На користувача соціальної мережі "Вконтакте" вперше в російській практиці заведено кримінальну справу за розміщення нелегального аудіоконтенту.

Справу за статтею 146 КК РФ (порушення авторських і суміжних прав) порушено за запитом представника фірми грамзапису "Нікітін", який повідомив, що "ВКонтакте" має місце незаконне розповсюдження матеріалів, виняткові права на які належать "Нікітіну". Стаття 146 КК РФ передбачає покарання до 6 років позбавлення волі.

Як повідомили в прес-службі Управління "К", перевірка показала, що "одним з найбільш активних користувачів, які здійснюють незаконне відтворення і доведення до загального відома музичних творів, є 26-річний москвич, який розмістив на своїй персональній сторінці 18 аудіозаписів відомої російської музичної групи, кількість закачувань яких іншими користувачами становила більше 200 тисяч".

Фірма грамзапису "Нікітін" володіє правами на записи досить великої кількості російських артистів. Серед останніх релізів лейблу "Машина часу", "Хор Турецького", "Король і Шут" і Amatory. Прес-служба "Нікітіна" відмовилася від коментарів з приводу порушення кримінальної справи про порушення авторських прав. Ім\'я артиста, через якого почалося переслідування користувача соціальної мережі, також не називається.

У серпні 2010 року соціальна мережа "Вконтакте" була в судовому порядку звільнена від відповідальності за користувальницький контент. Це викликало невдоволення правовласників, які пригрозили зверненнями в правоохоронні органи без додаткових попереджень, у разі якщо весь нелегальний контент не буде видалений з соціальних мереж і з інших онлайн-майданчиків до кінця року.

Крім "ВКонтакте" до компаній, які отримали претензії правовласників потрапили найбільші мережеві ресурси Росії: пошукові системи "Яндекс", Google, "Рамблер" і поштовий сервіс Mail.ru.

У січні 2011 року міністр зв\'язку і масових комунікацій РФ Ігор Щеголєв підтримав лідерів Рунета заявивши, що відповідальність за нелегальний контент повинні нести користувачі, які його розміщують, а не сайт, який надає їм цю можливість.


Переглядів: 2297
Поширень: 0