Минулої середи прокурор Вінницької області Олександр Мрихин провів прес-конференцію. У даті, з різницею у кілька днів, зустріч з журналістами співпала з першим роком перебування Олександра Мрихина на посаді прокурора Вінницької області. Як зазначив прокурор, за рік роботи йому "якихось специфічних особливостей порушень на території Вінницької області не зустрічалось".

Однак останнім часом на Вінниччині правоохоронцями порушено ряд кримінальних справ. Позаяк фігурантами цих розсрозслівувань стали відомі в області особи, самі справи набули статусу резонансних. Про них і були запитання журналістів. "Місто" знайомить читачів з відповідями прокурора області Олександра Мрихина.

Чому голова Барської райради не в ІТТ?
У березні цього року резонансним стало затримання голови Барської районної ради "на гарячому", як стверджують у прокуратурі, при отриманні 8 тис. грн. хабара - за погодження дозволу на торгівлю у районному будинку дозвілля. Буквально з місця затримання пані голова потрапила у лікарню, а до справи додалась медична довідка, що слідчих дій із підозрюваною проводити не можна. Але такий поворот подій не загальмував розслідування, хіба що дав можливість обвинуваченій у хабарництві чекати суду не за гратами в ізоляторі тимчасового тримання, а під заставою.

- Згідно із законом про статус депутатів місцевих рад, міра запобіжного заходу (підписка про невиїзд, взяття під варту чи інше) надаються тільки судом, - пояснює Олександр Мрихин. - Їй пред\'явлено обвинувачення за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, свою провину вона визнала в повному обсязі. Слідчим було направлене подання, і суд визнав мірою запобіжного заходу - заставу. Визначився із сумою - 17 тис. грн. Крім того, у кінці березня слідчим направлено подання про відсторонення від виконання обов\'язків голови Барської районної ради у зв\'язку зі скоєнням посадового злочину.

До слова, застава, як міра запобіжного заходу, обрана ще до одного обвинуваченого в отриманні хабара - голови обласної організації Товариства сприяння обороні України (колишнього ДОСААФ). У цій справі фігурують 1 млн. 600 тис. грн. незаконної винагороди за надання у Хмільнику земельної ділянки, яка належить товариству. Як повідомляла "Місто", сума застави тоді теж склала 17 тис. грн.

- Специфічність цієї справи у тому, що коли вона порушувалась у січні цього року, така незаконна винагорода була найбільшою в Україні, - зазначає прокурор області. - Найближчим часом ця справа буде направлена до суду.

Немає грошей - немає ліцензій
Уже направлена до суду кримінальна справа, порушена прокуратурою області стосовно начальника Державної служби з лікарських засобів Вінницької області. Посадовцю інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України (одержання хабара, зловживання владою або службовим становищем, службове підроблення).

- На досудовому слідстві доказано, що він брав хабарі в сумі більше 60 тис. грн., - розповів Олександр Мрихин. - Ці хабарі брав за продовження і отримання ліцензії для аптечних закладів. Специфіка полягає у тому, що посадова особа, зловживаючи своїм службовим становищем перешкоджала розгалуженню та нормальному розвитку мережі аптечних закладів на території області. Все це відображалось на пересічних громадянах, особливо у сільській місцевості, де закривались аптечні заклади, бо не було змоги заплатити цій особі хабарі. Цікавий факт: на хабарі збирались гроші усім штатом деяких аптек, у тому числі гроші брались навіть з прибиральниць.

Хто скаже правду про смерть юнака у Тростянці?

Через 9 місяців після смерті молодого хлопця у смт. Тростянець Сергія Бесараба на будівництві була проведена ексгумація тіла. Помер хлопчина від ураження електричним струмом від бетонозмішувача, як стверджують його рідні, чи від передозування трамадолу, як значиться у висновку судово-медичного експерта - це має з\'ясувати новостворена комісія. Судово-медичне дослідження проводять чотири спеціалісти. Як наголошує прокурор області, після цього висновку й ухвалюватимуться рішення щодо вчинку судово-медичного експерта.

- На цей час слідчим прокуратури додатково опитуються очевидці, які були на будівництві, - зазначає Олександр Мрихин. - Один із них каже, що він працював на цьому бетонозмішувачі разом з померлим. Під час перекидання бетонозмішувача постраждалому стало зле. Була викликана "швидка", яка приїхала протягом 5 хвилин і констатувала вже смерть Сергія Бесараба. Дослідження бетонозмішувача проводилось спеціалістами територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області. Згідно з їх актом, навіть за умов безпосереднього контакту потерпілого зі струмоведучими частинами працюючого бетонозмішувача ураження його струмом неможливе.

Висновки судово-медичного дослідження прокуратура області очікує у 20-х числах квітня.
 



Переглядів: 4387
Поширень: 0