Своїми інноваціями, сучасними, а подекуди і нестандартними підходами до розв’язання проблем, у тому числі й управління містом, Вінниця уже відома й за межами України. Минулого тижня у Вінниці було зроблено ще один крок для того, щоб перспектива європейського міста набула реальних обрисів - міський голова Володимир Гройсман презентував Стратегію розвитку Вінниці до 2020 року. За словами мера, втілення в життя документа має початися уже з наступного, 2014 року.

Проект Стратегії розвитку "Вінниця-2020" народився не за один місяць, і не за два. Два роки тому, у 2010-му, спершу у місті була ухвалена Концепція - "Вінниця сучасне, комфортне європейське місто". Цей документ теж ретельно готувався і розроблявся, і зрештою ліг в основу стратегії розвитку Вінниці до 2020 року.

В ексклюзивному інтерв\'ю для "Міста" мер Вінниці Володимир Гройсман розповів про те, навіщо місту взагалі такий документ, що він передбачає і чому в ньому мають бути зацікавлені в першу чергу вінничани.

Володимир Гройсман- Минулого тижня Ви дали старт громадському обговоренню Стратегії розвитку Вінниці до 2020 року. Тож, що це за документ і навіщо він потрібен місту?

- На мій погляд, дві речі найбільш важливі в стратегії міста. Перше - це наше спільне бачення того, куди ми йдемо, наш образ майбутнього. І друге: стратегія - це не просто документ, це свого роду громадська угода. Часто стратегії пишуть, щоб потім просто сказати, що ось у нас є стратегія, і далі поставити її десь на поличку і забути. Нам така стратегія не потрібна. Нам потрібно підійти до спільного бачення розвитку Вінниці, щоб далі спільно втілювати його в життя. Якщо є таке бачення, тоді кожен розуміє, які і свої зобов\'язання перед містом, і вимоги до кожного. І якщо, наприклад, хтось вирішить щось будувати, то він уже не будуватиме якусь "кібітку" посеред міста, він робитиме це зовсім за іншими стандартами, стандартами європейського міста. В ідеалі не тому, що хтось його до цього примушує, а тому що це вже стало нормою для нього самого. І так в кожній сфері.

Що стосується бачення, то ми говоримо про Вінницю - 2020 як місто привітних та усміхнених людей. Чому так? Ми пропонуємо визначити майбутнє через самопочуття людей, поставити саме це в центр всього. Люди посміхаються тоді, коли вони живуть у комфортному місті, коли у них є нормальна робота, нормальне цікаве життя. І дуже важливо, щоб у людей було налаштування на позитив і доброзичливість, а не на негатив і агресію. Це, до речі, те, з чим для багатьох пов\'язана ностальгія за минулим - тоді люди більше спілкувались, частіше посміхались один одному, не зачинялись один від одного, можливо, були більш доброзичливими і відкритими. Посмішка, SMILE може стати унікальним брендом Вінниці. Жодне місто не визначає себе як SMILE CITY.

- Ви згадали про європейське місто. Ця тема зазвучала у Вінниці у 2006-2007 роках. Але відтоді ці слова вже стали загальновживаними. А від часто вжитку слова стираються. Отже, все-таки, що таке європейське місто?

- Я завжди говорю, що для мене - це перш за все стандарти якості у підходах до організації усіх сторін життя міста. Це сильна і відповідальна громада, демократичні процеси, сильне громадянське суспільство, яке притаманне будь-якому європейському місту, право людей впливати на розвиток свого міста, доброякісне міське середовище. Загалом європейське місто - це місто для людей.

- Але ми всі родом з радянського минулого. І європейські підходи часто для нас не зовсім звичні. Чи повинні і люди змінюватись разом з містом?

- Не страшно, що ми виросли у інші часи. Ми можемо і повинні змінюватись. І важко сказати, що раніше має змінюватись - місто чи люди. Думаю, це має відбуватись одночасно, синхронно. З\'являються люди, які хочуть щось змінити, і вони починають щось робити. З часом таких людей стає все більше, і місто стає іншим. Це як сніжний ком. Тому потрібно починати з себе. Банальний приклад - чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Якщо у Вінниці стало чистіше, це означає, що не тільки влада стала працювати краще, але й люди поміняли своє ставлення.

- Є звички, які легко змінити, але є і ті, які змінити не так просто…

- У нас є вибір - залишати все так, як є, або змінювати деякі речі системно, бо ми розуміємо, що вони були неправильно організовані, і, якщо залишити все, як є, проблеми будуть тільки наростати. Мене часто критикують за те, що почали перебудову організації громадського транспорту. Але нам треба поставити перед собою питання, у якому місті ми хочемо жити через 5-7 років? У місті, у якому неможливо буде пересуватись, де просто не буде громадського транспорту? Чи у місті з хорошим транспортом, з безпечними умовами пересування, з помірними - зовсім цю проблему вирішити неможливо - заторами? Ми вибрали другий шлях. Так, він пов\'язаний з певними тимчасовими незручностями. Але наведу приклад. Якщо ви починаєте ремонт у своїй квартирі, ви можете зробити "косметику" - швидко і без особливих труднощів. І через короткий час все знову посиплеться. А можете зробити все ґрунтовно, хоча це потребує часу - може, навіть рік чи два, залежно від нашого бачення і наших можливостей. І тоді ви житимете в квартирі, яку намалювали у своїй уяві і яку втілили в життя. Ви можете сказати мені, що є багато людей, які живуть тільки сьогоднішнім днем. Але я кажу таким людям - ми могли б так жити, але наші діти живуть і сьогоднішнім, і завтрашнім днями.

- Може, несподіване питання - місто має змінюватись, люди мають змінюватись. А Ви? У чому Ви маєте змінюватись?

- А чим я відрізняюсь від інших людей, які живуть у цьому місті?! Нова стратегія є продовженням багатьох тих речей, які ми вже почали робити. Вона не написана якимись сторонніми фірмами, вона пройшла через душу і серце багатьох людей у нашому місті. Але вона ставить нові завдання - і переді мною теж. І усі ці сім років з моменту свого першого обрання я кожен день навчаюсь нових підходів і налаштовую на це весь колектив. І сьогодні я теж переконаний в тому, що немає завдань, які неможливо вирішити.

- Завжди є ті, хто за, і ті, хто проти. Є ті, хто Вас критикує і критикуватиме. Не боїтесь?

- Ми відкрито і чесно робимо свою справу, і більшість вінничан це розуміє. І якщо є критика від людей, то водночас є і розуміння. Але є і певні люди, які застрягли в минулому, в тих часах, коли було зручно ловити рибку в мутній воді. Вони мали відношення до різних тіньових схем - із землею, комунальним майном, базарами, маршрутками - і отримали по руках. Вони не раз пробували виторговувати щось для себе, тиснути на мене, поливати брудом. Це не раз було і ще не раз буде, бо я для них - особистий ворог. Слава Богу, ми вистояли і вистоїмо надалі. Коли черговий раз з\'являться брудні газетки чи сайти, це означає, що хтось вкладає в це гроші і розраховує їх повернути назад такими ж нечистими методами, взявши під контроль місто. Я певен, що вінничани і так знають, про кого йде мова.

- Повернемось до Стратегії. Які її основні пріоритети?

- Їх п\'ять - розвиток сильної громади, економіка, орієнтована на створення належних робочих місць, оновлення інфраструктури з урахуванням вимог екології і з орієнтацію на знову ж таки якісні комунальні послуги високоякісні, збалансований соціальний розвиток і оновлення міського простору Вінниці як компактного міста. Загалом - це ті умови, які і забезпечують нормальне життя вінничан.

- На першому місці - сильна громада. Чому?

- Це ключовий момент, фундамент. Громада - це суб\'єкт усіх перетворень. Що таке сильна громада? Це вільна, відкрита, відповідальна, думаюча спільнота. Яку не можна купити за гречку, якою не можна маніпулювати. Вінничани це не раз демонстрували. І це потрібно укріплювати. Щоб усі розуміли - громада здатна сама говорити за себе і не дозволить нікому говорити нібито від її імені, як це намагаються робити окремі "діячі", які спекулюють на цьому. Розвивати громаду означає також підвищувати її вимоги до органів місцевого самоврядування, які є інструментом громади, і підвищувати їх ефективність. Якщо ми будемо патріотами свого міста і будемо відчувати бажання і здатність його розвивати, підтримувати один одного - це головна запорука успіху.

- Є міста, які визначають своє майбутнє через ті чи інші галузі економіки - автомобілебудування, агропромисловий сектор, легка промисловість тощо. Чому вінницька стратегія не визначає галузевих пріоритетів?

- Зрозуміло, що історично - ми аграрна область і цей сектор для нас завжди буде важливим. Але ми маємо і легку промисловість, і хімічне виробництво, і фармацію, і машинобудування. Промисловість у місті розвивається - за минулий рік у місті створено більше 10 тисяч робочих місць. Це як один великий завод в радянські часи. Але таких заводів сьогодні уже не будують. Галузеві пріоритети має визначити ринок. Ми прагнемо до збалансованого розвитку. І не так важливо, що за нове виробництво відкривається - переробка сільськогосподарської продукції чи виробництво будівельних матеріалів. Головне - щоб це виробництво було сучасним, відповідало екологічним вимогам і давало вінничанам сучасні робочі місця - з безпечними умовами праці і хорошою заробітною платою. Ми також повинні розвивати сферу послуг. В Європі, в постіндустріальних країнах 60-70% економіки - у сфері послуг. Тому ми ставимо перед собою завдання створювати умови для розвитку бізнесу - і великого, і малого та середнього, а не прагнемо будувати моно-місто.

- Які основні цілі в сфері інфраструктурного розвитку?

- Тут є три основні речі - мобільність як основа сучасного міста, енергоефективність і доброякісні послуги. Ці речі визначають наш підхід до кожної сфери забезпечення життєдіяльності міста. Такий підхід далі має втілюватись у галузеві стратегії і конкретні плани. Як приклад - днями ми затвердили План сталого енергетичного розвитку - відповідно до європейської ініціативи "Угода мерів". Такі плани розроблені у сотнях європейських міст, і вони стосуються не тільки теплопостачання, а й будівель, транспорту, поводження зі сміттям тощо. А в кінцевому рахунку - все це впливає на якість комунальних послуг, якість нашого повсякденного життя.

- Які акценти в соціальній сфері?

- Ми зберегли пріоритет міста, дружнього до дітей, посилили пріоритет молоді, визначили нове завдання - розвиток соціальної згуртованості, яка передбачає не тільки розвиток соціальних послуг, але й більш активне включення в життя міста вінничан усіх категорій і вікових груп. Ми також прагнемо розвивати Вінницю як місто здорове і культурне. Кожна з цих сфер водночас розглядається в стратегії як основа для формування мережі взаємодії між людьми за спільними інтересами.

- І всі пріоритети мають певним чином відобразитись на організації міста в цілому?

- Формування правильного міського простору - дуже важливе завдання. Місто належить усім. Місто має бути гарним і цікавим. У ньому має бути зручно. У ньому має бути місце і для житла, і для бізнесу, мають бути парки і сквери, правильна дорожно-транспортна мережа. Одне з завдань, яке ставиться у цій сфері, - продовження відродження прибережних зон, повернення місту нашої річки, яка сьогодні мало включена в його життя. Але, перш за все, ми повинні сформувати новий план просторового розвитку міста. І, до речі нещодавно наші швейцарські партнери висловили готовність допомогти нам у цьому. Що цікаво - ця підтримка буде надана в рамках проекту по енергоефективності, бо наші колеги розуміють, наскільки все в місті взаємопов\'язано - як у живому організмі.

- Стратегія визначає загальні принципи і підходи. А що далі?

- Коли стратегія пройде обговорення і буде затверджена - а ми розраховуємо, що це відбудеться в серпні - всі міські програми будуть оцінені на відповідність стратегії і оновлені. Ця робота займе рік-два. На виході ми будемо мати чітку програму дій і кроки у різних сферах будуть взаємоузгоджені. Фактично з прийняття стратегії розпочинається системна перебудова усього процесу планування міського розвитку. Для європейських міст така система - це норма, в Україні ми проходимо цей шлях одними з перших.

- На які ресурси Ви розраховуєте щодо реалізації стратегії?

- На місцеві ресурси, але не тільки. Ми останні роки працюємо достатньо успішно з грантовими ресурсами. Якщо угода про асоціацію з Євросоюзом буде підписана, наш доступ до коштів європейських фондів розвитку розшириться. І умовою цього доступу є, в тому числі, наявність стратегії. Ми сподіваємось також, що наявність стратегії підвищить привабливість міста і для приватного капіталу, інвесторів. До речі, одна з програм, яка буде напрацьована вслід за стратегією, - програма стимулювання інвестицій. Над її формуванням ми теж вже почали працювати. І ми розраховуємо на підтримку держави. По ряду програм ми за останній час отримали значну підтримку - створили нові "Прозорі офіси", відновили проект по Барському шосе. Але від держави ми чекаємо в першу чергу не тільки і не стільки грошей. Я дуже розраховую на те, що в Україні все-таки відбудеться повноцінна реформа місцевого самоврядування. Люди повинні відчувати, що від кожної гривні податків, які вони сплачують, частка йде на дитячі садки і школи, хороші дороги, транспорт, на високоякісну охорону здоров\'я. Звичайно, це має відбуватись контрольовано і прозоро. А коли міста отримають у свої бюджети частку від основних податків підприємств, які працюють на їх територіях, з\'являться абсолютно нові можливості. Я переконаний, що неможливо побудувати сильну державу без сильного місцевого самоврядування. Я не знаю таких прикладів.

- Що Ви очікуєте від обговорення стратегії, яке розпочинається?

- Перш за все - активної участі вінничан. Стратегія - не простий документ, він вимагає вдумливого ознайомлення. Але мені б дуже хотілось, щоб буквально кожен знайшов у собі бажання і сили прочитати цей документ. Тоді у всіх нас буде розуміння наших перспектив і спільних завдань, тоді буде основа діалогу. Обговорення завдань щодо розвитку міста - це нова якість діалогу. І він не закінчиться із затвердженням стратегії. Ми розпочинаємо його не на час, ми розпочинаємо його, щоб такий діалог став далі нормою назавжди.



Переглядів: 12707
Поширень: 0