25 листопада у ВОКОД відбувся майстер-клас із лапароскопічної хірургії колоректального раку із використанням степлерного наданального анастомозу. Зшиваючий апарат надала фірма Jonson and Jonson.

Майстер клас проводився за ініціативи головного лікаря ВОКОД Володимира Шамрая та заступника головного лікаря диспансеру з хірургічної частини Олександра Гудзя.

Майстер-клас блискуче провели провідні  фахівці з Національного інституту раку: заступник головного лікаря з хірургічних питань Національного інституту раку, д.м.н., Заслужений лікар України Анатолій Шудрак та завідувач відділенням онкопроктології Національного інституту раку Віталій Звірич. Було проведено два лапароскопічних оперативних втручання пацієнтам середнього віку з приводу раку середньо ампулярного відділу  прямої кишки. За ходом операцій в режимі відео конференції мали змогу спостерігати більше сорока хірургів, онкохірургів, лікарів-проктологів міських та обласних лікувальних закладів, студентіи та лікарі-інтерни. Усі присутні на майстер-класі мали змогу задати відомим хірургам питання, що виникали у них по ходу операцій. Обидва оперативні втручання пройшли вдало і викликали серед лікарів жваву дискусію.

У Вінниці провели майстер клас провідні фахівці з Національного інституту раку

Заступник головного лікаря ВОКОД з хірургічної частини Олександр Гудзь відмітив:

- Лікування раку прямої кишки – це досить актуальна та складна проблема сучасної онкології. Сьогоднішній майстер-клас, який провели наші відомі колеги з Національного інституту раку надав змогу відповісти на цілий ряд практичних питань і впровадити в нашу хірургічну практику методику проведення лапароскопічних операцій на прямій кишці з використанням степлерних анастомозів. Перевагами цього методу є рання післяопераційна реабілітація, повна функціональна реабілітація функції заднього проходу, зберігання онкологічного радикалізму оперативного втручання, а також подібна методика профілактує злуковий процес в черевній порожнині та дозволяє у найкоротший термін розпочати комбіноване лікування.

Заслужений лікар України, д.м.н. Анатолій Шудрак зауважив, що з об’єктивних і суб’єктивних причин в Україні не так багато лікувальних закладдів, де застосовують подібний метод лікування раку прямої кишки.

- Ті операції, що ми показали колегам з Вінниці стали стандартом лікування раку прямої кишки в Європі, Японії та Америці. Наприклад, у Великій Британії 90 відсотків операцій з приводу раку прямої кишки роблять лапароскопічним методом. Освоювати такі операції ми почали близько семи років тому, і сьогодні в нашому інституті вони стоять на потоці.

Саме тому, що застосування цієї технології дає прекрасні результати лікування раку прямої кишки, ми намагаємося поширити впровадження таких операцій в Україні. Малоінвазівні оперативні втручання дають змогу прискорити та покращити процес реабілітації пацієнта, дає мінімум післяопераційних ускладнень.

Оперативні втручання із використанням степлерного наданального анастомозу вже проводилися у Вінницькому обласному клінічному онкодиспансері, проте після них виникали деякі операційні ускладнення. Для вінницьких онкохірургів майстер клас такого рівня – унікальна можливість підвищити свій професійний рівень.

У Вінниці провели майстер клас провідні фахівці з Національного інституту раку

Головний лікар ВОКОД, к.м.н. Володимир Шамрай наголосив:

- Питання своєчасної діагностики та лікування раку прямої кишки надзвичайно гостре для сучасної онкології, адже рак прямої кишки займає шосте рангове місце серед усіх злоякісних новоутворень. Сьогодні в обласному канцер-реєстрі на диспансерному обліку перебуває 1758 осіб, з них – 472 мешканці м. Вінниці. Впровадження сучасних методів хірургічного лікування дуже важливе, як для колективу нашого диспансеру, так і для всієї онкологічної галузі нашої країни.

За 2015 рік у Вінницький області виявили 334 особи із раком прямої кишки, що складає 20,8 на 100 тис. населення.

Загальнодержавний показник складає 19,0 на 100 тисяч населення..

За 9 місяців 2016 року на Вінниччині зареєстровано 218 випадків захворювання на рак прямої кишки.

Хочеться подякувати нашим колегам за проведення майстер класу, який супроводжувався докладними коментарями з лапароскопічної хірургії раку прямої кишки. Впевнений, що опанування та впровадження нових сучасних хірургічних методів лікування раку дозволить значно покращити результати нашої роботи і допоможе досягти нашої загальної мети – покращення здоров’я та якості життя пацієнтів



Переглядів: 5779
Поширень: 0