У Вінниці планується зробити іще один крок до оптимізації структури управління містом. Районний поділ, навіть в невеликих містах, вводився в радянські часи в першу чергу для зручності в організації партійної вертикалі. У наш час районний поділ – це відлуння минулого, а районні органи управління, які ніколи не мали чітко виділених функцій, є зайвою ланкою у системі управління. Ліквідація районного поділу у Вінниці допоможе сформувати чітку систему управління містом, в якій не буде місця та можливостей для створення додаткових сегментів.

У своєму повсякденному житті вінничани більше асоціюють себе із мікрорайонами обласного центру: «Вишенька», «Тяжилів», «Старе місто», «П’ятничани», «Слов’янка» і т.д. Із районним поділом пов’язані лише відділення міліції, органи прокуратури, суди тощо. Поділ міста на райони зобов’язує їх створювати (крім міського) свої районні підрозділи. Після ліквідації районного поділу вони матимуть можливість оптимізувати свою систему і скоротити управлінську надбудову.

В результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації районного поділу, люди не відчують ніяких незручностей, адже у кожному мікрорайоні, як і на сьогоднішній день, будуть розміщенні представництва необхідних установ, служб та організацій. Нещодавно відбулись певні зміни у структурі управління соціального захисту населення. Після реорганізації у органах місцевого самоврядування усі районні відділи соціального захисту були об’єднанні в один департамент, але їх менше не стало. Натомість з’явилась можливість будувати систему забезпечення соціальними послугами без урахування районного поділу, а відповідно до принципів доступності та реального проживання людей.

«Ліквідація районного поділу дасть можливість оптимізувати структуру управління містом, а коли управлінців стає менше від цього користі для людей більше, - зазначив заступник міського голови Андрій Рева під час засідання виконавчого комітету. – Що стосується нинішнього проекту рішення, то я його повністю підтримую. В мене буде єдина пропозиція до депутатів міської ради, щоб вони відновили історичні назви мікрорайонів міста і зафіксували це у Статуті територіальної громади Вінниці. Ми всі вживаємо ці назви: Корея, П’ятничани, Вишенька, вони в народній свідомості існують, тому буде логічно зафіксувати їх у нашому місцевому нормативному документі».

Свою думку з цього приводу висловив іще один заступник міського голови Володимир Слишинський: «Ми проаналізували ситуацію, яка складається. Справа в тому, що відбудеться оптимізація в структурі управління містом. І враховуючи ті можливості та інформаційні технології, які є, - нам не потрібні дублюючі структури. Таким чином міська рада буде напряму взаємодіяти безпосередньо з громадянами, минаючи будь-які додаткові структури. Крім того, хотів би зазначити, що сьогодні існують дійсно деякі проблеми у громадян, що мають відношення до районного поділу. Це стосується не тільки судів, а й, наприклад, реєстру виборців, адже інколи люди не знають куди звертатись. Якщо не буде районного поділу, у нас будуть єдині міські структури, куди і будуть звертатись громадяни. Я хотів ще звернути увагу на те, що у будь-яких документах, де пишуться адреси, не зазначається район». Окрім цього, в результаті адміністративно-територіальної реформи, вінничанам не потрібно буде міняти ніякі документи. Не викличуть такі зміни і додаткових фінансових витрат з міського бюджету.

Проект рішення «Про адміністративно-територіальний устрій м.Вінниці» підготовлено на розгляд виконавчого комітету міської ради із врахуванням звернення відповідного звернення Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці та протоколу засідання постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, депутатської етики.

 


Переглядів: 7342
Поширень: 0