Зображення з загадковими чорними квадратами на білому фоні можна побачити в багатьох місцях: на рекламних плакатах, афішах, упаковках, сторінках журналів і візитівках. Ні, це не таємничий шифр ілюмінатів і не проста абракадабра. Це QR - код (quick response code) - дуже інформативна і корисна в сучасному світі річ.

Розробила QR-код у далекому вже 1994 році японська компанія Denso Wave. Японці як передовики автоматизації та технічного прогресу тоді щосили користувалися звичайними штрих-кодами. Але так як обсяг інформації в них дуже малий (до 30 символів), довелося шукати інше рішення. Їм і став QR-код - двомірне зображення, в яке закладається певний текст або цифри:

Переваг порівняно зі звичайним штрих-кодом у нього два - це простота сканування і обсяг даних. Читати код може будь-який мобільний пристрій з фотокамерою і спеціальним ПО, а завдяки системі корекції помилок інформацію можна розшифрувати навіть при пошкодженні 30% коду.

QR-код: что это такое и зачем он нужен

QR -код навіть можна розшифрувати без технічних засобів

На японських заводах QR-код відразу витіснив штрих-коди. Вперше його запровадили на заводах концерну «Тойота» (якому й належить компанія - винахідник). А до початку нового століття цей метод передачі інформації вийшов в маси. Саме тоді в Японії поширилися телефони з вбудованими камерами, а коди стали з\'являтися на рекламних плакатах, інформаційних табличках, кладовищах та інших публічних місцях.

QR-код: что это такое и зачем он нужен

Слідом за Японією підтягнулися й інші країни, і вже мало кого бентежили дивні чорно-білі візерунки на рекламі або товарах.

Для зчитування QR - коду на мобільному пристрої потрібна фотокамера і спеціальний додаток для читання шифру. Наприклад, QR Droid для Android, Bakodo або QR Reader for iPhone для iOS. Щоб додаток коректно розшифрував код, необхідно добре освітлення, код повинен цілком потрапляти в камеру, а сам пристрій - бути максимально нерухомим.

Код на всі випадки життя

Застосування QR-кодів - це не данина моді цифрової епохи, а вони дуже допомагають. Наприклад, у сфері послуг і туризму. Так, в Україні за допомогою QR-коду вже можна сідати до деяких поїздів або користуватися послугами ПриватБанку.

QR-код: что это такое и зачем он нужен

Комунальні служби обіцяють, що за допомогою цих квадратиків можна простіше розплачуватися за воду та опалення.

У багатьох містах світу поруч з пам\'ятками стоять невеликі таблички. Відсканувавши їх, можна дізнатися всю інформацію про пам\'ятник чи будівлі. У туристичній столиці України- Львові - QR-коди розміщені більш ніж на 80 об\'єктах. Їх встановили перед Євро-2012 для допомоги іноземним уболівальникам, але продовжують ними користуватися туристи і зараз.

Допомагають QR-коди і книголюбам. Влітку цього року МТС відкрила першу в країні мобільну бібліотеку у Вінниці. Для отримання електронного примірника на смартфон або планшет потрібно просто підійти до стилізованих під книжкові полиці стелажів, просканувати код на обкладинці того чи іншого тому і отримати посилання для скачування його цифрової версії. Зрозуміло, безкоштовно. Такі бібліотеки МТС відкрив не тільки в Вінниці, але і в Житомирі, Києві, Львові та Одесі.

QR-код: что это такое и зачем он нужен

У мобільних книгосховищах представлено понад півтисячі книжок різних жанрів, включаючи класику і твори сучасних зарубіжних і українських авторів, серед яких такі відомі і популярні імена, як Андрій Курков, Сергій Жадан, Марина і Сергій Дяченки, чиї твори друкуються стотисячним комерційними тиражами не тільки в Україні, а й за кордоном.

Зайняли свою нішу QR-коди і в рекламі. У київському метро вони виглядають безглуздо. Їх розміщують на сітілайтах вздовж ескалаторів та у вагонах поїздів. Умови для розпізнавання там екстремальні: вагони трясуться, а сходинки ескалаторів швидко їдуть. Та й освітлення не найкраще. Але є і дуже ефективна реклама. Відомий бренд жіночої білизни Victoria\'s Secret запустив у США ось таку кампанію:

QR-код: что это такое и зачем он нужен

Наші теж не відстають: до Євро -2012 шоколадний бренд «Світоч» почав друкувати на упаковках своєї продукції стилізований QR-код. У ньому шифрується посилання на мобільний сайт компанії, на якому розміщувався додаток Lviv Places з туром по львівських шоколадним закладам. Завдяки цьому за час футбольного чемпіонату кількість відвідувачів сайту підвищилося більш ніж на 40 %.

QR-код: что это такое и зачем он нужен

Але найчастіше QR-коди просто розміщують на вуличній рекламі поруч з простим текстом:

QR-код: что это такое и зачем он нужен

Це і оригінально, і ненастирливо. Якщо людина зацікавилася, він розшифрує код і дізнається всі подробиці. Ні - пройде мимо.

Зроби сам !

Обзавестися власним QR-кодом дуже легко. В інтернеті є маса сервісів, де це можна зробити безкоштовно: український qrcodes.com.ua, російський QR Coder, західний goQR і багато інші ресурси.

Все, що потрібно, - ввести інформацію і отримати зображення. А далі його можна нанести куди завгодно - на візитівку, футболку, чашку, сумку, інші предмети побуту. І, само собою, зберегти в пам\'яті комп\'ютера або смартфона:

QR-код: что это такое и зачем он нужен

Таким чином можна поділитися своїми контактними даними з ким завгодно. І не треба шукати в сумці ручку і блокнот - зараз є більш сучасні способи.


Переглядів: 31895
Поширень: 0