світу. Рівень захворюваності цим недугом в Україні за останні 50 років зріс більше ніж учетверо – з 17,6 до 70,9 на 100 тис. жіночого населення. Серед тих, хто захворів на рак молочної залози, 25,6 %, жінки віком 30-54 років, тобто, особи репродуктивного та працездатного віку.

Про ситуацію захворюваності, профілактики, діагностики та лікування раку молочної залози серед жінок Вінницької області поінформував присутніх завідувач хірургічним відділенням Вінницького обласного клінічного онкодиспансеру, кандидат медичних наук, доцент кафедри медичної радіології та онкології Вінницького медичного університету ім. Пирогова Анатолій Ковальчук.

За його словами, наразі в області щорічно реєструється у середньому 500 випадків раку молочної залози, з яких: з І стадією – 26,0%; ІІ стадією – 67,4% та ІІІ+IV стадією – 6,6%, із них із IV ст. – 3,3%.У 2012 році захворіло 518 жінок та 5 чоловіків на рак молочної залози.

Як зазначив Анатолій Ковальчук, захворювання на рак молочної залози займає І місце серед захворювань у цілому на злоякісні новоутворення серед жіночого населення і показник складає - 59,0 випадків на 100 тис. жіночого населення.

В цілому, серед тих, хто захворів на злоякісні новоутворення, захворюваність на рак молочної залози займає ІІІ місце (І місце – рак шкіри, ІІ місце – рак легенів). Під час профоглядів виявляється 58,0% тих хто захворів на рак молочної залози.

Сергій Одарченко повідомив, що лікуванням в області охоплено 75-77% первинних хворих. Зазвичай воно проходить в обласному онкологічному диспансері з використанням хірургічного, променевого та хіміотерапевтичного методів лікування. Щорічно тут оперується у середньому 400 хворих на рак молочної залози. Крім цього, 600-650 хворих із мастопатіями.

Так, у 2012 році для лікування хворих на рак молочної залози, були застосовані: тільки хірургічний метод – 13,5 % хворих; тільки променевий – 1,1% хворих; тільки хіміотерапевтичний – 16% хворих; хіміо-променевий – 3,58% хворих та комплексний (хірургічний + хіміотерапевтичний) – 65,8% хворих.

На жаль у 5,9 % первинних випадків, хворі з раком молочної залози живуть менше 1 року і помирають.

Смертність у цілому від раку молочної залози становить 15,2 випадки на 100 тис. населення.
На обліку в області знаходиться 5064 перехворівших на рак молочної залози, з яких 64,9% хворих прожило 5 і більше років. На диспансерному обліку в області знаходиться 12 тисяч жінок із мастопатіями, які потребують постійного спостереження для своєчасного виявлення раку молочної залози, оскільки мастопатії є тим фоном, на якому може розвинутись рак.

«Необхідно зазначити, що тривалість нормального життя хворих на рак молочної залози після встановлення діагнозу на початкових стадіях хвороби і правильно проведеного лікування - понад 25 років. Тобто, прогноз захворювання залежить від того, наскільки своєчасно вдалося діагностувати хворобу», - наголосив Сергій Одарченко.

За його словами, головним у боротьбі проти раку молочної залози залишається його раннє виявлення, що дозволяє поліпшити результати лікування і виживання пацієнтів. Рак на ранніх етапах протікає безсимптомно або проявляє себе слабо. Тому жінкам рекомендовано щомісяця проводити самообстеження молочних залоз на наявність в них будь-яких змін: розміру, форми або контуру; появи ущільнень розміром з горошину чи більше; змін шкірних покривів молочної залози або соска (брижі, зморшкувата шкіра, лущення або запалення); почервоніння шкірних покривів молочної залози або соска; збільшення лімфатичних вузлів. Крім самообстежень кожній жінці віком від 18 років потрібно раз на рік проходити обстеження у мамолога, а досягнувши 40 років – профілактичне обстеження: огляд мамолога, мамографію та УЗД малочних залоз. Саме профілактика та рання діагностика дозволяє максимально ефективно провести лікування та уникнути інвалідизації.

Для довідки:

Основні фактори, які підвищують ризик захворювання, наступні:

  • вік понад 40 років;
  • спадкова та сімейна схильність;
  • пізня менопауза;
  • ранній початок місячних (до 12 років);
  • народження першої дитини у віці понад 30 років;
  • переривання вагітності;
  • жінки, які ніколи не народжували;
  • фіброзно-кистозна мастопатія;
  • ожиріння;
  • тютюнокуріння.

Основними методами, які дозволяють вчасно виявити захворювання, є:

  • самообстеження молочних залоз;
  • клінічне обстеження молочних залоз;
  • мамографія.

З метою уточнення діагнозу лікар може призначити також деякі інші обстеження.

Самообстеження молочних залоз повинно виконуватися кожною жінкою вже від 20 року життя щомісяця, найкраще між 7 і 10 днем циклу, рахуючи від першого дня місячних. Якщо місячні відсутні (менопауза або вагітність) регулярні обстеження робіть, наприклад, першого дня кожного місяця. Пам\'ятайте, що 80% усіх змін у грудях виявляються самими жінками при самообстеженні.

Якщо виявиться щось підозріле, негайно звертайтесь до лікаря!

Здоровий спосіб життя - основа профілактики раку молочної залози. Правильне харчування, фізична активність, незловживання алкоголем, боротьба із зайвою вагою і ожирінням можуть зрештою призвести до зниження захворюваності на рак молочної залози в довготривалій перспективі. Також сюди варто включити правильний вибір спідньої білизни та грудне вигодовування.

Необхідно наголосити на недопустимості самолікування й нетрадиційного лікування утворень молочних залоз. Небезпечно, у разі виникнення підозри на захворювання, відкладати візит до лікаря. Таке легковажне ставлення до свого здоров’я призводить до занедбаності раку та можливості летального випадку протягом першого року з моменту встановлення діагнозу.

Пам’ятайте – чим раніше виявлене захворювання, тим швидше і ефективніше пройде лікування. При виявленні на ранніх стадіях рак молочної залози виліковується у 94% випадках!


Переглядів: 4344
Поширень: 0