Директор департаменту охорони здоров’я та курортів ОДА Тетяна Бабій 8 квітня в департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації поінформувала журналістів щодо впровадження на Вінниччині реформування галузі охорони здоров\'я за 2014 рік в умовах «пілотного проекту» та окреслила основні завдання на 2015 рік.

Посадовець детально зупинилась на позитивних результатах, які дала медична реформа для Вінницької області та виділила проблемні моменти, які сьогодні доводиться вирішувати.

«Серед позитивних змін слід відзначити сталу динаміку коефіцієнтів народжуваності (на рівні 10,6%),- зауважила вона. - А завдяки зниженню показника малюкової смертності з 10,14%о (2011 рік) до 6,5%о (2014рік) Вінницька область наблизилась до показників Європейських країн».

За 2014 рік зареєстровано зниження показника смертності населення працездатного віку: 427,5 проти 431,6 на 100 тис. населення.

Основною стратегічною метою реформування Тетяна Бабій назвала наближення медичних послуг до пацієнта. На Вінниччині сьогодні створено потужну мережу закладів первинного рівня надання медичної допомоги.

«Протягом 3 –х років відкрито 134 лікарські амбулаторії сімейного типу, які ввійшли до складу Центрів ПМСД. Тільки протягом 2014 року відкрито 21 нову амбулаторію загальної практики сімейної медицини»,- повідомила Тетяна Бабій.- мережа первинного рівня медичної допомоги сьогодні представлена 33 Центрами, в складі яких 319 лікарських амбулаторій та 881 ФАП».

Директор департаменту охорони здоров’я та курортів ОДА, підкреслила, що у 2011-2014 рр. на покращення матеріально-технічної бази галузі охорони здоров\'я використано 265,9 млн.грн. у тому числі: на розвиток первинної ланки - 82,9 млн. грн. На розвиток вторинної і третинної ланки – 183 млн. грн.

За рахунок субвенції з державного бюджету для первинної ланки охорони здоров\'я вперше отримано комп \'ютерної техніки на суму 8,4 млн. грн. та медичного обладнання на суму 50,1 млн. грн.

На вторинному рівні створені 3 багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування; 5 лікарень планового лікування; 8 діагностично-консультативних центрів, які увійшли до складу 3-х госпітальних округів, створених на базі 8-ми районів області.

Серед позитивних напрацювань Тетяна Бабій назвала створення у липні 2014 року комунального закладу «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» в рамках проекту Світового банку. На реалізацію цього проекту до області буде залучено 32,4 млн. доларів.

Проблеми та перспективи розвитку медичної галузі Вінниччини

В Державному бюджеті на 2015 рік затверджено перший транш субвенцій на зазначену мету в сумі 6,1 млн. грн.

Посадовець також зазначила, що не дивлячись на ряд позитивних зрушень, окреслились і певні проблеми.

Так, протягом 2011-2014 років фінансування закладів охорони здоров\'я вторинного рівня здійснювалось з обласного бюджету. На сьогоднішній день, в зв\'язку із затвердженням нового фінансового механізму в галузі охорони здоров\'я, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік» видатки на надання медичної допомоги вторинного рівня передбачаються здійснювати на рівні районів та міст з розрахунку фінансового нормативу на 1 жителя.

«Слід зазначити, що повернення закладів охорони здоров’я, які надають первинну та вторинну медичну допомогу у власність громад може призвести до значних часових та фінансових затрат,- підкреслила вона.- Рецидив старої системи фінансування може зупинити співпрацю з Світовим банком стосовно надання позики на реалізацію субпроекту допомоги хворим з серцево-судинною патологією, за рекомендаціями якого тільки один рівень регіональної влади повинен нести відповідальність за управління всіма медичними послугами».

Важливо у 2015 році залишити фінансування закладів охорони здоров\'я, що надають вторинну медичну допомогу у пілотному Вінницькому регіоні на регіональному рівні шляхом міжбюджетного трансферту медичної субвенції на 2015 рік з районного (міського бюджету) обласному. На це дали згоду 25 керівників районів із 27.

Наразі детально вивчається матеріально-технічна база лікарень Укрзалізниці (їх в області налічується 4) щодо доцільності передачі цих закладів у власність обласної громади. Ведуться перемовини про доцільне використання площ, які вони займають та недопущення дублювання медичних послуг із ЦРЛ.

«Медичні працівники Вінниччини усвідомлюють важливість тих галузевих перетворень, які відбуваються зараз у сфері медичного обслуговування країни. Ми будемо докладати максимальних зусиль, аби якість медичних послуг відповідала європейським стандартам, а мешканці Вінницької області почувалися комфортно і захищено!» – підсумувала Тетяна Бабій.



Переглядів: 4592
Поширень: 0