Для виявлення хвороб на ранніх стадіях у Вінниці постійно проводяться профілактичні огляди. Минулого року було оглянуто 280 тисяч вінничан, що дозволило виявити хворих з ранніми стадіями захворювань. Дитяче населення міста 100-відсотково охоплене профоглядами.

Враховуючи показники серцево-судинної, ендокринної, гастрологічної, пульмонологічної захворюваності та онкології, найбільш пріоритетними у медицині міста залишаються завдання щодо профілактики, раннього виявлення патології та організації якісної диспансерної роботи. Це дає можливість зменшити захворюваність та поширення хвороб серед населення. У Вінниці відпрацьовано механізм проведення профілактичних медичних оглядів.

«Протягом минулого року оглянуто біля 280 тисяч населення, що дало можливість своєчасно діагностувати злоякісні новоутворення зовнішніх локалізацій на першій стадії в 63% проти 57% минулого року, - розповідає директор департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович. - Вперше за останні роки відсутні занедбані випадки раку зовнішніх локалізацій. Флюрографічно з профілактичною метою обстежено 480 осіб на 1000 населення, що на 10 тисяч осіб більше, ніж у 2013 році. Такі дії послужили зменшенню деструктивних та відкритих форм туберкульозу. Особлива увага проведенню цих заходів повинна бути приділена на первинному рівні надання медичної допомоги – у закладах загальної практики-сімейної медицини».

Також дає свій ефект регулярне влаштування спільних з Громадською радою МОЗ України акцій з вимірювання артеріального тиску та цукру у крові. У 2014 році у Вінниці проведено 8 таких акцій. Вони проходили безпосередньо в центрах первинної медико-санітарної допомоги та Прозорих офісах. Громадська рада забезпечила ці акції глюкометрами та тестовими смужками.

Проводяться і профілактичні огляди дитячого населення. Ним охоплено 100% дітей. За словами Людмили Грабович, рівні виявлення пониження гостроти слуху та зору, дефектів мови, сколіозів та порушень осанки залишаються досить високими. Проте, вчасне виявлення патологічних змін на ранніх стадіях дає можливість своєчасного оздоровлення дітей. Як доказ тому – тенденція до значного зниження первинної захворюваності серед дітей.

Задля підвищення якості охорони здоров\'я дітей в місті збережено 47,5 посад лікарів-педіатрів у складі трьох педіатричних відділень міської лікарні «Центр матері та дитини». Всі ці педіатри працюють безпосередньо в школах та дитячих садочках, здійснюють профогляди, профілактичні щеплення, диспансерний нагляд та надають консультації. ​



Переглядів: 3766
Поширень: 0