У 2013-2014 роках у Київській та Вінницькій областях буде проведений експеримент зі створення єдиного інформаційного середовища соціальної сфери (ЄІССС). Про це повідомив Перший віце-прем’р-міністр Сергій Арбузов. За його словами, це передбачено ухваленою 11 вересня Постановою КМУ «Про створення єдиного інформаційного середовища соціальної сфери та забезпечення обміну інформацією між центральними органами виконавчої влади».

«Ухвалена постанова передбачає проведення у 2013-2014 рр у Київській та Вінницькій областях експерименту зі створення єдиного інформаційного середовища соціальної сфери та запровадження національної картки на базі технології Національного банку України. Після завершення експерименту ця практика буде застосовуватись по всій країні, що дозволить нам перейти до адресного надання пільг та допомог, а також підвищити якість послуг», - сказав він.

Сергій Арбузов пояснив, задля запровадження адресного підходу до надання пільг, субсидій та грошової допомоги необхідно створити сучасну інформаційно-аналітичну систему, яка забезпечить автоматизацію цього процесу з урахуванням відомостей про доходи та майновий стан громадян. Зараз ці дані, за його словами, обліковуються в різних державних органах.

«Створення такого єдиного інформаційного середовища дозволить суттєво знизити забюрократизованість оформлення усіх видів соціальних допомог і виплат. Так, якщо людина захоче оформити допомогу по народженню дитини або субсидію, їй треба буде принести тільки паспорт, решту необхідних відомостей фахівці зможуть одержати на місці за допомогою цієї системи. Крім того, це дозволить оптимізувати бюджетні витрати та підвищити ефективність використання коштів на соціальний захист», - сказав він.

Таким чином, за словами Першого віце-прем’єр-міністра, впровадження ЄІССС сприятиме підвищенню державного контролю за цільовим використанням бюджетних коштів, що виділяються на соціальні цілі, а також ефективності та якості соціального обслуговування громадян у державних і комерційних організаціях.



Переглядів: 4035
Поширень: 0