Румунський вчений Еужен Павєл анонсував компакт-диск ємністю мільйон гігабайт (1 петабайт).

Диск під назвою Hyper CD було розроблено у компанії Storex Technologies, засновником і виконавчим директором якої є сам Павєл.

Hyper CD виконаний у форм-факторі звичайного компакт-диска: він має діаметр 120 мм і товщину 1,2 мм. Але, як стверджують у компанії, на нього вміщається близько одного петабайта інформації, яка може зберігатися на диску протягом п\'яти тисяч років.

Диск є багатопрошарковим оптичним носієм, доріжки якого заповнені флуоресцентним матеріалом. Точна кількість прошарків поки що невідома. За словами Павєла, при створенні диска Storex Technologies використовувала низку власних розробок у сфері оптики і склокераміки.

Про серійне виробництво дисків мова може йти тільки після того, як Storex Technologies знайде інвестора.

У сучасному світі апаратне і програмне забезпечення змінюється з космічною швидкістю. З розвитком високих технологій тривалість життя людини збільшується, а форматів даних - навпаки, скорочується: CD і DVD живуть близько 20 років, формати файлів - 5-7 років, а обладнання - і того менше. Для тривалого збереження даних минулого року у США оголосили про створення "вічного"DVD-диска, який гарантує збереження даних протягом тисячоліть.


Переглядів: 2407
Поширень: 0