У ході зустрічі учасники обговорили ряд питань, які сьогодні найбільше турбують воїнів-афганців: соціальний захист учасників бойових дій на території Афганістану, забезпечення житлом та питання пільгового обслуговування у закладах охорони здоров’я. Зокрема, воїни-інтернаціоналісти відмітили, що на даний час питання житлової черги врегульовано належним чином, і будь-хто із представників спілки може отримати чітку аргументовану відповідь стосовно номера у черзі на житло, щодо її руху тощо, звернувшись до департаменту житлового господарства Вінницької міської ради. «Хочу зазначити, що на сьогоднішній день черга на житло повністю систематизована, усе відбувається чітко та прозоро, - зазначає голова спілки бойових дій в Афганістані Анатолій Перебетюк. – Проте, існує проблема щодо забезпечення житлом цієї категорії городян, оскільки багато родин перебувають на обліку ще з 1985 року».

Міський голова Володимир Гройсман запропонував департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради спільно із спілкою афганців розробити систему моніторингу за вторинним ринком нерухомості та зробити реєстр афганців, які зможуть доплатити різницю у вартості житла між тією, яку встановлює держава для вирішення житлових умов афганців (наприкінці року ця сума становила 4934 гривні за квадратний метр, включаючи і вартість самого житла, і опоряджувальні роботи, і оформлення відповідних документів) та вартістю житла на первинному ринку нерухомості міста, в тому числі і муніципального житла (на сьогоднішній день вартість житла у Вінниці на первинному ринку становить 6800 грн. за м2, тоді як в муніципальному будинку вартість житла складає 5300 грн. за м2).

«У відповідності до Постанови Уряду житло для афганців має надаватись лише на первинному ринку нерухомості. Таких можливостей у Вінниці, на жаль, немає, - говорить Володимир Гройсман. – Я пропоную підготувати листа на відповідні Міністерства України за моїм підписом щодо внесення змін до цієї Постанови, відтак це дозволить частково вирішувати питання забезпеченості житлом як за програмою «Муніципальне житло», так і за державною програмою «Доступне житло». Далі ми зможемо розробити механізм, який дозволить купувати житло для воїнів-афганців на вторинному ринку».

Також вінницькі воїни-інтернаціоналісти підняли питання щодо безоплатного медичного обслуговування в закладах охорони здоров’я. В свою чергу влада запропонувала учасникам зустрічі розробити критерії відбору тих воїнів, які реально потребують медичного лікування, та заключити договори медичного обслуговування із муніципальною страховою компанією «Місто». «У такому випадку ви зможете отримувати медичні послуги та медикаментозне забезпечення, а вартість їх відшкодовуватиме СК «Місто», - говорить заступник міського голови Андрій Рева. – Для цього слід розробити чіткий алгоритм щодо відбору тих людей, які дійсно потребують лікування, з ними будуть заключні договори представниками СК «Місто» щодо медичного обслуговування, що дозволить у комунальних медичних закладах Вінниці отримувати безкоштовні медичні послуги, або ж відшкодування на медичні препарати. Крім того, ті родини, які оформили субсидію, зможуть отримувати послуги в муніципальному діагностичному центрі лише за 50% від вартості послуг».



Переглядів: 5084
Поширень: 0