Проект міського бюджету на 2012 рік вже другий рік поспіль буде перевищувати один мільярд гривень. Доходи міського бюджету 2012 року порівняно із 2011 роком зростуть на 8 відсотків. В їх структурі відбулась зміна у співвідношенні між власними і закріпленими доходами та трансфертами з державного бюджету.

Основним джерелом наповнення міського бюджету є податок на доходи фізичних осіб. Але наступного року надходження від нього зменшиться на 25%. Це пов\'язано зі змінами, які були внесені до Бюджетного Кодексу України на початку жовтня поточного року. Проте частка податку у складі власних і закріплених доходів загального фонду залишається досить високою - 73 відсотки. Разом з тим, наступного року, у зв\'язку зі змінами в законодавстві, збільшиться частка надходжень від єдиного податку. Його буде стовідсотково зараховано до міського бюджету.

До бюджетоутворюючих податків також належить плата за землю, від якої планується отримати 108,5 млн. грн., що становить 24 відсотки в складі власних і закріплених доходів в загальному фонді.

В 2012 році частка трансфертів з державного бюджету досягне в загальному фонді 58 відсотків. Основним з них є дотація вирівнювання - 165 млн. грн. та субвенцій з державного бюджету на соціальний захист населення - 455 млн. грн., частка яких відповідно складає 26 та 72 відсотки.

Спеціальний фонд, обсяг майже 111 млн. грн., формується за рахунок таких основних джерел: єдиного податку - 43 млн. грн. (39%); власних надходжень бюджетних установ - 33 млн. грн. (30%); надходжень від продажу землі - 17,4 млн. грн. (16%); збору за реєстрацію транспортного засобу - 5 млн. грн. (5%). Крім того, до спеціального фонду має надійти 17,5 млн. грн. субвенцій з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

Видатки міського бюджету на 2012 рік заплановано у сумі 1217,1 млн. грн., що на 6% більше планового показника 2011 року. Видатки загального фонду визначились у сумі 1047,6 млн. грн. і зросли порівняно з минулим роком на 140,3 млн. грн. або 15,5 відсотків. Видатки спеціального фонду в 2012 році складуть 169,5 млн. грн.

Видатки загального фонду є визначальними, на їх долю приходиться 86 відсотки всіх видатків бюджету. Основна сума видатків загального фонду (77 відсотків) направляється на утримання трьох основних галузей: установ освіти - 312,3 млн. грн. або 29% від загального обсягу видатків; соціальний захист - 286,4 млн. грн., що становить 27%; установ охорони здоров\'я - 219,1 млн. грн. або 21%.

При формуванні видатків бюджету в повному обсязі забезпечена потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, проведення розрахунків за енергоносії, спожиті бюджетними установами, та по інших захищених статтях.

Бюджет 2012 року залишається соціально спрямованим. Із загальної суми видатків загального фонду видатки на фінансування соціально-культурної сфери та заходів, пов\'язаних із соціальним захистом населення, включаючи компенсацію за пільговий проїзд громадян, склали 907,4 млн. грн. (87 відсотка). Частина захищених статей у складі бюджету залишається досить високою і складає 87,3 відсотка, а в сумі - це 915 млн. грн.

«Бюджет на наступний рік досить складний. Але наше завдання його збалансувати, прийняти і почати виконувати, - говорить міський голова Володимир Гройсман. - У нас є достатньо амбіційні плани щодо соціально-економічного розвитку, реалізація яких у повній мірі залежить від того, як буде наповнюватись бюджет і яка складеться загальна ситуація в економіці держави».


Переглядів: 3833
Поширень: 0