У 2012 році відбулось 11 сесій міської ради, в тому числі 1 позачергова, на розгляд яких виносилось 505 питань та прийнято 502 рішення. За пропозиціями виконавчого комітету, для забезпечення реалізації стратегічних завдань, було прийнято 16 програм. Також протягом минулого року депутатський корпус прийняв ряд важливих рішень для покращення наповнення бюджету, стимулювання економічної діяльності, підвищення рівня соціального захисту мешканців міста тощо. Виконання усіх перспективних програм та рішень міської ради знаходиться на контролі як постійних комісій, так і виконкому міської ради.

Робота депутата з виборцями – другий важливий напрямок роботи депутатського корпусу. Двічі на місяць депутати мерії здійснюють прийом громадян на своїх виборчих округах. Протягом минулого року ними проведено 24 депутатські дні, прийнято 4 340 виборців (в середньому до одного депутата на рік звертається 174 громадянина), розглянуто 3 888 заяв і скарг, з них - 217 колективних звернень. 2 147 звернень громадян стосувалось надання матеріальної допомоги, 1 741 звернення стосувалось комунальних, житлових та інших питань. Значна частина яких, в міру можливостей, реалізована.

Упродовж минулого року сімома депутатськими комісіями міської ради проведено 135 засідань, на яких розглянуто 3 524 питання. Постійний контакт депутатів з виборцями дозволяє тримати на контролі проблемні питання, які хвилюють вінничан і потребують свого вирішення. З початку каденції 6 скликання, депутати надали інформацію щодо наявності 881 проблемного питання у своїх виборчих округах.

У своїй роботі на округах депутати міської ради сьогодні тісно співпрацюють з квартальними комітетами, комітетами мікрорайонів, ЖЕКами, головами ОСББ, старшими по будинках та дільничними інспекторами міліції. Міська рада та її виконавчі органи співпрацюють з органами самоорганізації населення, які можна назвати первинними ланками системи самоврядування у місті. Керівним складом органів самоорганізації населення проведено 125 засідань комітетів, прийнято 29 800 громадян, розглянуто 555 звернень. Важливим завданням Асоціації є проведення роз’яснювальної роботи серед населення приватної забудови. Протягом 2012 року мешканцям роздано 40 тис. інформаційних листівок щодо дотримання Правил благоустрою міста Вінниці та надано 3020 приписів щодо їх недотримання.

«Практика роботи квартальних комітетів дає нам основу рухатися далі в плані розвитку форм самоорганізації мешканців міста і їх активного долучення до вирішення актуальних проблем міського розвитку, - розповідає секретар міської ради. - В районах багатоквартирної забудови у нас є два шляхи: розвиток об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та розвиток інституту старших по будинках – там, де мешканці не готові створювати ОСББ». На даний час в 262 будинках утворено ОСББ, що складає 14% від загальної кількості 1879 будинків комунальної власності.

Інша форма активізації участі мешканців міста – їх участь в вирішенні проблем міста через громадські слухання. З 26 громадських слухань щодо містобудівної документації, які були проведені протягом минулого року, у 3 випадках мешканці не підтримали ініціаторів процедури. «Питання в даному випадку у тому, щоб кожен мешканець відчував себе в повній мірі членом територіальної громади, мав бажання і можливість впливати на її розвиток, - каже Сергій Моргунов. - Необхідно зазначити, що з жодного питання, яке не отримало схвальної резолюції учасників слухань, не було прийнято позитивного рішення міської ради. Є приклади, коли процедура громадського обговорення дає можливість уникати соціальної напруги та конфліктних ситуацій, і долучити активних городян до розробки та впровадження важливих для мешканців міста рішень».

Таким чином, міська рада за різними напрямками намагається стимулювати розвиток громадської активності вінничан, їх активної участі у вирішенні питань, актуальних для міста сьогодні та формуванні майбутнього Вінниці. ​



Переглядів: 3191
Поширень: 0