Сьогодні у Вінницьку область з робочим візитом прибула делегація на чолі з Радником Президента України – Керівником Головного управління з питань реформування соціальної сфери Анатолієм Максютою.

За словами Анатолія Максюти, основна мета візиту – побачити конкретні заходи здійснення реформування галузі охорони здоров’я на Вінниччині. Результатом цього стане презентація іншим пілотним областям позитивних моментів та заходів, які вдало впроваджені у вінницькому регіоні.

Відкриваючи засідання, голова облдержадміністрації Микола Джига запевнив учасників наради, що протягом 2011-2013 рр. реформування первинної ланки медичної допомоги буде повністю завершено. На даний час основними проблемними питаннями в досягненні цієї мети є – відсутність матеріально-технічної бази та відповідних спеціалістів на рівні районів. «Сьогодні ми проводимо велику пропагандистську роботу. Левова частка заходів спрямована на агітацію серед населення негативного впливу від алкоголю та тютюнопаління» - відзначив Микола Джига. За його словами Вінниччина нині по праву має вважатись центром здоров’я України і це є одним з основних заходів реформування медичної галузі.

Доповідаючи робочій групі, начальник управління охорони здоров’я та курортів облдержадміністрації Лідія Діденко акцентувала свою увагу на тих заходах, які в області вже здійснені, на основних проблемах, що виникли під час цього, на завданнях та потребах задля здійснення наступних етапів реформування галузі охорони здоров’я.

Зокрема, за словами Лідії Діденко, в області повністю здійснені заходи по розмежуванню первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги. Відповідно до цього, заклади первинної ланки втричі більше отримали фінансування на медичні препарати. А цей момент, у свою чергу, вплинув на підвищення морального духу працівників, які були не дуже задоволені реформою.

Поряд з позитивними моментами, які ми бачимо сьогодні, є достатньо й проблем. Як відзначила начальник обласного управління охорони здоров’я, велика проблема – зарплата лікарів у селі та забезпечення їх житлом. Невирішеним залишається питання створення госпітальних округів. Що ж стосується завдань, які поставила перед собою обласна влада це перш за все: проведення роз’яснювальної роботи серед медпрацівників; створення реєстру пацієнтів; стимулювання сільських медиків; навчання сімейних лікарів тощо.

Підводячи підсумки наради Анатолій Максюта наголосив: «Ми повинні наблизити медицину до людини. Як ми до цього готові і що для цього необхідно ми хочемо побачити на базі Вінницької області».


Переглядів: 4919
Поширень: 0