Мета заходу - підведення підсумків проекту "Формування партнерства громадськості та органів місцевого самоврядування у сфері розвитку публічного Е-урядування", підтриманого Вінницькою міською радою та Міжнародним фондом «Відродження», обговорення теперішнього стану і перспектив взаємодії органів місцевого самоврядування та неурядових організацій у напрямку впровадження й розвитку системи електронного урядування, а також становлення електронної демократії в містах України.

Розпочав конференцію Володимир Слишинський, заступник голови Вінницької міської ради, підкресливши надзвичайну актуальність обраної теми. Він зазначив, що лише шляхом розвитку електронного урядування можливо побудувати справді прозоре місто, комфортне його для мешканців, спрямоване на задоволення їх потреб та інтересів.

Олег Левченко, Володимир Слишинський, Діана Зубко

З вітальним словом виступили Діана Зубко, менеджер програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» та Олег Левченко, виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», звернувши увагу на те, що лише тісна взаємодія представників громадськості та влади, встановлення партнерських відносин між ними дасть змогу розвивати по-справжньому ефективну систему електронного урядування, сприяти становленню електронної демократії як на локальному, так і на загальнонаціональному рівні.

Представники органів місцевого самоврядування таких міст, як Вінниця, Івано-Франківськ, Новоград-Волинський зупинилися більш детально на тих інструментах електронного урядування, які дають змогу формувати систему влади, відкритої для громадян.

Зокрема, директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Олександр Риженко розповів про інноваційні практики м. Вінниці у напрямку реалізації концепції «Інтелектуальне місто – Smart City», як електронна реєстрація до дитячого садка, вдосконалення системи електронного документообігу ВМР, застосування інформаційних технологій в медичній галузі тощо.

Заступник начальника відділу програмного та комп’ютерного забезпечення Івано-Франківської міської ради Андрій Чайківський та начальник відділу програмно-комп’ютерного забезпечення Новоград-Волинської міської ради Наталя Олійник зосередилися на тих кроках, які роблять їх міста на шляху розвитку елементів електронного урядування та формування більш ефективної взаємодії влади та суспільства.

Конференція

Під час свого виступу менеджер по роботі з державним сектором ТОВ «Майкрософт Україна» Валерія Казбан зазначила, що розвиваючи нові технології, важливо пам’ятати для чого саме ми це робимо. Для громадян – це можливість прискорення отримання послуг, проте найбільше значення впровадження елементів електронного урядування має саме для керівників вищого рівня, адже використання новітніх технологій значно спрощує та прискорює процес розробки стратегічних планів, розподілу ресурсів, допомагає оптимізувати роботу, приймати більш зважені та ефективні рішення.

Представник ЄвроКлауд Україна Олександр Кариченський розповів про особливості застосування хмарних обчислень, зазначивши, що сьогодні в Європейському союзі розвиток хмарних технологій являється стратегічно важливим і отримує всебічну підтримку з боку державних структур.

Менеджер програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» Діана Зубко окреслила місію, завдання та шляхи Міжнародного фонду «Відродження» на шляху зближення громадськості та влади з метою розвитку електронної демократії в Україні. За її словами, в багатьох містах існує дистанція між владою та мешканцями, які не завжди мають змогу заявити про свої потреби та бути почутими, не всі категорії громадян готові використовувати Інтернет для спілкування з владою. Роль громадських організацій при цьому – поширювати досвід, узагальнювати та передавати потреби громадян місцевій владі, працювати з усіма сторонами, зацікавленими у розвитку нових, більш ефективних форм взаємодії, формуванні більш комфортного середовища, спрямовано на задоволення потреб громадян.

Виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко розповів про результати виконання проекту «Формування партнерства громадськості та органів місцевого самоврядування у сфері розвитку публічного Е-урядування», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження», серед яких – створення в м. Вінниця Муніципально-громадського центру електронного урядування, проведення ряду навчань для представників муніципалітетів інших міст, журналістів, державних службовців, представників громадських організацій міста Вінниці, проведення моніторингу ефективності впровадження системи електронного урядування в 100 найбільших містах України тощо.

Крім того, Олег Левченко креслив основні напрями роботи Центру в майбутньому, зокрема: Організація та проведення навчальних вебінарів; Проведення on-Lin зустрічей клубу експертів «Е-урядування»;

Розробка експертами клубу «Е-урядування» Стратегії впровадження технологій е-урядування в містах України,Проведення одноденних тренінгів для представників інших міст України (не менше 2-х стажувань в міс.);

Візити до міст України з метою поширення досвіду м.Вінниці та інших міст у впровадженні е-урядування (не менше 2-х візитів в міс.); активна участь у конференціях, присвячених питанням розвитку електронного урядування та електронної демократії; Формування щоквартального електронного бюлетеню «Електронна демократія в Україні».

Учасники конференції

Загалом у конференції взяли участь понад 30 представників органів місцевого самоврядування та неурядових організацій різних міст України (Київ, Одеса, Миколаїв, Чернігів, Новоград-Волинський, Рівне, Херсон та інші), залучених та зацікавлених у розвитку електронного урядування та електронної демократії в нашій державі. Під час активної дискусії учасники неодноразово висловлювали думку про необхідність внесення певних змін до законодавства, що регулює питання розвитку ІКТ та електронного урядування, формування певних стандартів, активного залучення громадськості до процесу побудови інформаційного суспільства.

На кінець зустрічі було підготовлено резолюцію, в якій учасники конференції звернулися до влади з пропозиціями, підсумованими в даній резолюції, головними тезами якої є: нагальна потреба у формуванні та впровадженні ефективного законодавства у сфері розвитку електронного урядування та активне залучення громадськості до формування прозорості та ефективності його інструментів, подолання інформаційної дискримінації вразливих верств населення.



Переглядів: 5588
Поширень: 0