3-4 червня у Вінниці відбувся майстер-клас з лапароскопічної онкоурології, який проводили провідні фахівці з Києва. Безпрецедентна для медичної спільноти обласного центра подія зібрала хірургів-урологів та онко-урологів з Вінницької  області.

3 червня майстер клас проходив у Вінницькому онкологічному диспансері. 25 курсантів у режимі відеоконференції мали змогу спостерігати філігранну роботу к.м.н., доцента кафедри урології НМАПО ім. Шупика, головного експерта компанії OLYMPUS-Україна Миколи Сосніна. Асистували майстру його колега з Інституту урології Андрій Грицаюк та завідувач відділенням ВОКОД к.м.н. Руслан Церковнюк. Під час майстер-класу, лікарі мали змогу задати майстру питання, що виникли в ході операції в режимі реального часу. Всі курсанти отримали іменні сертифікати.

Микола Соснін розповів, що подібний майстер-клас відбувається втретє. Перший пройшов в Києві в Інституті урології НАМН України, другий проходив в Бресті. Вінниця стала першим з обласних центрів країни, в якому проводився захід подібного рівня.

Микола Соснін працює в лапароскопічній хірургії більше 10 років, за цей час майстер провів близько 155 радикальних простатектомій. У ВОКОД майстер проводив дві лапароскопічні операції радикальної простатектомії. За словами Миколи Сосніна, видалення передміхурової залози — одна з найскладніших операцій в урології, переваги її проведення лапароскопічним методом очевидні: для пацієнта така операція менш травматична і дозволяє відновитися і реабілітуватися у найкоротший термін, для хірургів ендоскопічне оперативне втручання дає можливості кращого бачення і більш широкого доступу до операційного поля. Доктор Соснін розповів, що захід відбувся за технічної підтримки компанії OLYMPUS-Україна, він відмітив професіоналізм, активність та ініціативність вінницьких колег, що дозволило провести подібний майстер-клас саме в нашому місті. Зацікавленість вінницьких лікарів дає впевненість в тому, що наша команда на правильному шляху, що проведення подібних майстер-класів дуже потрібне. Микола Соснін відмітив, що рівень вінницьких урологів поступово підвищується, підтвердженням тому є робота завідувача відділенням онкоурології ВОКОД Руслана Церковнюка і обласного уролога завідувача відділенням урології ВОКЛ ім.Пирогова Олега Капшука, які пройшли тематичні курси з лапароскопічної урології в Києві і, за словами Миколи Сосніна, цілком готові до проведення таких оперативних втручань екстра-класа. Поступове накопичення знань та вдосконалення техніки дозволить нашим лікарям самостійно проводити подібні надскладні операції. 

Хірург міжнародного рівня провів майстер-клас у Вінниці

Головний лікар ВОКОД Володимир Шамрай відмітив, що проблема опанування прогресивних методів лікування раку простати є сьогодні дуже актуальною. В обласному канцер-реєстрі сьогодні перебувають 1144 хворих з діагнозом “рак простати”. На Вінниччині в структурі загальної захворюваності рак передміхурової залози займає дев'яте місце, а серед чоловіків ця патологія посідає третє місце. Впродовж 2015 року рак передміхурової залози було діагностовано у 260 хворих, з них у 46% пацієнтів хвороба виявлена у І та ІІ стадії. Саме таким хворим можна пропонувати радикальну простатектомію.За 2015 рік у ВОКОД з 66 операцій з приводу раку простати було проведено близько 10 радикальних простатектомій. Головний онколог області Володимир Шамрай зауважив, що проведення таких оперативних втручань лапароскопічним методом на ранніх стадіях хвороби дає кращі прогнози та дозволяє сподіватися на сприятливиий результат лікування.

Ініціаторами проведення даного майстер класу, сумісно з НМАПО ім.Шупика та Інститутом урології, стали обласний уролог Олег Капшук, завідувач відділенням онкоурології ВОКОД Руслан Церковнюк та д.м.н., зав. курсом онкогінекології та оперативної гінекології ВНМУ Андрій Григоренко.

Обласний уролог, зав. відділенням урології ВОКЛ ім. Пирогова Олег Капшук розповів, що пишається тим, що саме Вінниця стала першим обласним центром, де проводиться подібний майстер-клас, він відмітив, що всі курсанти набули неоціненного досвіду, спостерігаючи роботу справжнього майстра.

Завідувач відділенням онкоуролгії ВОКОД, к.м.н. Руслан Церковнюк зауважив, що цілком готовий запроваджувати подібні надскладні оперативні втручання в обласному онкологічному диспансері. Завідувач урологічним відділенням ВОКОД сказав, що отримав справжнє задоволення, асистуючи майстру міжнародного класу Миколі Сосніну і  висловив сподівання, що технології європейського рівня і надалі будуть активно запроваджуватися у ВОКОД, а подібні майстер-класи стануть традиційними.

4 червня майстер-клас проводився в урологічному відділенні ВОКЛ ім. Пирогова. Олег Капшук сказав, що подібні заходи надзвичайно важливі, впровадження новітніх технологій дає шанс на одужання багатьом пацієнтам. 



Переглядів: 10750
Поширень: 0