Їх відносять до незахищеної категорії, підвищеного ризику перетворитися на жертв чималої кількості не обтяжених віком і, найстрашніше, не обтяжених сумлінням людей, котрі заради наживи не зупиняються ні перед чим.

Вони, довірливі і відкриті перед цим світом, дуже часто віддають назбирані з мізерної пенсії крихти улесливим пройдисвітам за обіцяний дешевий цукор чи крупи. Навіть нехитрий домашній скарб, зароблений натрудженими руками протягом життя, стає причиною для скоєння тяжких злочинів.

Від набігів доморощених злочинців страждають в, першу чергу, сільські пенсіонери.

27 листопада близько 5-ї години ранку у селі Козятин двоє невідомих в масках увірвалися до будинку, де проживали рідні сестри. Зловмисники відчинили двері, пошкодивши ножем нехитрий замок.

Обидві жінки у літньому віці – 71 та 75 років стали жертвою нападників через гроші. Непрохані гості, чиї обличчя закривали чорні маски з прорізями для очей, погрожуючи ножем, вимагали віддати їм заощадження. А коли пенсіонерки зчинили галас та намагалися боронитися від кривдників, злочинці перейшли до реалізації погроз – завдали своїм жертвам ударів ножем та сокирами, які знайшли на подвір’ї.

Розбійники, злякавшись, що крики жінок хтось почує, втекли ні з чим.

Від отриманих травм 75-річна жінка загинула. Лікарі швидкої констатували смерть від масивної крововтрати через пошкодження кровоносних судин на нозі. Інша сестра залишилась жити.

Тікаючи після нападу, злочинці викинули в одному з дворів маски та рукавички зі слідами крові. Ці речові докази на наступний день знайшли працівники міліції, які виїхали на місце злочину в складі слідчо-оперативної групи.

З метою встановлення осіб, причетних до скоєння розбійного нападу було організовано комплекс оперативно-розшукових та технічних заходів, перевірено раніше судимих, осіб, схильних до насильства та скоєння правопорушень.

До клопіткої роботи з розкриття злочину долучилися кращі розшуковці ГУМВС, хід розслідування контролював особисто начальник ГУМВС Василь Поліщук. Широкомасштабні заходи принесли через декілька днів позитивні результати – було встановлено особи підозрюваних.

19-річного Антона С., жителя с.Комсомольське, затримали за місцем проживання. Там же вилучили докази його причетності до нападу – одяг зі слідами крові.

Другого співучасника злочину, 57-річного Михайла Г., наразі розшукує міліція.

За фактом розбійного нападу та нанесення тяжких тілесних ушкоджень , що призвели до смерті потерпілого порушені кримінальні справи.

 

Під слідством опинилися ще двоє зловмисників, які 14 листопада скоїли розбійний напад на пенсіонерку с. Гамулівка Чернівецького району.

37-річна мешканка с. Гавришівки Літинського району, яка перебувала в розшуку за скоєння крадіжки, разом з 19-річним напарником, раніше судимим , розбивши вікно, вдерлися до помешкання одинокої пенсіонерки.

Обличчя нападників були сховані за чорними масками. Розбійники зв’язали жертву, побили, вимагаючи віддати гроші. На завершення екзекуції по старій жінці почали стріляти з пневматичного пістолета.

Злочинці забрали з хати 1100 гривень , старенький мобільний та поминай , як звали.

Нещасна жінка була госпіталізована з численними тілесними ушкодженнями та травмою ока.

На слід злочинців вийшли 27 листопада – у м. Могилів-Подільському оперативники затримали винуватицю нападу.

Її подільнику одягли металеві браслети вночі 3 грудня на квартирі у м. Вінниці. Там же вилучили сумку, в якій знаходилися маски з прорізями для очей, пневматичний пістолет, ніж та фомку. З’ясувалося, що 19-річний затриманий засуджений до 4-х років ув’язнення з відстрочкою покарання за крадіжку. Тепер з огляду на кримінальні подвиги хлопця, його умовне покарання перетвориться на реальне. Залишається додати, що за розбійний напад з проникненням в житло підозрюваному «світить» до 12 років позбавлення волі. Розслідування триває. Затриманих перевіряють на причетність до подібних злочинів, скоєних на території області.

Статистика свідчить про збільшення кількості кримінальних посягань проти літніх людей, особливо сільських пенсіонерів. Але потенційні злочинці мають пам’ятати, що жоден з таких злочинів не залишається нерозкритим. Професійна, оперативна робота вінницької міліції не залишає шансів для кримінальних елементів залишитись безкарними.


Переглядів: 3066
Поширень: 0