Утворений другого лютого єврорегіон “Дністер”, нарешті провів своє перше засідання. Учасники робочої зустрічі, що відбулась у Вінниці, двадцять сьомого лютого, затвердили Статут нового Єврорегіону, обрали його управляючого – Сергія Татусяка, голову Вінницької обласної ради і віце-управляючого – керманича молдовського району Сорока Віктора Сеу.

Сергій Татусяк, Єврорегіон Дністер

Сергій Татусяк зазначив, що завдяки “Дністру” Вінниччина може рохраховувати на допомогу Євросоюзу у будівництві Ямпільського мосту:
- Нам є чому повчитись у румунів, які за рік через механізм Єврорегіону отримали близько трьох мільйонів євро інвестицій, - додав Сергій Пилипович. - За результатами попередніх перемовин, розраховуємо на підтримку Євросоюзу в питання спорудження мосту через Дністер у Ямпільському районі. Загалом, наші добросусідські відносини з Молдовою доволі вдало складаються вже десятиліттями, думаю, створення Єврорегіону «Дністер» тільки поглибить ці зв’язки.

Представники молдовської сторони відмітили, що з особливим нетерпінням на утворення єврорегіону чекали українці Молдови.
- У нас мешкає багато „молдовських українців”, - розповів голова району Флорешти Руссу Міхаіл. - Лише в нашому районі близько 11 тисяч, і вони вдячні за цю точку дотику з розрахунком на майбутнє.

На зустрічі було сформовано Координаційний центр Єврорегіону і відкрито його офіс по вулиці Соборній, 72. Крім того, делегати затвердили герб нової європейської структури, а про прапор домовились поговорити на наступному засіданні. До кращих часів відклали і вирішення матеріальних питань.

Єврорегіон Дністер

Єврорегіон «Дністер» став дев’ятою подібною структурою в Україні. Досі активно діяли Єврорегіони: «Буг» (Україна, Польща, Білорусь), «Карпатський єврорегіон» (Україна, Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія), «Нижній Дунай» (Україна, Молдова, Румунія), «Верхній Прут» (Україна, Молдова, Румунія), «Дніпро» (Україна, Росія, Білорусь) та «Слобожанщина» (Україна, Росія), «Ярославна» (Україна, Росія), «Донбас» (Україна, Росія).

Для довідки:

Основними завданнями Єврорегіону «Дністер» визначено поглиблення зв’язків прикордонних районів у сфері економіки, соціальної сфери, культури та туризму, науки, освіти та спорту; реалізацію спільних проектів з охорони навколишнього середовища, зокрема, оздоровлення басейну Дністра, участь у розбудові міжнародних транспортних коридорів та реконструкції діючих автомагістралей; реалізацію регіональних програм, що сприятимуть скороченню рівня безробіття у прикордонних районах; співпрацю в облаштуванні пунктів пропуску через державний кордон, організацію контактів з міжнародними структурами, фондами та інститутами.
 



Переглядів: 5656
Поширень: 0