Вінницький апеляційний адміністративний суд розглядає скарги, пов’язані з діяльністю органів влади. Таких скарг і справ дуже багато, в одних випадках приймається рішення на користь громадян, в інших – суд визнає дії органів влади правомірними. Спори виникають постійно, однак, зазвичай, вони не коментуються прес-службою суду у пресі. Минулого ж тижня у засобах масової інформації з’явилося оприлюднене рішення суду про те, що тарифи на медичне обслуговування за договорами із страховими організаціями, які встановлено виконкомом міської ради, є неправомірними та перевищують встановлені Вінницькою обласною державною адміністрацією більш ніж у два рази. Фактично, це рішення стосується відшкодування муніципальною страховою компанією «Місто» витрат добровільно застрахованих вінничан закладам охорони здоров’я, тобто регулює взаємовідносини між юридичними особами – страховою компанією та медичними закладами.

Встановлюючи тарифи на відшкодування страховою компанією закладам охорони здоров’я, виконавчий комітет керувався 28 статтею Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», де чітко передбачено право міських рад на регулювання тарифів. Однак, заступником прокурора рішення виконавчого комітету міської ради було оскаржене. Суд першої інстанції став на бік виконкому, а Вінницький апеляційний адміністративний суд скасував рішення і визнав його як таке, що суперечить закону, зокрема Постанові Кабінету Міністрів № 1548 від 25 грудня 1996 року «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)». «Дійсно, пунктом 12 додатку до даної Постанови визначено, що тарифи на платні послуги, які надають лікувально-профілактичні державні та комунальні заклади охорони здоров’я, регулюють (встановлюють) обласні державні адміністрації, - зауважує заступник міського голови Володимир Слишинський, - та мова йде про ті тарифі, які стосуються сплати громадянами за платні послуги при зверненні у заклади охорони здоров’я. Ніякої оцінки правомірності встановленим тарифам виконавчим комітетом міської ради суд не надавав, тому порівнювати те, що було в 2009 та 2011 роках, некоректно. Документи в обласну державну адміністрацію щодо тарифів на платні медичні послуги подавалися ще у 2008 році і затверджені були у 2009 ще до кризи, однак це не ті тарифи, які сплачують страхові компанії. Питання ж взаємовідносин зі страховими компаніями чинним законодавством на сьогодні не врегульовано, то ж рішення, що виконавчий комітет щось порушує взагалі є абсурдним». У цій же постанові вказано, що вона не поширюється на повноваження органів місцевого самоврядування, які передбачені 28 статтею «Про місцеве самоврядування в Україні», тобто не поширюються на тарифи, що встановлюються виконавчими органами міських рад.

Вінницька область є одним з регіонів України, де реалізовується пілотний проект розвитку медицини і запровадження страхової медицини є одним з напрямків цього проекту. Півтора року тому розпочала працювати муніципальна страхова компанія «Місто», яку територіальна громада придбала за 1 млн. грн. Уклавши добровільний договір з страховою компанією, вінничани мають можливість доручити юридичній особі вирішити фінансові питання з закладом охорони здоров’я, до якого вони звертаються за наданням послуг. Протягом 2012 року компанія відшкодувала міським медичним закладам 5,5 млн. грн. Це кошти, які абсолютно легально та прозоро поступили на рахунки закладів охорони здоров’я. «Багато напрямків, які реалізовуються сьогодні у медицині міста є пробними і ми йдемо першими по тому шляху, яким, можливо, в подальшому піде вся Україна, - каже заступник міського голови Андрій Рева. - В рамках цього пілотного проекту впроваджується багато схем. В тому числі запровадження медичного страхування і не думаю, що рішення, якими скасовуються прозорі і чіткі стосунки між страховими компаніями та медичними закладами, підуть на користь громадянам. Адже добровільні кошти, які вони сплатили страховій компанії, пішли не по тіньових схемах та не комусь у кишеню, а поступили на рахунки медзакладів і їх рух можна чітко простежити».

Міська влада ніколи не вдавалася до коментування судових рішень і сьогоднішній брифінг заступників міського голови проведений для того, щоб роз’яснити застрахованим вінничанам, що дана ситуація аж ніяк не вплине на відшкодування їм страхових виплат при настанні страхового випадку. «На мою думку, заява прес-служби Вінницького адміністративного апеляційного суду була оприлюднена для того, щоб зробити певне політичне забарвлення зазначеному рішенню, - переконаний Андрій Рева. - І мені б не хотілося, щоб в подальшому суд вдавався до подібних коментарів судових рішень». На думку заступника міського голови, виконавчий комітет, при встановленні тарифів на відшкодування страховою компанією закладам охорони здоров’я, діяв в межах повноважень, наданих йому законодавчо, тому рішення Вінницького адміністративного апеляційного суду в подальшому буде оскаржуватися.



Переглядів: 4818
Поширень: 0