Законопроект "Про засади державної мовної політики" викликає різний резонанс в українському суспільстві, а подекуди і гострі дебати.

8 червня під стінами Вінницької міської ради з цього приводу відбулось пікетування представниками низки політичних сил, а депутати міської ради визначили свою позицію в сесійному залі. Пристрастей на сесії було значно менше, ніж на вулиці, оскільки депутат Степан Бессолов запропонував толерантний підхід до вирішення цього питання. В результаті сесія ухвалила звернення до керівників парламентських партій у Верховній Раді та народних депутатів України, в якому підкреслюється, що мовне питання, безумовно, потребує законодавчого врегулювання, але водночас воно є дуже чутливим для нашого суспільства. Тому вінницькі депутати запропонували законотворцям відкласти розгляд цього питання на рік, а політичним партіям підписати відповідний меморандум. У такий спосіб вирішення цього питання може бути позбавлене політичного забарвлення.

При розгляді порядку денного чергової сесії Вінницької міської ради 8 червня депутат Степан Бессолов виступив з ініціативою щодо розгляду звернення до парламентських політичних партій з приводу подій, які розгортаються навколо розгляду законопроекту № 9073 від 26.08.2011 "Про засади державної мовної політики".

Мовне питання для нашого суспільства традиційно є дуже чутливим, тому, на думку депутата, вирішення цієї проблеми має бути вкрай виваженим. Адже в Україні історично склалось так, що далеко не для всіх українська мова є рідною. Однак, оскільки розгляд цього законопроекту відбувається напередодні парламентських виборів, то будь-який варіант вирішення цього питання сьогодні набуває політичного підтексту. Тому Степан Бессолов запропонував депутатам Верховної ради відкласти вирішення цього питання на рік. І якби політичні партії консесусно прийняли з цього приводу відповідний меморандум, то це означало б, що вони беруть на себе публічні зобов’язання виважено і толерантно вирішити це питання, навколо якого вже більше 20 років точаться дискусії в нашій державі. Такий підхід виваженості і толерантності сьогодні вкрай необхідний нашому суспільству.

Колегу підтримали й інші депутати – Олександр Парвадов та Володимир Малінін. «Ця позиція в теперішній ситуації, перед стартом парламентських виборів, є правильною. Таке важливе для нашого суспільства рішення повинно прийматись у спокійній обстановці, коли будуть зважені усі «за» і «проти»,» - зазначив Олександр Парвадов, виступаючи, до речі, російською мовою.

Висловив свою позицію і міський голова Володимир Гройсман: «Я закінчив російську школу, але говорю українською мовою. І вважаю, що в нашій державі є і повинна бути єдина державна українська мова. Потрібно прагнути до того, щоб поступово більшість народу нашої країни оволодівала нашою рідною українською мовою. І потрібно зміцнювати позиції нашої мови. Це моя особиста життєва позиція і принципова позиція як громадянина нашої держави. Інше питання, що ми можемо спілкуватись будь-якою мовою. І ми поважаємо усіх людей, які звертаються до органів місцевого самоврядування і українською, і російською мовами, і ці звернення розглядаємо однаково. Мені також дуже хотілося б, щоб паралельно із оволодіванням українською мовою, ми вивчали й інші мови. Наприклад, англійську, яка є інтернаціональною. Я вважаю, що нам потрібно більше годин викладання у школах англійської, викладання більш фахового та якісного. І це питання теж може бути врегульовано законом. Але такий закон повинен прийматись дуже виважено».

Звернення депутатського корпусу було підтримано присутніми на сесії 35 депутатами, які є представниками різних політичних сил («проти» проголосував лише один депутат, іще один – утримався). Таким чином Вінниця продемонструвала власним прикладом модель толерантності та консенсусу, до якого депутати закликали своїх колег у Києві.

Звернення

Вінницької міської ради до керівників парламентських політичних партій та депутатів Верховної Ради України

Ми, депутати Вінницької міської ради, висловлюємо глибоке занепокоєння ситуацією, яка складається в нашому суспільстві з приводу розгляду Верховною Радою України законопроекту № 9073 від 26.08.2011 "Про засади державної мовної політики". Прийняття цього законопроекту в першому читанні вже призвело до загострення протиріч в суспільстві і можна прогнозувати, що ця тенденція буде наростати.

Мовне питання для нашого суспільства є дуже чутливим. Немає жодних сумнівів, що це питання потребує законодавчого врегулювання. Адже в Україні сьогодні живе значна частка людей, для яких державна українська мова не є рідною. Сповідуючи європейські принципи демократії і толерантності, ми повинні подбати про захист інтересів кожного громадянина нашої держави і про створення для кожного громадянина нашої держави умов для вільного розвитку і повноцінного життя. У той же час, вирішення цього питання повинно бути дуже виваженим і сприяти єдності у суспільстві, а не конфліктам.

Сьогодні, напередодні виборів до Верховної ради України будь-яке рішення цього питання набуває політичного забарвлення. Дискусії, які відбуваються зараз щодо прийняття Верховною Радою України законопроекту № 9073 від 26.08.2011 "Про засади державної мовної політики" у першому читанні, це підтверджують. Тому ми вважаємо, що це не найкращий час для прийняття такого відповідального і значимого для усього нашого суспільства рішення.

Виходячи з розуміння складності і важливості мовної проблеми у нашій державі, з одного боку, і ситуації, яка складається з цього приводу сьогодні, ми, депутати Вінницької міської ради, звертаємось до лідерів усіх політичних партій та депутатів Верховної Ради України з закликом продемонструвати модель виваженості і толерантності, яка і повинна бути основою для підходу до вирішення цієї проблеми.

Ми закликаємо вас, виходячи з усвідомлення своєї відповідальності перед суспільством, прийняти спільне і консенсусне рішення щодо перенесення розгляду цього питання на рік. Це рішення могло б бути закріплене відповідним меморандумом. Таким чином було б зафіксовано визнання того, що питання мовної політики потребує вирішення, але виваженого і толерантного.

Ми переконані, що такий крок буде позитивно оцінений також і міжнародною спільнотою як демонстрація того, що вищі органи влади нашої держави готові щиро і послідовно формувати засади розвитку України як держави європейської по своєму духу і цінностям.



Переглядів: 4507
Поширень: 0