З початку року в чотирьох вінницьких центрах первинної медико-санітарної допомоги впроваджують електронну картку пацієнта. Швидкий доступ до інформації, зручність у користуванні та чітко продуманий механізм роботи з програмою допоможе підвищити ефективність та якість роботи медичного персоналу, а також надійність і конфіденційність збереження даних пацієнта. Наразі тривають роботи по прокладці кабельної мережі між медичними закладами, закуповується необхідна комп’ютерна техніка, на яку в подальшому буде встановлено ліцензоване програмне забезпечення. За умови стабільного фінансування проект буде реалізовано до кінця 2015 року.

Три роки тому у муніципальних закладах охорони здоров’я міста було розпочато впровадження електронної картки пацієнта. «Пілотним» закладом став ЦПМСД №6, який обслуговує майже 70 тисяч мешканців. Сьогодні ця система вже повноцінно функціонує не лише у ньому, а й в Муніципальному діагностичному центрі. У медичній картці зберігається вся необхідна інформація про пацієнта - реєстраційні дані, результати оглядів сімейним лікарем та вузькими спеціалістами, лабораторні обстеження та різноманітні графічні дані (УЗД, рентген тощо).

«Крім того, збереження інформації є надійним та конфіденційним, через те, що доступ до неї має обмежена кількість осіб, на ввід даних в картку не потрібно затрачати багато часу, оскільки вони набираються у визначені шаблони, - розповідає начальник планово-економічного відділу департаменту охорони здоров’я міськради Олена Житанська. - Також програма дозволяє формувати звіти оглядів, використовуючи стандартний набір професійних термінів та виразів. При цьому лікарю чи медсестрі достатньо лише вибрати необхідні слова та вирази з переліку запропонованих у спеціально розроблених шаблонах огляду». Правильність та повнота введення інформації контролюється автоматично під час формування медичного документу. Введення інформації в карту пацієнта за допомогою шаблонів і збереження її в структурованому вигляді забезпечує широкі можливості аналізу даних та полегшує обмін інформацією з іншими медичними установами.

З початку цього року розпочато роботи по впровадженню електронної картки пацієнта у чотирьох Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста - №№ 1, 2, 3, 5. Наразі вже частково створено кабельну мережу в цих закладах та їх філіях, на придбану комп’ютерну техніку закуплене та встановлюється базове і спеціалізоване ліцензоване програмне забезпечення. Усі Центри та їх філії будуть об’єднані лініями зв’язку з департаментом охорони здоров’я міської ради та серверним обладнанням.

Після завершення робіт з персоналом лікувально-профілактичних закладів буде проведено навчання роботи у системі. Загалом за умови стабільного фінансування проект по впровадженню електронної картки пацієнта у Вінниці планується реалізувати до кінця 2015 року.



Переглядів: 5075
Поширень: 0